„Eglės apartamentams“ Palangoje – prestižinis apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Palangoje iškilusius "Eglės apartamentus" galima vadinti reikšmingu įvykiu šio miesto vystymosi istorijoje. Tą liudija ir projekto pergalė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir Darnios plėtros akademijos jau vienuoliktą kartą surengtame konkurse "Už darnią plėtrą". "Eglės apartamentai" buvo apdovanoti kaip geriausias metų poilsio būsto objektas.

Varžėsi geriausi

Konkurse iš viso varžėsi 34 nekilnojamojo turto objektai, kuriuos vertino profesionali komisija. Nugalėtojus rinko plataus profesinio profilio komisija, sudaryta iš akademinio sluoksnio profesionalų, institucijų atstovų, taip pat – žiniasklaidos. Konkurso metu buvo vertinami urbanistiniai sprendimai, padedantys pastatui ar jų kompleksui įsilieti į aplinką, prisidėti prie miestiečių komforto didinimo, intuityvaus judėjimo mieste. "Eglės apartamentai" iš kitų konkurse dalyvavusių projektų išsiskyrė unikaliais techniniais ir architektūriniais sprendimais bei itin aukštu kokybės lygiu.

Pasak LNTPA vadovo ir konkurso "Už darnią plėtrą" komisijos pirmininko Mindaugo Statulevičiaus, "Eglės apartamentai" išsiskiria stipria architektūra, kuri Palangai suteikia papildomos energijos.

"Taip pat rasta galimybė darniai integruotis į esamą gamtinę aplinką – pušynus. Projekto architektas Donatas Rakauskas pasirinko netradicinius sprendimus – nuo pačios idėjos iki formų ir panaudotų medžiagų. Matyti, kad sprendimai yra ilgalaikiai ir kruopščiai pamatuoti", – teigė M.Statulevičius. Nors stipriausioji pastato pusė yra architektūra, tačiau konkurso komisijai įspūdį padarė ir kiti sprendimai, pavyzdžiui, erdvus požeminis garažas automobiliams, panaikinantis išorinę vizualinę taršą bei panaudotos saugumo technologijos.

Pranokstanti lūkesčius

"Eglė apartamentų" idėją ir dizainą kūrė žymus architektas D.Rakauskas, suprojektavęs 7 pastatus Palangoje, tarp kurių – išskirtinio dizaino ir unikalios architektūros "Palangos SPA Design" viešbutis, apdovanotas ne vienu prestižiniu titulu.

R.Jocius merui Š.Vaitkui įteikė padėką už geranorišką partnerystę siekiant geriausio rezultato.

Architektui teko nelengva užduotis, kadangi apartamentai turėjo atsirasti į kultūros paveldą įtrauktoje vietoje, todėl teko taikytis prie didelio kiekio keliamų reikalavimų ir normatyvų. 8 200 kv. m bendrojo ploto statinys su požemine automobilių stovėjimo aikštele (2 135,50 kv. m) bei dviračių saugyklomis pasižymi sudėtinga monolitine konstrukcija bei lenktų linijų fasadu. Pirmojo apartamentų aukšto korpusas sudarytas iš atskirų detalių, kurių pasirinktas vertikalus rankų̨ darbo plytų mūras, atkartojantis eglės medžio kamieno reljefą̨. Šio sumanymo į̨gyvendinimui buvo pasirinktos vienos brangiausių̨ ir kokybiškiausių pasaulyje – "Petersen" plytos. Pagal fasado linijas šiam projektui buvo gaminti išskirtiniai lenktų formų̨ panoraminiai langai, šis sprendimas įgyvendintas panaudojant pasaulyje lyderiaujančio gamintojo – "Schüco" aliuminio ir stiklo sistemas.

Su visa komanda labai džiaugiamės pasiektu rezultatu, tikime, kad šio projekto įgyvendinimas iškėlė aukštą kartelę ne tik pajūrio, bet ir visos Lietuvos architektūrai.

Keturių aukštų̨ pastate taip pat į̨rengti du keleiviniai stiklu dengti "Schindler" liftai, kuriuose – rekordinio dydžio (19 m aukščio) menininkė̇s Eglė̇s Babilaitės kurtos freskos su integruotu specialiu apšvietimu.

Visos "Eglės apartamentų" statybai bei įrengimui parinktos medžiagos pasižymi ilgaamžiškumu, atsparumu ir ekologija bei tiksliai išpildo aukšč̌iausius estetikos reikalavimus.

Išmanūs sprendimai

Pastato statybų̨ metu į̨gyvendinti modernūs sprendimai puikiai dera su funkcionalumu. Projektuojant "Eglės apartamentus" daug dė̇mesio buvo skirta ne tik pastato architektūrai, bet ir energiniam naudingumui. Komplekse įrengtas autonominis B klasė̇s dujinis šildymas, kuris užtikrina itin mažas patalpų šildymo ir vė̇dinimo sąnaudas.

Projekto autoriams iššūkiu tapo inovatyvių technologijų integracijos suderinamumas su gamtos diktuojama projekto architektūra. Buvo įdiegta patekimą̨ į̨ požeminį̨ garažą̨ reguliuojanti automatinė̇ automobilių̨ numerių̨ nuskaitymo sistema, taip pat beraktė (key-less) technologija, leidžianti į̨ apartamentus ir bendrąsias erdves patekti naudojant biometrinį užraktą̨, veikiantį piršto antspaudo nuskaitymo principu bei atitinkanti aukščiausius saugumo standartus.

Pastato saugumo užtikrinimui buvo pasirinktos šiuolaikinės technologijos, leidusios į̨gyvendinti pažangius kompleksinius sprendimus: įdiegtos aukšto patikimumo apsaugos ir gaisro aptikimo technologijos, visuose apartamentuose į̨rengti aukštos raiškos skystų̨jų̨ kristalų̨ ekranai su vartų̨ bei patekimo į bendrąsias patalpas valdymo sistema, komplekso teritorijoje sumontuotos aukšto lygio vaizdo stebė̇jimo sistemos, leidžiančios stebė̇ti ne tik lauko teritoriją, bet ir pastato bendrąsias erdves ištisą parą.

Bendros investicijos į projektą siekia apie 11,5 mln. eurų.

Savivaldybė džiaugiasi

Palangos mero Šarūno Vaitkaus nuomone, vienas iš projekto sėkmės akcentų yra ir tai, kad "Eglės apartamentus", virtusius įspūdingu Palangą puošiančiu kompleksu, kūrė būtent palangiškis architektas. Architekto D.Rakausko kurtas projektas, anot miesto vadovo, yra ne tik modernus, bet ir puikiai dera su aplinka, ko nebūtų galima pasakyti apie anksčiau šioje vietoje buvusį statinį.

"Tai yra pavyzdys, kaip reikia mylėti Palangą ir kaip elgtis istorinėse erdvėse", – sakė Palangos meras Š.Vaitkus.

Jis teigė, kad tokio aukšto lygio ir paskirties projektai kaip "Eglės apartamentai" stiprina kurorto patrauklumą, garantuoja didesnį turistų srautą ne tik vasarą, bet ir visais metų laikais. Dėl tokių projektų aktyviau naudojamasi įvairiomis miesto ir privataus verslo paslaugomis, pavyzdžiui, maitinimo, pramogų ar sveikatinimo.

"Su visa komanda labai džiaugiamės pasiektu rezultatu, tikime, kad šio projekto įgyvendinimas iškėlė aukštą kartelę ne tik pajūrio, bet ir visos Lietuvos architektūrai. Projektas buvo įgyvendinamas Palangos miesto centrinėje dalyje, todėl esame labai dėkingi Palangos miesto savivaldybei už geranorišką partnerystę siekiant reikšmingo rezultato. Šis kurortas turi didelį potencialą, ir tokie projektai kaip "Eglės apartamentai" skatina jo konkurencingumą regione", – mintimis dalijosi projektą įgyvendinusios įmonės "Turto valdymo ir investicijų grupė" vadovas kaunietis Robertas Jocius.

Anot jo, prie projekto sėkmės labai prisidėjo unikali gamtos ir pajūrio apsuptis. "Palanga, lyginant su užsienio kurortais, lietuviams yra gana greitai pasiekiama. Čia yra puikiai išvystyta poilsio ir laisvalaikio infrastruktūra: paplūdimiai, parkai, restoranai ir kavinės, SPA centrai, moderni koncertų salė, o pavasarį atidaromas europinius standartus atitinkantis baseinas", – kurortinio miesto privalumus vardija R.Jocius.

"Eglės apartamentų" statybos baigtos praėjusių metų rugsėjo mėnesį, šiuo metu daugiau nei pusė projekto apartamentų jau yra parduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Nerealus pastatas. Džiugu, kad ne matematiniais sprendimais, o architektūriniais padiktuotas objektas. Manau ir po 30 metų jis atrodys labai panašiai, kaip šiandien. Tikiu, kad gyventojai čia ne kainą perka.

Palangos gyventojas

Palangos gyventojas portretas
Vaitkau nedaryk gedos Palangai, nebezinai kam ir buciuot...,objektas su neadekvaciom butu kainom nuo 250000 pigiausi, eilinis ne sezono metu negyvenamas objektas vaiduoklis, einamt pasivaiksciot kaip ir aplinkiniai statiniai nei jokios svieseles lange kai atsiprasant cernobilyje. Objektas yra grazus kai jis gyvas istisus metus o nei kaip pamiklas baugu praeit sutemus pro sona, nei gyvos dvasios

Maciau

Maciau portretas
Labai puikus architekturiskas kurinys. Sekmes vystytojams ir toliau grazinti miestus!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių