Eilėje prie protezų – ir mirusieji

Už savo pinigus dantis protezavę senjorai, valstybės kompensacijų nesulaukia net po mirties. Užuot grąžinus mirusiojo artimiesiems jam priklausiusią kompensaciją, našlei vietoj to pasiūlyta pačiai susidėti dantų protezus.

Klaipėdietė Ramutė pasakojo, kad jos vyras prieš penkerius metus už savo pinigus protezavo dantis ir sumokėjo apie 900 litų. Teisės aktai numato, kad šias išlaidas senjorams turi kompensuoti teritorinės ligonių kasos.

Klaipėdietė teigė, kad šią vasarą jos vyras netikėtai mirė, tačiau iki šiol niekas pinigų už tuos protezus nesugrąžino.

"Vietoj to man pasiūlė stoti į eilę ir pačiai įsistatyti dantų protezus, bet man jų nereikia. Prašau tik grąžinti tuos pinigus, kuriuos sumokėjo vyras. Kol dar gyvas buvo, vaikščiojo ir pats mėgino susigrąžinti, bet nieko negavo. Tai kam ta apgaulė, kam reikia tyčiotis iš žmonių?" – klausė Ramutė.

Ji sulaukė patikinimo, jog tokia tvarka, ir viskas. "Jei senjoras, nelaukdamas eilės, protezuoja dantis už savo pinigus, kai priartėja jo eilė protezuotis, mes grąžiname jam jo sumokėtus pinigus. Jei priartėjo jau mirusio asmens eilė protezuoti dantis, kompensacija bus išmokėta paveldėtojams", – paaiškino Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus funkcijas laikinai atliekanti Sigutė Galdikienė.

Kitaip tariant, jei žmogus mirė, taip ir nesulaukęs savo eilės protezuoti dantis, nors buvo juos susitvarkęs už savo lėšas, kompensacijas už protezavimo įmokas paveldi jo artimieji, bet eilės tvarka nesikeičia.

Kai ji priartėja, paveldėtojai turi pasiimti mirties liudijimą, testamentą, jei toks yra, savo asmens dokumentus ir ateiti į Teritorinę ligonių kasą.

Maksimali suma, kurią valstybė gali kompensuoti už protezavimą, yra 1 tūkst. 157 litai. Esą jei dabar jau miręs asmuo kažkada už savo dantų protezavimą sumokėjo 900 litų, jo paveldėtojai turėtų atgauti visą sumą.

Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė teigė, kad per metus vidutiniškai dantų protezai įdedami maždaug tūkstančiui klaipėdiečių. Dabar dantys protezuojami tiems, kurių eilės numeris yra mažesnis nei 14 260.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių