„Eko-mokykla“ pasiekė Klaipėdos moksleivius

Didžiausia atliekų tvarkymo įmonė Vakarų Lietuvoje „Specialusis autotransportas“ pakvietė Klaipėdos moksleivius dalyvauti švietėjiškoje ekologijos akcijoje „Eko-mokykla“ ir rinkti plastiką. Moksleivius su atliekų rūšiavimu ir antrinių žaliavų panaudojimu pažindinanti akcija uostamiesčio mokyklose vyks nuo rugsėjo 21 iki spalio 5 dienos. 

„Jau ne pirmus metus įvairiuose šalies miestuose vykstanti akcija uostamiestį pasiekė pirmą kartą, todėl nesitikėjome tokio didelio susidomėjimo. Šiandien jau aišku, kad „Eko-mokykla“ vyks net 20 Klaipėdos ir 7 Pagėgių rajono mokyklose“, - sakė grupės „Ecoservice“, kuriai priklauso įmonė „Specialusis autotransportas“, generalinis direktorius Saulius Budrevičius. 

Anot jo, kiekvieną dieną Lietuvoje kartu su buitinėmis atliekomis išmetama ir daug plastiko, kuris yra tinkamas antriniam perdirbimui. Plastikui atsidūrus viename konteineryje su kitomis šiukšlėmis, didžioji jo dalis palaidojama sąvartynuose. Nepaisant perdirbimui tinkamų žaliavų antrinio panaudojimo galimybių, jos sudaro apie 30 proc. visų Lietuvos sąvartynuose esančių atliekų. 

„Sąvartynuose kaupiamas neperdirbtas plastikas nesuyra net 500 metų. Siekdami atkreipti dėmesį į šią problemą, šiemet „Eko-mokyklos“ dalyvius kviečiame rinkti būtent plastiką“, - sakė S.Budrevičius.  

Akcijoje dalyvaujančios Klaipėdos ir Pagėgių rajono mokyklos bus aprūpintos maišais, skirtais plastikui -  PET buteliams nuo gėrimų ir kitų maisto produktų (limonado, vandens, alaus), švariai skaidriai ir spalvotai polietileno plėvelei, maišeliams. 

Kad būtų patogiau rūšiuoti tinkamus perdirbti plastikus, jie žymimi sutartiniais ženklais, kurie būna įspausti pakuočių apatinėje dalyje arba dugne. Perdirbti tinka tik tos plastmasinės pakuotės ir gaminiai, kurie yra pažymėti ženklais PET, HDPE, LDPE, PP. 

„Eko-mokyklos“ akcijos laimėtojai, surinkę daugiausia plastiko atliekų, bus paskelbti spalio pabaigoje, susumavus visų dalyvaujančių mokyklų rezultatus. Klaipėdos mokyklos varžysis ne tik tarpusavyje, bet ir su Šilutės, Širvintų, Trakų, Varėnos rajonų mokyklomis. Iš viso akcijoje dalyvauja per 100 Lietuvos mokyklų. 

„Eko-mokyklos“ nugalėtojų lauks pakvietimai į Vilniuje veikiantį „Vichy“ vandens parką. Likusieji taip pat nebus nuskriausti - visų laukia saldūs prizai. 

„Eko-mokykla“ - tęstinė akcija, jau ne vienerius metus sulaukianti aktyvaus moksleivių dalyvavimo. Praėjusios vasaros pradžioje „Eko-mokykla“ kvietė rinkti ir rūšiuoti antriniam perdirbimui tinkamas stiklo atliekas. Šios akcijos metu buvo surinktos 68 tonos stiklo. 2008 metų vasarą Vilniuje, Trakų ir Šilutės rajonuose moksleiviai iš viso surinko beveik 100 tonų makulatūros. 

Didžiausia atliekų tvarkymo įmonė Vakarų Lietuvoje „Specialusis autotransportas“ dirba visoje Klaipėdos apskrityje. Nuo 2007 metų vasaros Klaipėdos įmonė priklauso didžiausius komunalinių atliekų rūšiavimo pajėgumus Baltijos šalyse turinčiai bendrovei „Ecoservice“.


Šiame straipsnyje: ekomokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių