Ekspedicija „Nuo Baltijos iki Bengalijos“ pasiekė finišą

Daugiau nei šimtą dienų motociklu legendinio lietuvių keliautojo Antano Poškos keliais riedėję ekspedicijos "Nuo Baltijos iki Bengalijos" dalyviai grįžo namo.

Kelionėje – 104 dienas

90-ųjų A.Poškos kelionės į Indiją metinių proga du bičiuliai, klaipėdietis Aurimas Mockus ir žurnalistas Rimas Bružas, motociklu kirto trijų žemynų – Europos, Azijos ir Afrikos šalis.

"Iš viso nuvažiuota 15 tūkst. kilometrų ir per 104 dienas įveikta daugybė šalių. Palikę Lietuvą, kirtome Kaliningrado sritį, Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Austriją, Vengriją, Serbiją, Bulgariją, Graikiją, Egiptą, Turkiją, Iraną, Jungtinių Arabų Emyratus, pasiekėme Indiją. Kelionės tikslas buvo Vakarų Bengalijos sostinė Kalkuta", – pasakojo klaipėdietis A.Mockus.

Kalkutoje žygeivių laukė Lietuvos ambasadorius Indijoje Julius Pranevičius.

Ypatingą dėmesį lietuviams parodė Kalkutos universitetas. R.Bružas drauge vežėsi nedidelę trispalvę, kurią A.Poška segėjo švarko atlape, ir gabalėlį gintaro.

"Juos norime perduoti Kalkutos universitetui, kur yra A.Poškai skirta atminimo lenta ir nedidelė ekspozicija. Lietuvių keliautojas buvo jauniausias Kalkutos universiteto daktaras, tad, puoselėjant jo atminimą, universitete norima turėti daugiau įvairių su juo susijusių artefaktų", – sakė žurnalistas.

Kalkutoje lietuviai įvykdė A.Poškos dukros Laimutės Kiselienės norą – ant universiteto kiemelyje augančio medžio užrišo tautiniais raštais austą juostą.

Ginčai – dėl nuovargio

Beje, lietuviai, įveikę pirmtako kelionę praktiškai tais pačiais keliais, pastebėjo, jog juos taip pat lydėjo keisti sutapimai, apie kuriuos A.Poška rašė savo knygoje.

"Na, mums taip nenutiko, kaip A.Poškai ir Matui Šalčiui, kurie taip susipyko kelionėje, jog teko patraukti skirtingais keliais. Tiesa, kelionėje visko buvo. Nuovargis ir miego trūkumas daro savo, tad buvo kibirkščių, kodėl pasukome vienu, o ne kitu keliu. Tačiau kitą dieną visi tiek pykčiai išgaruodavo. Beje, buvo ir mistinių sutapimų. Pavyzdžiui, įveikus vieną tunelių, iš tiesų pajutome viską skrodžiantį vėją, apie kurį kalbėjo ir A.Poška, minėdamas jo jėgą, kuri atsirita nuo kalnų", – pasakojo A.Mockus.

Sulaukė pagalbos

A.Poškos ekspedicija truko aštuonerius metus, o su bičiuliu M.Šalčiumi jam teko išsiskirti Artimuosiuose Rytuose.

Visos išankstinės nuostatos apie šią šalį subliūško.

"Išbandymų kelionėje netrūko. Patyrėme avariją, buvo įvairiausių trikdžių, strigo dokumentų tvarkymo procedūros, tačiau dabar visa tai jau įveikta. Iš visų aplankytų šalių labiausiai patiko Irane. Visos išankstinės nuostatos apie šią šalį subliūško. Atviresnių ir dosnesnių žmonių nebuvome matę. Visą kelionę mus lydėjo ypatingi žmonės, sulaukėme daugybės nepažįstamųjų pagalbos", – tikino A.Mockus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liucija Mateliuniene

Liucija Mateliuniene portretas
Mieli A.Poskos ekspedicijos pakartotiniai ,AURIMAI ir RIMAI .Gyvenu 13 metu UK,bet viskuo domiuosi,kas vyksta Lietuvoje.Visuomet ziuredavau jusu keliones ispudzius ,buvo idomi Jusu kelione.Esate drasus ir tvirti vyrai .Sekmes jums,sveikatos.

Žinovas

Žinovas portretas
Jie dar ir Izraelį pravažiavo. Pamirškite paminėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių