Ekspertai drąsina nidiškius atstatyti Sakučio viešbutį

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba vienbalsiai palaikė idėją Nidoje atstatyti kadaise čia buvusį Sakučio viešbutį.

Ekspertų tarybai pateikti svarstyti centrinės Nidos teritorijos (tarp Naglių, Taikos gatvių bei Nidos tarptautinio keleivių uosto) detaliojo plano koncepcija bei projektiniai sprendiniai (aut. M. Ramanauskienė ir J. Kijauskienė) Neringos miesto tarybos narių neįtikino. Politikai nutarė svarstymą atidėti, o prieš priimant sprendimą su parengtais sprendiniais supažindinti visuomenę, Nacionalinio parko direkciją, Kultūros paveldo departamentą,  Architektų sąjungos ekspertus. Tarybos narių diskusijoje abejota, ar Nidos centre, tarp Savivaldybės ir prieplaukos atsirasiantys pastatai neatims iš bendruomenės ir svečių jau įprastos koncertinių renginių erdvės.

Tuo pat metu projektą išanalizavę architektūros ir urbanistikos ekspertai sveikino projekto autorius ir užsakovus, pateikusius gerą kurorto gyvenvietės centro sutvarkymo viziją, kurios pagrindinis akcentas – Nidą garsinusių istorinių pastatų komplekso atkūrimas.

Sakučio viešbučio šlovė – tik nuotraukose ir prisiminimuose

Istorinė medžiaga rodo, jog pamaryje, kur šiuo metu veikia kavinė „Kolibris, kadaise buvo tradicinė žvejo sodyba, 20 a. pradžioje joje buvo įkurta smuklė, dar vėliau, savininkui padidinus savo valdas  – čia sėkmingai gyvavo Sakučio viešbutis. To meto viešbučio lankytojai gražiai atsiliepė apie šią įstaigą.

Prof. V. Girnius savo prisiminimuose rašė: „... palei  prieplauką buvo sena Martino Sakučio svetainė. Ant sienos nutapytos kopos, išdidūs briedžiai. Čia sueidavo pasėdėti seni žvejai, meistrai, medžių pirkliai. Prie stalų buvo šnekučiuojamasi, aptariami dienos įvykiai, politika, sudarinėjami sandėriai. Sakučio svetainė, tiksliau alinė, irgi turėjo savo „menininkų verandą“. Į ją užsukęs netekdavai žado: atrodė, kad atsidūrei Paryžiaus dailininkų kvartale Monmartre. Šis senas nidietis išnuomodavo dailininkams ir savo žvejo pirkią už paveikslus. Ant sienų kabėjo tikras „Pechšteinas“, tikras „Šmitas Rotlufas“...“. Sakučio viešbučio Nidos centre pokariu neliko nė ženklo, jį čia buvus liudija tik archyvų dokumentai, amžininkų prisiminimai ir nuotraukos. Archeologams yra pavykę aptikti tik ūkinio pastato pamatus. Ši medžiaga tapo atspirties tašku dabartiniams šios vietos šeimininkams kurti Sakučio viešbučio atstatymo viziją.

Idėja neprieštarauja KNNP generaliniam planui

Teritorijos detaliojo plano koncepcijos autorė Margarita Ramanauskienė teigė, jog politikams ir visuomenei svarstyti teikiama idėja atitinka Kuršių nerijos nacionalinio parko generalinį planą, fiksavusį galimybę atstatyti vieną ryškiausių senosios Nidos pastatų. Anot projektinių pasiūlymų autorės Jadvygos Kijauskienės, architektūrinei numatomų pastatų išraiškai nuspręsta naudoti tik tradicinius ir šiai vietovei būdingus sprendinius bei apdailos medžiagas.

Architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos nariai neįžvelgė jokio pavojaus, jog atstatytas Sakučio viešbučio pastatų kompleksas galėtų kaip nors pakenkti centrinės Nidos dalies vaizdui, priešingai –jį tik pagerintų. Anot ekspertų, įgyvendinus šį projektą, kurortinės gyvenvietės centre nebeliktų menkavertės kavinės, kuri dabar lyg svetimkūnis, būsimi pastatai aiškiau apibrėžtų dabar renginiams išnaudojamą tuščią plynę. Pasirinkta architektūrinė pastatų išraiška įvertinta kaip teisinga ir tinkama Nidos etnografiniam draustiniui.


Šiame straipsnyje: Nidaviešbutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

rene

rene portretas
Nuo kada smukliu atstatinejimas pasidare istoriniu pastatu garsinanciu Nida atstatinejimu?

5-ja zastava

5-ja zastava portretas
O gal ne Sakucio, o Stakucio viesbuti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių