Ekstremalus įvykis: Klaipėdoje nustatytas paukščių gripo atvejis

Paukščių gripas pasiekė ir uostamiestį. Šis didelio patogeniškumo virusas H5N8 nustatytas Nemuno gatvėje rastai negyvai gulbei. Dėl užfiksuoto paukščių gripo atvejo sušauktas Ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdis. Šis įvykis pripažintas ekstremaliu.

Dar laukia atsakymų

Nerimą keliančią žinią, kad uostamiestyje rasta nugaišusi gulbė buvo užsikrėtusi paukščių gripu, Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo šeštadienį.

Apie tai pastarąją informavo Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Virgilijus Valantinas pasakojo, kad gulbės gaišena buvo rasta trečiadienį Nemuno gatvėje. Apie negyvą paukštį tarnybą telefonu informavo jį radę žmonės.

„Dabar visos paukščių gaišenos siunčiamos tyrimams. Laboratorijoje šiai gulbei buvo nustatytas paukščių gripo virusas“, – tvirtino pavaduotojas.

Lietuvoje tai ketvirtas šios ligos atvejus. Pirmi trys buvo nustatyti Kaune. Virusu taip pat buvo užsikrėtusios gulbės. Anot V.Valantino, visi šie atvejai susiję su tebevykstančia laukinių vandens paukščių migracija.

„Paukščių gripas yra paplitęs daugelyje ES šalių. Ypač Prancūzijoje, Bulgarijoje. Dabar paukščiai grįžta iš šiltųjų kraštų. Gali būti būti, kad keliaudami ir užsikrečia virusu nuo kitų paukščių“, – tvirtino pavaduotojas.

V.Valantinas atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu į laboratoriją buvo išsiųsti šeši paukščių, kurie rasti Klaipėdoje ir Neringoje, gaišenų mėginiai. Atsakymai gauti dėl keturių.

Paukščių gripas buvo nustatytas tik vienai gulbei. Dar dėl dviejų gaišenų – didžiosios anties, rastos Nidoje, ir gulbės, aptiktos Trinyčių tvenkinyje, laukiama atsakymo.

Statys informacinius ženklus

Dėl uostamiestyje užfiksuoto paukščių gripo atvejo sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Nutarta skelbti ekstremalų įvykį, kuris bus atšauktas po mėnesio, jei daugiau nebus užfiksuota paukščių gripo atvejų mieste.

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai uostamiesčio savivaldybei pasiūlė laukinių paukščių susitelkimo vietose – prie tvenkinių – įrengti specialius įspėjamuosius ženklus. Tokių vietų uostamiestyje yra apie 20.

„Informacinėse lentelėse bus nurodyta, kad gyventojai neitų prie tvenkinių, nelesintų paukščių. Taip siekiama užkirsti kelią viruso plitimui“, – tvirtino V.Valantinas. Uostamiesčio savivaldybė lenteles įrengs savo lėšomis.

Gyventojų taip pat prašoma skubiai informuoti Klaipėdos valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie rastas paukščių gaišenas.

Tai galima padaryti nemokama tarnybos linija 8 800 40403. Taip pat galima greitis tiesiai į vietos tarnybą telefonais (8 46) 350 242 arba 8 620 36088. pastaruoju galima skambinti visą parą.

V.Valantinas džiaugėsi, kad klaipėdiečiai yra aktyvūs – nuolat informuoja apie pastebėtas paukščių gaišenas: „Apie visus išsiųstus ištirti negyvus paukščius mus informavo gyventojai“.

Negyvus paukščius mieste surinks įmonė „Nuaras“. Jei gaišena bus vandens telkinyje, į pagalbą bus pasitelkti prašoma ugniagesiai.

Teigiama, kad bendrovė „Nuaras“ taip pat užtikrins, kad būtų gaudomi gatvėse lakstantys šunys ir katės. Nors keturkojams paukščių gripo virusas H5N8 nepavojingas, jie, radę užsikrėtusio paukščio gaišeną, gali virusą platinti.

Žmonėms virusas nepavojingas

Pasak V.Valantino, paukščių gripo virusas H5N8 žmonėms grėsmės nekelia.

„Nėra duomenų, kad nuo jo nukentėtų žmogus. Šis virusas pavojingas tik paukščiams – tiek laukiniams, tiek naminiams. Svarbiausia užtikrinti, kad jis neplistų“, – pabrėžė pavaduotojas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad paukščių augintojai turi išlikti budrūs visą kovo mėnesį laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Nuo kovo 1-osios naminių paukščių: vištų, ančių, žąsų, kalakutų ir kitų, – negalima išleisti į lauką.

Galima juos laikyti nebent lauko aikštelėse, kurios įrengtos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais. Pastarosios turi būti aptvertos iš visų pusių, o iš viršaus uždengtos tinklu arba stogu.

Pabrėžiama, kad naminių paukščių negalima girdyti vandeniu iš atvirų paviršinių vandens telkinių. Pašarus nurodoma laikyti taip, kad jie būtų apsaugoti nuo laukinių paukščių ar kitų gyvūnų.

Apie pastebėtą naminių paukščių negalavimą ar gaišimą būtina nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Sunerimti reikėtų, jei paukštis nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta skiauterės, barzdelės, galiausiai paukštis nugaišta.

Virusas plinta per išskyras, išmatas, pašarus, inventorių, rūbus, oru neplinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Tokie visi protingi.....o vaistų nėra????????????????Visus gyventojus įspaudžia į rėmus,kad tik naikintų auginamus gyvūnus,,,,ir ,rašinėja bereikalingas informacijas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių