E.Kusaitės byloje bus apklausiami čečėnai Magmadovai

Byloje, kurioje teroro akto rengimu kaltinama Eglė Kusaitė, bus apklausiami šiuo metu Maskvos teisme teisiami jos draugai čečėnai Apti ir Aišat Magmadovai, teigia kaltinamosios advokatas.

„Jau viešai žinoma, kad bus apklausiami Magmadovai, kurie dabar yra suimti ir teisiami“, - ketvirtadienį BNS sakė E.Kusaitės gynėjas Kęstutis Stungys.

Anot jo, veikiausiai Magmadovai bus apklausiami Rusijoje, siunčiant ten klausimus. Kada tai galėtų vykti, pasak gynėjo, nežinoma. Jis tvirtino, kad klausimai bus greičiausiai bus teikiami spalio mėnesį.

Ketvirtadienį per uždarą Vilniaus apygardos teismo posėdį, pasak K.Stungio, apklausta E.Kusaitės bendraklasė ir kelionių agentūros, kuri padėjo kaltinamajai gauti vizą į Rusiją, darbuotoja. Šios liudytojos nėra anoniminės.

Anot advokato, faktinės informacijos, kuri patvirtintų E.Kusaitės kaltę, nebuvo gauta, tiesiog patvirtinti duomenys apie jos kreipimąsi dėl vizos.

E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Ji kaltinama kūrusi organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti bei rengimusi susisprogdinti Čečėnijoje strateginės reikšmės objekte. Mergina savo kaltę neigia ir tvirtina, kad į terorizmą ją bandė įtraukti Valstybės saugumos departamento agentai.

Daugiau nei devynis mėnesius suimta buvusi klaipėdietė šiuo metu yra laisvėje, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Brolis ir sesuo Magmadovai Rusijoje suimti 2010-ųjų sausį. A.Magmadovas kaltinamas kūręs ginkluotą organizaciją ir prisidėjęs prie terorizmo. A.Magmadova kaltinama parama teroristinei veiklai.

Lietuvos prokurorų duomenimis, E.Kusaitė buvo užmezgusi ryšius su islamistinėmis grupuotėmis ir rengėsi teroro aktui nepriklausomybės nuo Rusijos siekusioje Šiaurės Kaukaze esančioje Čečėnijos respublikoje.

Pasak Rusijos prokuratūros, A.Magmadovas ir jo sesuo naudodamiesi mobiliuoju telefonu bei internetu įkalbinėjo Lietuvos pilietę E.Kusaitę dalyvauti grupuotėje ir susisprogdinti viešoje vietoje Rusijoje. A.Magmadovas, pasak rusų prokurorų, 2009 metais įstojo į Čečėnijoje veikiančią ginkluotą grupuotę „Imarat Kavkaz“. Grupuotės vadeivos esą pavedė A.Magmadovui parinkti islamą išpažįstančias moteris ir ideologiškai jas parengti teroristiniam aktui įvykdyti.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai ir politikai kėlė klausimus dėl Rusijos federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje. Prokurorai kaltinimus kategoriškai atmeta.


Šiame straipsnyje: Eglė Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
Antiterorizmas“ – čečėnų masinių žudynių doktrina, Kremliaus valstybinis terorizmas INFORMACIJA: Apie masines žudynes Rusijos išniekintoje Ičkerijoje "civilizuotas" pasaulis žino, bet, matomai, dar nepakankamai suvokia Kremliaus valstybinio terorizmo mastus ir grėsmes. Pavyzdžiui, vienoje DISCOVERY TV laidoje apie palydovines regos sistemas, diktorius "dalykiškai" taip komentavo pateikiamus vaizdus : "Matome miestą GROZNIJ prieš karą su Rusija. Kitoje palydovinėje nuotraukoje matome po karo su Rusija sugriauto iki pamatų GROZNIJ vaizdą, miestas nušluotas nuo žemės paviršiaus". Putino Rusiją valdo buvę imperijos represinių NKVD,KGB struktūrų "kadrai". NKVD, KGB, "bolševikai" nužudė šimteriopai daugiau nekaltų žmonių nei hitlerinės Vokietijos naciai, todėl NKVD ,KGB, bolševikai kartais vadinami "raudonaisiais naciais“. Rudųjų nacių nusikaltimai įvardinti NIURNBERGO proceso metu . Šimteriopai didesni sovietinės imperinės Rusijos nusikaltimai neįvardinti teisme, todėl Putino Rusiją tebevaldo raudonieji naciai..Čečėnų masinių žudymų doktrina yra "Antiterorizmas". Nužudyta apie šimtas penkiasdešimt tūkstančių "teroristų" čečėnų, dvidešimt penki tūkstančiai "teroristų" čečėnų baisiose sąlygose šiuo metu kankinami Rusijos kalėjmuose. Kolaborantas Kadyrovas pasamdytas "užkasti" masinių čečėnų žudynių įrodymus. Būtina plačiajai pasaulio visuomenei pateikti ir Lietuvos Prezidentūros nuomonę, apie valstybinį imperinės Rusijos terorizmą, masinių žudymų doktriną "ANTITERORIZMĄ". Ar ir toliau atsargiai "drebinsit kinkas"( Vincas Kudirka) dėl postų ir algos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių