Elektros skaitiklis klaipėdietei įvarė šoką

Vieno kambario bute gyvenančią klaipėdietę skaitiklių „pokštas“ privertė griebtis už galvos. Per mėnesį jis „prisuko“ per 300 kilovatvalandžių elektros, kai paprastai moteris jos sunaudoja tris kartus mažiau.

Tikrino du kartus

Manto gatvės 11A name 35 kv. m ploto bute gyvenančią klaipėdietę rugpjūčio pabaigoje patikrinus elektros skaitiklius ištiko šokas. Palyginus aparato rodmenis paaiškėjo, kad per mėnesį energijos sunaudota per 300 kilovatvalandžių.

Paprastai tiek elektros nesunaudoja apie 100 kv. m ploto namas, kuriame gyvena trijų asmenų šeima, elektrą naudojanti ne tik įprastiems buitiniams prietaisams, bet ir vandens pašildymui, nuotekų valymo įrenginiui.

„Iš pradžių pamačiusi skirtumą nepatikėjau. Pamaniau, jog kažką ne taip užsirašiau. Ėjau du kartus tikrinti skaitiklių, bet rodmenys buvo tokie pat“, - pasakojo klaipėdietė.

Vieno kambario bute gyvenanti moteris paprastai per mėnesį sunaudota apie 100 kilovatvalandžių elektros energijos.

Klaipėdietė pasakojo, jog rugpjūtis niekuo neišsiskyrė iš kitų mėnesių. Moteris naudojo tuos pačius elektrinius prietaisus - arbatinuką, mikrobangų krosnelę, mažą šaldytuvą, viryklę. Gyventoja tvirtino, jog pastarąją naudoja labai retai. Svečių rugpjūtį taip pat nebuvo sulaukusi.

Nors klaipėdietei skaitiklių rodmenys kėlė įtarimų, ji sumokėjo už elektrą. Priskaičiuota suma siekė 111 litų.

„Kilo įvairių minčių. Gal kažkas vagia elektrą, bet tai nelabai realu, nes skaitiklis, įvadai buto viduje. Gal paprasčiausiai sugedo skaitiklis. Stebėsiu, kaip bus šį mėnesį“, - tvirtino moteris.

Dėl didesnių nei įprasta elektros skaitiklių rodmenų klaipėdiečių nusiskundimų būta ir anksčiau. Dažniausiai jie pasigirsdavo, pastačius naujus elektros skaitiklius.

Priežastys būna įvairios

Bendrovės VST Klaipėdos miesto skyriaus viršininkas Tomas Jurgutis aiškino, jog apskaitos prietaiso rodmenų padidėjimą gali lemti įvairūs veiksniai. Anot jo, vienas jų - sugedę buities prietaisai.

Pavyzdžiui, gali sutrikti šaldytuvo šaldymo sistema. Tokiu atveju jis veikia ne kelias valandas, kaip turėtų, o šaldo nuolat. Taip sunaudojama žymiai daugiau elektros energijos.

T.Jurgučio teigimu, skaitiklio rodmenų padidėjimą gali lemti ir vidaus tinkle esantys įžemėjimai. Jie atsiranda dėl prastos elektros izoliacijos. Skaitiklis fiksuoja apkrovimą, nors joks prietaisas neįjungtas.

Daugiabučiuose namuose esantis vidaus elektros tinklas priklauso butų savininkams. Gyventojai atsakingi už elektros tinklus, nutiestus nuo apskaitos prietaiso įrengimo vietos iki kiekvieno buto vidaus instaliacijos prijungimo taško. Už vidaus elektros ūkio priežiūrą ir saugų eksploatavimą atsakingas namo savininkas.

Skundai pasitvirtina ne visi

Klientas, pastebėjęs elektros apskaitos prietaiso gedimą - kai jis neveikia, veikia netiksliai ar yra sugadintas, - turėtų apie tai informuoti juos prižiūrinčią bendrovę VST. Įmonės darbuotojai žada ne vėliau kaip per 10 kalendorinių dienų nuo pranešimo įteikimo patikrinti apskaitos prietaisus ir schemos elementus.

Anot T.Jurgučio, nusiskundimų, kad elektros energijos prietaisai veikia netiksliai, sulaukiama, tačiau, atlikus aparato patikrą, dažniausiai jie nepasitvirtina.

Įmonė VST vienos fazės elektromechaninius skaitiklius keičia kas 16 metų, trifazius elektromechaninius ir elektroninius bei vienfazius elektroninius - kas 8 metus. Tiek galioja jų metrologinė patikra.

Specialisto teigimu, šiemet Klaipėdoje naujais ir tikslesniais pakeista 80 proc. planuotų pakeisti skaitiklių. Keičiant apskaitos prietaisus, įmonės darbuotojai aptinka įvairių pažeidimų. Dalis jų būna tyčiniai. Išaiškinama ir nelegalių prisijungimų, plombų pažeidimų.

Kilus ginčui ar abejonėms dėl skaitiklių patikros, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę metrologijos inspekciją. Jos darbuotojai atliks įrenginio tyrimą. Pastarojo metu dalyvauja vartotojas, inspekcijos atstovas, tiekėjas. Skaitiklis nuimamas ir nuvežamas patikrai.

Pakeista elektros skaitiklių Klaipėdoje:
2006 m. - 3000
2007 m.  - 3554
2008 m. - 4120


Šiame straipsnyje: elektraskaitikliaiVST

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių