Erelio ir gandro mįslė

Beveik 250 metų kabojusią legendinės uostamiesčio vaistinės "Juodasis erelis" iškabą Klaipėdos senamiestyje pakeitė partinis "valstiečių" gandras. Patalpų savininkas – uostamiesčio verslininkas tikino, jog šie pakeitimai su juo nederinti. Partijos atstovai įrodinėjo, kad reklama užsiliko dar nuo praeitų Seimo rinkimų. O pradėjus domėtis šia tema, iškaba žaibiškai prapuolė.

Ornitologinis nesusipratimas

Kadaise Prūsijos didybę simbolizavusios emblemos "Juodojo erelio" vaistinės iškabą Klaipėdoje Tiltų ir Turgaus gatvių kampe po dviejų su puse amžių pakeitė Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos simbolis – gandras.

Iškaba su "valstiečių" simbolika kažkodėl pakabinta virš paradinių buvusios vaistinės durų, nors šios patalpos, dienraščio žiniomis, partijai nepriklauso ir ji bent kol kas oficialiai jų nesinuomoja.

"Kaip pakabino kitą iškabą? Nieko apie tai nežinau, aš juk esu tų patalpų savininkas. Nesu nutraukęs tų patalpų nuomos sutarties su dabartiniais nuomininkais, kaip galiu kitiems išnuomoti?" – dėl pakeistų iškabų stebėjosi buvusios vaistinės savininkas.

Žaibiškai panaikino reklamą

Seimo narys, "valstiečių" atstovas Dainius Kepenis bandė įtikinti, kad iškaba virš svetimų durų kabo dar nuo praėjusių Seimo rinkimų.

"Tikrai nežinau, ten juodas erelis ar baltas, kai buvau mažas vaikas, prisimenu, kad ten buvo kažkokia vaistinė, bet ja nesinaudojau. Ten mes laikinai per rinkimų kampaniją nuomojome patalpas. Kodėl kabo mūsų partijos ženklai, nežinau, gal savininkai pakabino?" – svarstė D.Kepenis.

Per rinkimų kampaniją "valstiečių" rinkimų štabas išties veikė senosios vaistinės patalpose.

Beje, po pačių rinkimų dar ilgokai jų kandidatų plakatai švietė vitrinose stebindami praeivius, tačiau vaistinės "erelis" dar nebuvo virtęs "gandru".

Be to, per rinkimų kampaniją (tai nurodyta ir pačių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje) minėtos partijos šūkis buvo "Žemei, Žmogui, Lietuvai!"

Vakar iki vidurdienio virš buvusios vaistinės durų švytėjo kitas, "patobulintas" lozungas: "Orus žmogus – stipri valstybė."

Tikėtina, kad iškaba atsirado jau po rinkimų.

Tačiau vos pradėjus domėtis, ką reiškia "valstiečių" simbolika ant jiems nepriklausančių patalpų, iškaba skubiai buvo nuplėšta.

Planas chuliganas?

Šiuo atveju net ir nenoromis peršasi klasika tapusi frazė: "Kas paneigs (kad "valstiečiai" nesiruošia politinei "ofenzyvai")?"

Jei Klaipėdos miesto taryboje nė vieno mandato neturinčių ir niekada neturėjusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos būstinė buvusios vaistinės sąskaita staiga būtų padidinta 6 kartus (buvusios vaistinės plotas – 180 kv. m), daugiau nereikėtų jokių įrodymų, jog artėjančiuose savivaldos rinkimuose Klaipėdoje "valstiečiai" puoselėja nemenkas ambicijas, ir būsimoji jų rinkimų kampanija bus išties galinga.

Juolab sąlygos plėsti būstinės plotą labai palankios.

Savivaldybė kaip tik šiai partijai pagal panaudos sutartį suteikė patalpas Tiltų gatvėje 8, kurios ribojasi su buvusia "Juodojo erelio" vaistine.

Šis pastatas stovi Tiltų ir Turgaus gatvių sankirtoje, tad strateginė padėtis labai patogi.

Tik buvusios vaistinės naujieji savininkai, 2014-aisiais įsigiję šias patalpas iš savivaldybės, pernai vasarą penkeriems metams jas išnuomojo. Tačiau ne "valstiečių" partijai.

Bet, regis, tai nebūtų didelė problema.

Apie tokius, visai tikėtina, slaptus politikų planus spėlioti vertė ir iki vakar vidurdienio tebekabojęs "valstiečių" gandras, kurį paskui labai negrabiai kai kas galbūt net iš pačių "valstiečių" staiga nuplėšė.

Tą patvirtino ir D.Kepenio padėjėjas Konstantinas Lotiukas.

"Ten nebėra tos iškabos. Šiandien ją fotografavote ir buvo? Nuėmėme neseniai, turbūt šiandien. Mes su tuo ženklu niekaip nesusiję, jei kam nors tai kelia nerimą, tai to ženklo nebėra", – keistą "valstiečių" gandro pradingimo istoriją paaiškino K.Lotiukas .

Būstinės – penkioms partijoms

Reikia suprasti, kad Klaipėdos "valstiečiai" kol kas tenkinsis tuo, ką gavo iš savivaldybės.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, šiuo metu uostamiestyje patalpos yra suteiktos penkioms partijoms: Liepų gatvėje – konservatoriams, Danės gatvėje – liberalams (84 kv. m), Tiltų gatvėje – partijai "Tvarka ir teisingumas", taip pat – "valstiečiams" (29 kv.m) ir Daržų gatvėje (141 kv. m) – Darbo partijai.

Klaipėdos socialdemokratai patalpų panaudai iš miesto neprašė.

"Ten pat pagal Seimo statutą suteikėme patalpas Klaipėdoje išrinktiems parlamentarams Algimantui Kirkučiui ir D.Kepeniui. Taip pat patalpas suteikėme ir dar vienam vienmandatėje apygardoje išrinktam Seimo nariui Nagliui Puteikiui. Seimo narys Gintaras Vaičekauskas atskirų patalpų neprašė", – teigė E.Simokaitis.

Paklaustas, kodėl nepasinaudojo įstatymo teise gauti patalpas Klaipėdoje susitikimams su rinkėjais, G.Vaičekauskas tikino, jog tam jam užtenka vietos ir partijos būstinėje Danės gatvėje.

Ruošiasi savivaldos rinkimams?

Kol kas apie savivaldos rinkimus Klaipėdoje viešai nekalba nė vienas vietinis partijos atstovas, tačiau akivaizdu, jog viltys puoselėjamos didelės.

Pakartoti Seimo šturmo sėkmę Klaipėdos taryboje neabejotinai tikisi ir "valstiečiai", kurie pradžioje bandė leisti laikraštuką, kuriuo esą siekta atskleisti miesto negeroves, tačiau vėliau norai baigėsi.

Savų tikslų veikiausiai siekta ir reklamuojant partiją ant svetimo pastato.

Politologas Lauras Bielinis net neabejoja, jog tai nėra atsitiktinumas. Visos rimtesnės partijos jau labai atsakingai galvoja apie artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus.

"Savivaldos rinkimai iš tiesų politiškai labai svarbus veiksmas, kuris suteiks administracinį potencialą tai politinei jėgai, kuri tuos rinkimus laimės. Ir čia, manyčiau, "žalieji valstiečiai", ko gero, supranta, ką reiškia reitingai, juolab – rinkimai ne už kalnų. Ir jie iš tikrųjų gali paimti labai daug balsų", – mano L.Bielinis.

Politologas spėja, kad "valstiečiai" tikrai bandys įsitvirtinti Klaipėdoje ir netgi jiems gali pavykti laimėti.

"Dažniausiai yra balsuojama už personalijas, kurios siejamos su tam tikra partija, bet šiuo atveju "valstiečių" partija turi aiškius savo klientus ir gerbėjus. Manau, Klaipėdoje tokių irgi yra, taigi žmonės balsuos ne tik už konkretų politiką, bet ir už partijos pavadinimą. O ir kiekviena partija turi tam tikrą dalį rinkėjų, kurie parems "valstiečius". Ir jie tarp jų rėmėjų bus įtraukti emociškai. Kalbant kad ir apie tuos vaikams skirtus kostiumus. Galbūt aš į tai žiūriu ironiškai, kiti – atsainiai, bet dalis darys apibendrinančias išvadas: "Politinė jėga domisi mano vaikais", – dėstė L.Bielinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aksioma

Aksioma portretas
Ahaaa...Reiškia labai nėra pinigųųų...:D)).O kaip atsiranda pinigų pvz.vienkartiniam Švyturio arenoje vykusiam saviveikliniam LRT eurovizijos koncertui(meras ,,davė"70 000Eu), kaip atsiranda nemaži pinigai džiazo festivaliui(sąmatą visuomenė vos gavo pasižiūrėti ir tai tik Puteikienės dėka:)ir t.t.Skelbiama-Klaipėda vienintelis Lietuvos miestas gyvenantis ,,su pliusiniu" biudžetu!_Šios vaistinės išlaikymui galėjome tik nuimti mokesčius, nuo kurių savivivaldybė(jei turi noro)gali atleisti.Bet neatleido.Atidavė sudraskymui pesliams...Nereikia visko suversti tik į pelną-abejotini duomenys.Ir labai populiari-nuvalkiota priežastis norint valdžiukų draugeliams pasiimti vieną ar kitą miesto auksinę vietą.Na dar subankrotinti ką nors..

Aksioma

Aksioma portretas
Visų pirma, ponas oponente malonėkit paspausti ,,caps lock"savo kompiuterio klaviatūros kairėje pusėje.Tada išsijungia didžiųjų raidžių režimas.Antra-jūsų kiaurai liberališkas argumentas ,,už viską reikia mokėti"visiškai teisingas-mokėti už šios vaistinės veiklą atleidžiant nuo visų galimų mokesčių, privalėjo savivaldybė.Tiesiog privalėjo globoti ir puoselėti.Kartu su LR Kultūros ministerija.Nes istorinė vieta o patalpų įrengimas buvo unikalus.Na o kad vaistinė nenešė pelno-ne argumentas.Žinant kaip pas mus vyksta ,,pelninga-nepelninga"nustatymai, belieka tik homeriškai nusijuokti.Savivaldybės valdžiukams svarbu ,,prakalti", o iš nekantrumo trepsinčiam vertelkai-žulikui, nusipirkti su visu geru.Ir ne kitaip

Gandras Chamas

Gandras Chamas portretas
Chamai tie gandrai, kitaip nepasakysi
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių