Erelių gelbėjimo operacija – dumble

Jei ne Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojai, Kintų žuvininkystės ūkio nuleistame tvenkinyje galą būtų gavę du jūriniai ereliai.

Įstabaus dydžio paukščius pastebėjo stoties darbuotojas Vytautas Eigirdas, kuris Kintuose stebėjo paukščius.

„Vienas paukštis buvo dar dumble, o kitas jau spėjęs išsiropšti ant kelmo. Supratęs, kad jiems gresia žūtis, nutariau bristi ir išgelbėti paukščius“, – pasakojo du jūrinius erelius išgelbėjęs V.Eigirdas.

Vaikinui teko įveikti apie 70-80 metrų atstumą iki paukščių.

„Maniau, kad nebus sudėtinga, tačiau netrukus įsmukau iki juosmens į dumblą. Nors orai tikrai nėra šilti, bet buvo taip sunku judėti į priekį, kad nejaučiau šalčio. Tiesa, mano sumanymas bristi su ilgaauliais batais, nebuvo geras, nes jie tuoj pat prisipildė dumblo. Tik buvo dar sunkiau kelti kojas“, – pasakojo ornitologas.

Pasiekęs erelius, V.Eigirdas nusivilko savo striukę ir į ją suguldęs paukščius, surišo juos rankovėmis.

„Tokį patį atstumą reikėjo bristi purvu atgal, paskui save tempiant ryšulį su ereliais. Nebeturėjau kur dėti telefono, jis juk striukės kišenėje buvo, kuri tuoj pat užsipildė purvu. Jį teko neštis įsikandus dantyse“, – pasakojo paukščių gelbėtojas.

V.Eigirdo iš purvo gniaužtų išvaduoti paukščiai pasirodė esą pirmamečiai ereliai.

„Vienas jų lyg ir mėgino snapu kirsti į ranką, tačiau kitas buvo leisgyvis, todėl nesipriešino. Abu paukščius išmaudėme ir visą naktį džiovinome. Teko juos atskirti nakčiai, nes būtų susipešę“, – tikino V.Eigirdas.

Tačiau kitą rytą išvaduotieji ereliai nepakilo į dangų, paukščiams dar trūko jėgų įveikti vėjo pasipriešinimą. Tikimasi, kad sparnuočius pavyks į laisvę paleisti trečiadienį.
Prieš savaitę Kintų žuvininkystės ūkio darbuotojai išgelbėjo taip pat dumble įstrigusį erelį. Nupraustas ir išdžiovintas paukštis buvo išleistas į laisvę.

„Spėjame, kad jaunesnius paukščius galėjo nublokšti kovų metu senesni paukščiai. O išsitepus purvu plunksnas, jie jau nebegali pakilti“, – nelaimės priežastį aiškino Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Geras

BK

BK portretas
Vytautas rizikavo dėl dviejų erelių gyvybių, lenkiuosi jam ir jo garbingai atliktai profesinei pareigai. Lenkiuosi ir klaipėdiečio ornitologo V.Pareigio atminimui. Šį šviesų žmogų neseniai praradome, kai jis įlūžo į ledą, sekdamas žieduotus kirus...Sparnuotos sielos - tai atgaiva nuo savanaudžių, piktavalių,niekšybių pritvinkusios viešosios erdvės ir bendrabūvio( a la "RK") atmosferos...

gerai

gerai portretas
ferai kad dar yra tokiu zmoniu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių