ES medaliai – misijos „Sophia“ kariams

Klaipėdoje iškilmingoje Karo laivų flotilės rikiuotėje įteikti Europos Sąjungos medaliai šiemet tarptautinėje operacijoje Viduržemio jūroje „Sophia“ dalyvavusiems kariams.

24 kariai iš dviejų laivo apžiūros grupių karinėse jūrų pajėgose pasikeisdami tarptautinėje operacijoje „Sophia“ dalyvavo nuo kovo pradžios iki rugpjūčio pabaigos. Jie buvo dislokuoti Vokietijos karo laive. Kartu su vokiečiais per operaciją Viduržemio jūroje kariai konfiskavo didelį kontrabandinių ginklų krovinį, gelbėjo migrantus, naikino valtis, kuriomis neteisėtai buvo gabenami  migrantai.

„Gelbėjimo operacija taipogi buvo sudėtinga, ji truko beveik 12 val. ir visą tą laiką kariai praleido greitaeigiuose kateriuose, gabendami tuos žmones iš įvairių plaukiojimo priemonių atgal į laivą. O galiausiai tuos žmones reikėjo transportuoti iš ten, kur jie buvo, prie Libijos teritorinių vandenų, į Italijos uostą“, – sakė Karinių jūrų pajėgų 1 laivų apžiūros grupės vadas kpt. ltn. Vytenis Bočius.

Lietuvos kariai išgelbėjo apie 3 tūkst. migrantų, o iš viso per dvejus operacijos „Sophia“ metus Viduržemio jūroje išgelbėta daugiau kaip 30 tūkst. žmonių. Teigiama, kad migracijos krizę pavyko suvaldyti.

„Jei prieš pusantrų metų per dieną iš Turkijos į Graikiją bandydavo patekti apie 10 tūkst. žmonių, tai šiandien šis skaičius yra nukritęs iki 70-80 per dieną. Žinoma, nauji srautai pasirodė iš Libijos į Italiją, iš Maroko į Ispaniją, tačiau jie yra visiškai kito masto nei prieš 2 metus. Yra ne tiktai įkurta nauja ES pakrančių  apsaugos tarnyba, yra patrigubintas „Fontex“ biudžetas, yra įkurta karinė misija „Sophia“, taip pat ir misijos „Triton“ ir „Poseidon“, – pasakojo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Operacija „Sophia“ pradėta 2015 m. gegužę. Joje dalyvauja 27 Europos Sąjungos šalys.

„Tai – tikrai labai svarbi misija, kartu papildomas mandatas yra padėti Libijos pakrančių apsaugai, ją mokyti, ją paruošti, kad ji pati galėtų daug efektingiau kontroliuoti Libijos sienas“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

Lietuva operacijoje „Sophia“ pasirengusi dalyvauti ir toliau, nes tai, pasak A. Pranckevičiaus, yra svarbus šalies indėlis stiprinant ES sienų apsaugą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių