Išsipildė nuogąstavimai, kad euras išpūs kainas

Praėjus dvejiems metams po euro įvedimo šalyje tapo akivaizdu, kad lietuvių nuogąstavimai, jog pakeitus valiutą kils kainos, išsipildė. Prekybininkų atstovai tvirtina, kad kainų kilimas su euro įvedimu nesusijęs. Ekonomistų pozicija šiuo klausimu neįtikinanti.

Sukrečiantys skirtumai

Praėjus dvejiems metams, išsaugota 2014-ųjų gruodį prekybos centruose gautos sąskaitos už prekes, paneigė bet kokius mitus, kad įvedus eurą Lietuvoje produktų kainos nepasikeitė.

Akivaizdu, jog jos tikrai labai pakito ir ne pirkėjų naudai.

Penkių grūdų batonas prieš dvejus metus kainavo 2,39 lito (0,69 euro), dabar – 0,99 euro. Taigi gaminys pabrango 30 euro centų.

Tiek pat pabrango ir juoda penkiagrūdė duona, kuri prieš dvejus metus kainavo 3,29 lito (0,96 euro), dabar – 1,26 euro.

Glaistytų varškės sūrelių kaina šoktelėjo tris su puse karto. 1,5 litro talpos šaltinio vandens "Christaline" butelis – daugiau nei du kartus (kainavo 0,89 lito arba 0,26 eurą, dabar kainuoja 0,56 euro).

Plikyti auksiniai ryžiai (4x100 g) kainavo 0,72 euro, po dvejų metų – 1,09 euro.

Grikiai pabrango 29, biri žalioji arbata "Dilmah" šoktelėjo 32 euro centais.

Tai tik maža dalis produktų, kurių kainų pokyčiai akivaizdūs.

Ir taip atsitiko po to, kai šalies valdžia pasirūpino priimti įstatymus, draudžiančius kelti kainas euro įvedimo dieną, taip pat pasiūlė Geros verslo praktikos memorandumą, prie kurio prisijungė ir nepiktnaudžiauti euro įvedimu viešai įsipareigojo per 4,2 tūkst. Lietuvos įmonių ir įstaigų.

Statistika rodo ką kita

Statistikos departamento pateiktoje lyginamojoje 2014-ųjų ir 2015-ųjų šimto pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčių lentelėje matyti kiek kitokie rezultatai.

Pagal šiuos duomenis juoda raikyta duona užpernai atpigo 7 proc., lyginant su tuo pat laikotarpiu 2014 m., šviesi raikyta duona – beveik 9 proc., sausainiai pakeliuose iš kvietinių miltų – 6 proc.

Penkiais procentais atpigo jautienos kumpis be kaulo, 9 proc. – viščiukai broileriai, 7 proc. – aukščiausios rūšies virtos dešrelės.

Anot statistikos, 2015-ųjų gruodį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2014 m., beveik 13 proc. atpigo 2,5 proc. riebumo pasterizuotas pienas tetrapake, beveik penktadaliu – 9 proc. riebumo varškė popierinėje pakuotėje, dešimtadaliu – apelsinai.

Statistikos duomenimis, 2015 m. lyginant su 2014-aisiais, labiausiai brango grikių kruopos (14,9 proc.), šaldyta jūros lydekos filė be odos (10,6 proc.), obuoliai (14,5 proc.), žaliosios vynuogės su sėklomis (86 proc.), pomidorai (55 proc.), baltagūžiai kopūstai (40,4 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Panašu, kad komentatoriai būtų nieko prieš ant minkštasuolio drybsodami visko gauti dykai, daug ir dar kad į burną įdėtų. Tada prasidėtų zirzimas, kad galėjo būti daugiau, skaniau ir dar primokėtų už burnos atvėrimą. Emigracijos viena iš realiausių priežasčių - bandos jausmas. "Čia, Lietuvoje, visi vagys, viskas š...das, varyk į užsienį: va, Zosės sūnėnas taip prasikalė prie braškių (vištų, žuvų, daržovių, etc...). Ve "audinuke" (15 metų senumo) važinėja, vargo nemato..." Tai kodėl tada tie emigrantai po 10 ir daugiau viename kambarėlyje keliais aukštais gyvena? Kodėl pačius prasčiausius darbus , tuos, kurių net vietiniai vargetos nesiima, dirba? Kodėl nemokėdami mokesčių, čia atostogų grįžę skuba pasinaudoti visomis socialinėmis garantijomis ir ir kitomis gėrybėmis, kurių ten tiesiog neįperka? Ech, tas lietuviškas būdas... kad tik DAUG ir PIGIAI. Ir būtinai visus ir viską keikti. Bent tuos, kurie kažką daro.

nevagis

nevagis portretas
kada valstybe per dvidesimt seserius metelius pasirupino liaudimi tik skurdino ir skurdino krovesi turtus sau o senelio draugelis kubilius net pensijas nuvoge ir net iki siol negrazina tai ko norit sunaujos palikuonys

To senas krienas

To senas krienas portretas
jei tamstele senas krienas Tai gerai turetum prisiminti Prie CCCP. Buvo Pabaltijis,toliau Maskva,ir paskui visi kiti. O kai dabar esam tik Europos buferine zona -,tai kam idomu? Per pabegelius tai nors kazkas pinigus plauna,. O is bamberio ka paimsi ? Neieskok tos lygybes ! NERASI
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių