Euras pabrangino elektrą

Euro įvedimo laikotarpiu šalyje nesilaikoma nuostatos nedidinti prekių ir paslaugų kainų. Bendrovė "Lietuvos geležinkeliai", perparduodanti gyventojams elektros energiją, nuo šių metų pradžios savo vartotojams padidino įkainius, ignoruodama įsipareigojimus nekelti kainų bent iki šių metų vidurio.

Euro įvedimo laikotarpiu šalyje nesilaikoma nuostatos nedidinti prekių ir paslaugų kainų. Bendrovė "Lietuvos geležinkeliai", perparduodanti gyventojams elektros energiją, nuo šių metų pradžios savo vartotojams padidino įkainius, ignoruodama įsipareigojimus nekelti kainų bent iki šių metų vidurio.

Nustebino įkainiai

Klaipėdietė Laima Šateikytė, gyvenanti Giruliuose esančiame nuosavame bute, elektros energiją gauna iš bendrovės "Lietuvos geležinkeliai", o ne iš LESTO, kaip dauguma šalies gyventojų.

Moteris teigė, jog tokia praktika susiklostė nuo senų laikų, kai jos būstas dar priklausė šiai įmonei.

Blogiausia tai, kad "Lietuvos geležinkelių" elektros energijos tarifai yra didesni nei LESTO.

"Visi Lietuvos gyventojai už elektrą pernai mokėjo po 0,47 litus už kWh, o mes vienu centu daugiau. Tada "Lietuvos geležinkelių" atstovai paaiškino, kad iš mūsų jie ima brangiau už elektros tinklų priežiūrą. Pernai gruodį gavome iš šios bendrovės laišką, kad nuo naujųjų metų mes jau mokėsime po 0,51 lito už kWh. Visur elektra pinga, o mums brangsta, tai ar mes kitoje šalyje gyvename?" – klausė klaipėdietė.

Paskutinė instancija – teismas

Pagal elektros energijos pirkimo–pardavimo sutartį, kurią gyventojai pasirašė su "Lietuvos geležinkeliais", kainodara esą turėtų neprieštarauti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytiems pagrindiniams principams.

"Skambinau elektros energijos tiekėjams, tai man pareiškė: jei nepatinka kainos, galiu jungtis prie LESTO arba turiu mokėti, kiek jie nusprendė. O gal jie netrukus užsimanys mums elektrą pardavinėti po  eurą už kWh, ką tada turėsime daryti? Juk mūsų niekas neklausia," – piktinosi moteris.

Ieškodama teisybės, L.Šateikytė kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos komisiją, iš kur gavo trijų lapų atsakymą. Komisija patvirtino, kad "Lietuvos geležinkeliai", pakeldami elektros energijos tiekimo kainas, niekuo nenusižengė, nes "įmonei nėra numatytas įpareigojimas gaunamą elektros energiją perduoti kitiems asmenims".

O štai, jei L.Šateikytė dėl pakeltų įkainių sugalvotų nemokėti "Lietuvos geležinkeliams" už tiekiamą elektrą, įmonė turi teisę jai nutraukti elektros energijos tiekimą. Tiesa, visais atvejais lieka paskutinė – teismo instancija.

Paslauga turi kainą

Subabonentams didesnis elektros energijos tarifas esą taikomas už tinklų naudojimą, nes, pasak bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" filialo "Klaipėdos geležinkelių infrastruktūra" direktoriaus Juliaus Mikšio, jų įmonei elektros tiekimas nėra pagrindinė veikla.

"Šias elektros energijos kainas "Lietuvos geležinkeliai" patvirtino visoje Lietuvoje. Mums tai padaryti leido Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Apie tai, kad keisis įkainiai, mes informavome savo klientus", – tvirtino J.Mikšys.

Gyventojai, kurie gauna elektros energiją iš bendrovės "Lietuvos geležinkeliai", labiausiai nerimauja, kad tos elektros kainos jiems gali kilti neribotai.

"Istoriškai susiklostė, kad tuos abonentus aptarnauja "Lietuvos geležinkeliai", nors mes ne kartą siūlėme, kad šitas elektros tinklų linijas perimtų LESTO ir jas administruotų. O mums tai yra nepelninga veikla, ir svarbu bent nuostolius pasidengti toje srityje. Suprantu, kad kylant kainoms atsiranda žmonių nepasitenkinimas, bet šiandien situacija tokia", – pabrėžė J.Mikšys.

Prisijungimas prie LESTO šiems žmonėms kainuotų tūkstančius, tai priklausytų nuo esamos ir būtinos tinklo infrastruktūros, taip pat kliento pageidaujamos leistinosios naudoti galios dydžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ta pati

ta pati portretas
JUODOJI MONOPOLIJA

ta pati

ta pati portretas
JUODOJI MONOPOLIJA

ta pati

ta pati portretas
JUODOJI MONOPOLIJA
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių