E.Vareikis: Lietuva būtų pajėgi išpirkti piratų įkaitus

Tarpparlamentinių ryšių su Europos parlamentarų asociacija Afrikai grupės pirmininkas Egidijus Vareikis sako, jog Lietuva iki šiol nežino kas pagrobė ir kur nugabeno penkis lietuvius iš laivo “Saturnas”. Anot E.Vareikio situaciją apsunkina tai, jog Nigerijos piratai nėra taip gerai žinomi, kaip Somalio užpuolikai.

“Apie Nigerijos piratus turima labai mažai praktikos. Mes nelabai žinom su kuo galima kalbėtis dėl šio įvykio. Nigerijos centrinė valdžia nelabai gali kuo padėti. Tikėtina, jog užpuolikai patys susisieks su Lietuvos valstybe ir įvardins savo sąlygas. Jeigu jie norės pinigų, tai labai maža tikimybė, kad lietuviai bus žudomi”, - svarstė E.Vareikis. 

Politologo teigimu, pagrindinis tikslas yra išvaduoti lietuvius. Pasak E.Vareikio, Lietuva Nigerijoje neturi jokios atstovybės, todėl tai šiek tiek apsunkina šio klausimo sprendimą. Lietuva tolimame krašte turi tik kelis verslo atstovus, todėl pagalbos tikimasi iš Jungtinės Karalystės, kurios kolonija buvo Nigerija. Jeigu užpuolikai paparšytų išpirkos, tai kol kas neaišku kas turėtų mokėti už juos pinigus - “Limarko laivininkystės kompanija” ar valstybė. 

“Viskas priklauso kokiam lygyje privati bendrovė yra apdraudusi savo laivą, turtą ir žmones. Jeigu kompanija nėra apsidraudusi, tai jai reikia ieškoti išeities, pavyzdžiui, kreiptis į valstybę. Tuo metu valstybė svarstys, ar jai tai rūpi ar ne. Šiandien, kai yra krizė ir visi kalba apie pinigus, tai būtų tarsi indikatorius, kaip mūsų valstybei rūpi tarptautiniai reikalai. Net ir esant krizei Lietuva būtų pajėgi išpirkti įkaitus”, - portalo “Alfa” konferencijoje kalbėjo E.Vareikis. 

Seimo narys įsitikinęs, jog šis atvejis Nigerijoje nėra NATO reikalas ir tikėtis Šiaurės aljanso pagalbos neverta.

“Čia yra ne NATO atvejis. Dažniausiai į tokias vietas atskiros šalys siunčia savo laivus. Žiūrint globaliai, tai yra labai menkas atvejis, kad pagrobti penki Lietuvos jūrininkai, sukeltų kažkokį tarptautinį rezonansą. Mums reikia apie tai šnekėt ir jeigu šnekėdami įtrauksime kitas ES šalis, tai bus labai gerai. Čia ES reikalas, o ne NATO”, - dėstė E.Vareikis. 

Anot E.Vareikio, Lietuva šį klausimą sprendžia tradiciniais metodais. Visų pirma siekiama užmegzti su pagrobėjais kontaktą ir įsitikinti, kad žmonės yra gyvi.

“Jeigu įkaitų nenužudo iškart, tai didelė tikimybė, kad ir nežudys. Vadinasi, užpuolikai turi kažkokių tikslų, pavyzdžiui, sudaryti sanderį. Jeigu įsitikiname, kad taip ir yra, tai galima į tuos sanderius eit. Reikia suprasti, jogderybos nereiškia, kad mes pateisiname kas buvo padaryta. Mes deramės su nusikaltėliais, todėl tai kas prižadėta ne visada yra vykdoma.”, - teigė E.Vareikis. 

Jo įsitikinimu, jeigu su piratais prasidėtų derybos, tai pagal Somalio praktiką, jos vyktų keletą savaičių.

Viena didžiausių Nigerijos sukarintų grupuočių vietos žiniasklaidai pranešė, jog ji nedalyvavo užpuolant laivą su Lietuvos vėliava. Judėjimo už Nigerio deltos išlaisvinimą (MEND) atstovas informavo, kad jis nieko nežino apie šį užpuolimą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, jog antradienio naktį prie Nigerijos krantų ginkluoti užpuolikai įsiveržė į „Limarko laivininkystės kompanijos“ laivą „Saturnas“ ir pagrobė penkis Lietuvos piliečius. Piratai lietuvius įsodino į greitaeigį katerį ir nuplukdė nežinoma kryptimi.

Užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko nurodymu įkurta krizės valdymo grupė ir paprašyta kitų valstybių pagalbos.

"Limarko laivininkystės kompanijos" prezidentas Vytautas Lygnugaris teigė, jog laivas užgrobtas apie 2 val. nakties.

"Laivas stovėjo išoriniame reide ir laukė ryto, kad galėtų įplaukti į uostą ir iškrauti krovinį, 1.45 val. prie "Saturno" priplaukė kateris iš kurio virvių pagalba į laivą pateko automatais ginkluoti užpuolikai. Jie jėga išplukdė penkis ant denio budėjusius įgulos narius. Devyni laive likę jūrininkai nenukentėjo", - pasakojo V.Lygnugaris. 

Bendrovė  “Limarko laivininkystės kompanija“ informuoja, kad kompanijos turima informacija įkaitais paimti įgulos nariai yra sveiki. Kompanija ir toliau deda visas pastangas kuo greičiau saugiai išlaisvinti įkaitais paimtus jūrininkus. Įkaitais paimtų kompanijos darbuotojų artimųjų prašymu asmenų duomenys yra neskelbiami.

Dėl susidariusios situacijos jautrumo bei siekiant apsaugoti įkaitais paimtų asmenų interesus, kompanija susilaiko nuo tolimesnių komentarų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių