Gamta už žmogų stipresnė

Artėjanti žiema jau primena, kad netrukus eismo sąlygos taps sudėtingesnės: automobilių vairuotojus vargins slidūs keliai, pablogės matomumas.

Dėmesys kokybiška priežiūrai

Dažnai ne kiekvienas vairuotojas sugeba apskaičiuoti atstumą iki kitos transporto priemonės, kelyje tampa mažiau pastebimi pėstieji, dviratininkai, vadeliotojai. Tada įvyksta eismo nelaimių.

Tai nemalonus įvykis tiek eismo įvykio dalyviams, tiek ir kelininkams, kurie dažniausiai būna esą būna kalti, jog žiema užklupo netikėtai. Žiema – toks metų laikas, kai vasariškų kelių nebebūna ir tampa slidu.

Turbūt mažai kas susimąsto, kad norint maksimaliai sumažinti kelio dangos slidumą, neužtenka vien tik turėti mechanizmus, darbo jėgą, medžiagų. Esminis faktorius kokybiškai kelių priežiūrai žiemą yra finansavimas.

Atliktų darbų kontrolė

Dabartinis finansavimas leidžia didžiausią dėmesį skirti valstybinės reikšmės magistraliniams, krašto ir rajoniniams keliams, kuriuose paros eismo intensyvumas yra didesnis nei 1 tūkst. automobilių.

Mažesnio intensyvumo rajoniniai keliai, lieka „žiemiški“. Jie dažniausiai būna tik nuvalomi, o pabarstomi tik esant ekstremalioms eismo sąlygoms.

Finansavimas jau daug metų nedidėja, o kylant kuro, medžiagų, eksploatacinių išlaidų kainoms, kelių priežiūros apimtys mažėja.

Stengiantis kuo efektyviau vykdyti kelių priežiūrą bei jos atlikimo kontrolę, kiekviename kelių priežiūros mechanizme yra įrengta palydovinė navigacijos sistema, kuri tiksliai parodo, kokią valandą ir kokiame kilometre kelias buvo tvarkomas.

Taip pat šią informaciją galima panaudoti sprendžiant įvairius klausimus, susijusius su kelių priežiūros organizavimu. Kelių priežiūra vyksta griežtai pagal Lietuvos automobilių direkcijos patvirtintą tvarką.

Naujausią informaciją apie priežiūros tvarką, eismo sąlygas keliuose, visada galima rasti  internetiniuose tinklapiuose www.eismoinfo.lt, www.klrk.lt.

Bendras tikslas – saugumas

Kaip rodo eismo įvykių statistika, eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės, žiemos metu įvyksta mažiau. Visgi 90 proc. atsakomybės kelyje tenka žmoniškajam faktoriui. Metų laikai, o kartu su jais besikeičiančios meteorologinės sąlygos, daro įtaką transporto priemonių eismo intensyvumui, važiavimo greičiui, o nuo to priklauso ir eismo įvykių skaičius, jų padariniai.

Žiema visiems eismo dalyviams – pakankamai sudėtingas laikotarpis. Na, o transporto priemonių vairuotojas yra atsakingas ne tik už savo, vežamų keleivių, krovinio saugumą, bet ir už savo darbą, t. y. vairavimą.

Vairuoti – vadinasi numatyti. Sugebėjimas prognozuoti – viena svarbiausių transporto priemonės vairuotojų savybių. Kuo didesnis važiavimo greitis, tuo mažiau lieka laiko stebėjimui, prognozėms ir veiksmams pavojui išvengti.

Sumanus vairuotojas greitį moka pasirinkti atsižvelgdamas į eismo sąlygas – važiuoja greičiau, kai galima, lėčiau, kai – būtina. Eismo saugumas keliuose yra visų bendras tikslas.

Žinodamas, koks metų laikas yra šiuo metu, vairuotojas turi pasirinkti saugų važiavimo greitį, laikytis didesnio atstumo iki kitos transporto priemonės, pasirūpinti savo transporto priemonės technine būkle. Tada sudėję vairuotojų ir kelininkų pastangas, tikrai žymiai sumažinsime skaudžių nelaimių ir netekčių skaičių keliuose.

Žiemos tarnybos darbų apimtys

Žiemos laikotarpiu valstybinė įmonė „Klaipėdos regiono keliai“ prižiūrės ir valys visus valstybinės reikšmės magistralinius, krašto ir rajoninius, taip pat skirtingų lygių sankryžų jungiamuosius kelius. Iš viso prižiūrima 1 875 km valstybinės reikšmės kelių. Nuolat bus barstomi magistraliniai ir krašto keliai bei rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis nei 1 tūkst. automobilių per parą. Taip pat barstomi skirtingų lygių sankryžų jungiamieji keliai ir rajoninių kelių pavojingi ruožai.

Priežiūros žiemą tvarka

Magistralinių kelių II priežiūros lygis
Darbas – 4–22 val. Naktį nuo 22 iki 4 val. nedirbama.
Iš viso – 77 km magistralinių kelių.

Krašto kelių II priežiūros lygis
Darbas 6–19 val. Naktį nuo 19 iki 6 val. nedirbama.
Iš viso – 456 km krašto kelių.

Rajoninių kelių I priežiūros lygis
Darbas 6–19 val. Naktį nuo 19 iki 6 val. nedirbama.
Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas siekia 1 tūkst. automobilių per parą – 118 km.

Rajoninių kelių III priežiūros lygis
Likusieji rajoniniai keliai – 1 224 km – nuolat nebarstomi. Jie valomi užbaigus darbus pagrindiniuose keliuose. Paprastai po pūgos kelias nuvalomas iki antros dienos vakaro. Barstomi tik intensyvaus eismo rajoninių kelių pavojingi ruožai – staigios įkalnės ir pavojingi posūkiai.
Iš viso – apie 89 km rajoninių kelių.

Žiemos tarnyboje dirbs 4 kelių tarnybos.

59 valymo mechanizmai (traktoriai, greideriai, rotoriai).

22 automobilinių valytuvų-barstytuvų.

13 druskos ir mišinio krautuvų.

Per žiemą išberiama 25–35 tūkst. tonų druskos.

Šiuo metu sandėliuose yra apie 4,2 tūkst. tonų druskos ir daugiau nei 3 tūkst. kub. metrų druskos-smėlio mišinio. Žiemai paruošti 4 druskos ir 6 smėlio-druskos sandėliai.

Verta žinoti

Vienas didelis automobilinis barstytuvas (8–9 t druskos) per 2 valandas vienu reisu nuvalo ir pabarsto apie 30 km kelio. Vieno tokio mechanizmo reiso kaina – iki 3 tūkst. litų.

Kelių priežiūros žiemą ypatumai, kuriuos reikia įsisąmoninti ne tik kelininkams, bet ir vairuotojams

Kokia stipri bebūtų kelių priežiūra ir kiek daug technikos bedirbtų keliuose, kai sninga ir pusto eismo, sąlygos vis vien bus prastos – gamta už žmogų yra stipresnė.

Kelias nenuvalomas ir nepabarstomas akimirksniu, tam reikia laiko: magistraliniams keliams – 3 valandų, krašto keliams – 4 valandų.

Dauguma rajoninių kelių nebarstomi, o valomi tik nuvalius pagrindinius kelius. Jeigu pūga stipri ir trunka ilgai, dalis rajoninių kelių kurį laiką gali būti nevalomi. Juos visiškai nuvalyti leidžiama maždaug per 2 dienas pasibaigus pūgai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių