Gargžduose – nauji dviračių stovai

Gargždų miesto bendruomenės iniciatyva ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų pastangomis rugsėjo pabaigoje Gargždus papuoš nauji dviračių stovai. Šiandien bendruomenės atstovai susitiko su Savivaldybės vadovais ir įteikė neatlygintiną dviračių stovų projektą.

„Tai, kad mieste atsiras nauji, gražūs, patogūs, nerūdijančio plieno stovai dviračiams, yra intelektualus bendruomenės indėlis į projekto „Paroda „Judėkime kartu“ įgyvendinimą“, - sakė meras Vaclovas Dačkauskas.

Idėja įrengti dviračių stovus gimė Gargždų miesto bendruomenei, kurios vienas iš veiklos prioritetų - ekologiško transporto plėtros skatinimas. Pasak bendruomenės pirmininko Vytauto Čeledino, gargždiškiai pastebėjo, kad mieste trūksta vietų, skirtų pastatyti dviračiams.

„Po diskusijų bendruomenės susirinkimuose, nusprendėme kreiptis į Savivaldybę. Džiaugiamės, kad Savivaldybės darbuotojai ieškojo galimybių, kaip išspręsti šią problemą, parašė projektą Europos Sąjungos paramai gauti “, - kalbėjo gargždiškių atstovas.

Projekto įgyvendinimui skirta 10 tūkst. eurų, iš jų 1000 eurų - Savivaldybės biudžeto lėšos, kiti pinigai gauti iš Europos Sąjungos fondo.

Dviračių stovų projektą neatlygintinai sukūrė gargždiškis architektas Gytis Kasperavičius.

„Stovo forma - paprasta, jį gaminsime iš nerūdijančio plieno, daugiau dėmesio skyriau pastatymo kokybei, buvo svarbu, kad jie jungtųsi tarpusavy. Kaip matosi projekte, dviračių stovai skirsis nuo mums įprastų. Dviratį prie stovo reikės tvirtinti ne ratu, o rėmu. Tai rekomendavo Dviratininkų asociacija“, - sakė projekto autorius.

Jau rugsėjo pabaigoje prie mokyklų, kultūros centro, stadiono, savivaldybės, bažnyčios, bibliotekų, muziejaus ir kitose viešose erdvėse bus 50 stovų, prie kurių žmonės galės prirakinti 100 dviračių. Bendruomenė ragina privačių įmonių savininkus prisijungti prie projekto ir patiems įsigyti dviračių stovų. Bus skelbiamas viešas konkursas stovams pagaminti ir pastatyti. Jį laimės mažiausią kainą pasiūliusi įmonė.

Projektas neapsiriboja dviračių stovų įrengimu. Rugsėjo 22-ąją minima Tarptautinė diena be automobilio, todėl Gargžduose pirmą kartą organizuojama Europos Sąjungos direktyvų patvirtinta Europos mobilumo savaitė. Rugsėjo 16-22 dienomis vyks projekto renginiai, kuriais bus siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į judėjimo problemas ir ekologiško transporto galimybes.

„Europos mobilumo savaitę veiks per visus projekte dalyvaujančius Europos miestus keliaujanti specialių plakatų paroda. Konferencijoje ir diskusijoje prie apskrito stalo tikimės sulaukti svečių iš Lenkijos, Vokietijos, Olandijos, kurie pasidalins patirtimi apie ekologiško transporto situaciją jų šalyse. Pėsčiųjų taką papuoš meninė kompozicija, kuriai sukurti konkursą skelbsime už poros savaičių“, - pasakojo Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjas Valdas Pučkorius.

Gargždų miesto bendruomenės pirmininkas Vytautas Čeledinas pažymėjo, kad tenka dažnai matyti žmones, važiuojančius automobilių važiuojamąja dalimi, nors šalia driekiasi dviračių takas.

„Ne visur dviračių takai yra geros kokybės, tačiau juos šiek tiek patvarkius, negalėtume skųstis. Tikimės, kad stovų įrengimas - tik pirmas žingsnis, po kurio seks kiti, ir mieste pagerės dviratininkų situacija“.

Savivaldybės vadovai padėkojo bendruomenei už iniciatyvą ir pastangas, akcentuodami, kad tai sektinas pavyzdys visoms bendruomenėms.


Šiame straipsnyje: dviračių stovaiGargždai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių