Gatvė dingo lyg į vandenį

Stipriai sunegalavęs Parko gatvės gyventojas negalėjo patikėti, kad greitoji pagalba nežino, kur atvažiuoti. Gatvė, kuriai naujas pavadinimas suteiktas prieš metus, neįtraukta į įstaigos duomenų bazę. Vyras piktinosi: lengva ranka keičiami gatvių vardai, bet nepasirūpinama, kad apie tai žinotų specialiosios tarnybos.

Stipriai sunegalavęs Parko gatvės gyventojas negalėjo patikėti, kad greitoji pagalba nežino, kur atvažiuoti. Gatvė, kuriai naujas pavadinimas suteiktas prieš metus, neįtraukta į įstaigos duomenų bazę. Vyras piktinosi: lengva ranka keičiami gatvių vardai, bet nepasirūpinama, kad apie tai žinotų specialiosios tarnybos.

Buvo Pušyno, tapo Parko

Parko gatvės gyventojo sveikata sušlubavo netikėtai – sutriko širdies ritmas.

"Buvo vakaras, apie 19 val., kai pasijutau blogai. Žmona paskambino Bendrojo pagalbos centro numeriu. Man pačiam nebuvo jėgų. Centras sujungė su greitąja pagalba. Žmona pasakė, kad reikia atvažiuoti į Parko gatvę", – prisiminė gyventojas.

Tačiau greitosios pagalbos medikai pasakė, kad Parko gatvės Klaipėdoje nėra. Jos nerodė Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties adresų sistema.

"Žmona medikams paaiškino, kaip mus surasti. Jie tikrai greitai atvažiavo ir suteikė pagalbą. Medikams tikrai neturiu jokių pretenzijų", – tvirtino klaipėdietis.

Vis dėlto vyras stebėjosi, kodėl Greitosios medicinos pagalbos stoties duomenų bazėje neįvesta Parko gatvė. Šis pavadinimas daliai Pušyno gatvės buvo suteiktas beveik prieš metus – praėjusių metų lapkritį.

Pasak klaipėdiečio, kai buvo keičiamas Pušyno gatvės dalies – nuo Manto gatvės iki geležinkelio – pavadinimas, miesto valdžia aiškino, kad jokių problemų nekils. Visiems bus pranešta.

"Vadinasi, kažkas iki galo nepadarė savo darbo", – konstatavo vyras.

Svarbi kiekviena sekundė

"Žmogų ištiko priepuolis, jam sunku, o dar reikia aiškinti, kaip medikams pasiekti jo namus, kur važiuoti, kur pasukti. Kai kuriose situacijose svarbi kiekviena sekundė. O jei gaisras? Kažin ar ugniagesiai žino, kur yra Parko gatvė?" – svarstė vyras.

Pasak gyventojo, prieš trejus metus jis buvo patekęs į dar sudėtingesnę situaciją. Klaipėdietį tuomet ištiko infarktas: "Atsijungiau ir tris paras išbuvau komos būsenos. Tada buvo svarbi kiekviena sekundė. Gerai, kad žmona buvo namie. Tokiose situacijose tikrai sudėtinga aiškinti, kur atvažiuoti".

Tačiau žmogus sutiko, kad keisti šios Pušyno gatvės dalies pavadinimą reikėjo, nes kildavo nesusipratimų. Pasiklysdavo ir greitoji, ir taksi.

"Manto gatvės iki geležinkelio pusėje yra neporiniais skaičiais pažymėti namai, o poriniai – už pastarojo. Iškvieti taksi, greitąją, o jie namo ieško ne ten. Turi nuvažiuoti didžiausią ratą, kad pasiektų reikiamą vietą. Dabar būtų paprasčiau, jei viskas būtų tinkamai sutvarkyta", – pabrėžė vyras.

Sistema turi atsinaujinti

Parko gatvė valstybės įmonėje Registrų centre užregistruota šių metų pradžioje – sausį.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis patvirtino, kad į stoties pagrindinę adresų bazę ši gatvė neįtraukta.

"Prieš trejus metus dispečerinė buvo atnaujinta. Sudarėme sutartį su Registrų centru. Yra tvarka, buvo sumokėti nemaži pinigai. Jei gatvės pavadinimas pakeičiamas, kai įregistruojamas, jis turėtų atsirasti ir mūsų sistemoje. Mes nematome ir naujų namų, kol šie nėra užregistruojami", – aiškino vyriausiasis gydytojas.

R.Juodviršis pasakojo, kad pastaruoju metu panašių problemų nekilo. Tad ir nebuvo tikslinamasi, ar vyksta atnaujinimai. Taip pat vadovas neslėpė, kad panašių atvejų ir anksčiau yra buvę.

"Sistema turėtų atsinaujinti. Dabar bus proga susisiekti su Registrų centru ir viską išsiaiškinti", – komentavo vyriausiasis gydytojas.

Nefiksuoja ir palydovas

R.Juodviršis atkreipė dėmesį, kad įstaiga, be pagrindinės duomenų bazės, naudojasi dar ir keturiais žemėlapiais. Tarp jų ir topografiniais, ir palydovo.

"Pasižiūrėjau, kad iš penkių žemėlapių Parko gatvę rodo tik vienas. Visuose kituose ji dar Pušyno. Tuo žemėlapiu, kuriame yra Parko gatvė, naudojamės mažiausiai. Keista, kad šios gatvės nėra ir žemėlapiuose, kuriems informaciją teikia palydovas", – stebėjosi vyriausiasis gydytojas.

R.Juodviršis sakė, kad panašiu metu miesto valdžia kalbėjo apie dviejų gatvių dalių pavadinimų keitimą – Pušyno į Parko ir Įgulos į B.Bermono.

"Pasižiūrėjome visus iš savivaldybės gautus patikslinimus. Apie B.Bermono gatvę pranešimas buvo, o dėl Parko negavome", – teigė specialistas.

Pasak R.Juodviršio, nors adresų duomenų sistemoje nėra Parko gatvės, problemų darbuotojams nekyla. Jie bendrauja su besikreipiančiu pagalbos žmogumi ir gali išsiaiškinti, kur reikia atvažiuoti.

"Ypač jei yra senų gatvių orientyrai", – pabrėžė vyriausiasis gydytojas.

BPC aptiko

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė pasakojo, kad tarnyboje maršrutus valdo Bendrasis pagalbos centras (BPC).

"Ugniagesiai gauna pranešimus, o vietos pasiekimą koordinuoja BPC darbuotojai. Savo sistemos neturime", – teigė atstovė.

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys pasakojo, kad naudojasi Registrų centro adresų baze, kuri yra nuolat atnaujinama.

"Mūsų sistemoje yra Parko gatvė. Įvedame pavadinimą ir tiksliai parodo žemėlapyje, kur ji yra. Jokių problemų nekyla", – tvirtino N.Žudys.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas pasakojo, kad vieningų pajėgų valdymo sistemos žemėlapyje, kuriame matoma, kur patruliuoja policijos pareigūnai, Parko gatvė nepažymėta. Tebėra Pušyno.

Į sistemą įvedus konkretų Parko gatvės adresą, parodoma, kur ji yra. Nurodomas ir kodas. Anot pareigūnų, ta pati situacija fiksuojama ir dėl Įgulos gatvės dalies, kuri dabar vadinama B.Bermono.

"Naudojamės sistema, kurią yra nupirkęs Policijos departamentas. Gal ji nėra naujausia, todėl ir nerodo žemėlapyje šios gatvės pavadinimo. Žemėlapis atnaujinamas tam tikru periodiškumu. Kiek tiksliai, negaliu komentuoti", – teigė vadovas.

Pasak V.Zubausko, jei gatvės ar kokio nors adreso nėra policijos žemėlapyje, tikslinamasi tuose, kurie yra internete. Taip pat ir Registrų centro adresų bazėje, kur nuolat atnaujinami duomenys. Joje galima rasti atskirą gatvę ar adresą, bet nerodomas viso miesto žemėlapis.

V.Zubauskas aiškino, kad tai pareigūnų darbo neapsunkina. Budėtojai, patruliai gerai žino visas miesto gatvės.

"Per dieną jie po keletą kartų apvažiuoja visą miestą. Nors jei kokios nors gatvės ir nebūtų žemėlapyje, ją surastų be problemų", – pabrėžė pareigūnas.

Keisti privertė ministras

Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vyriausioji specialistė Marija Buivydienė pabrėžė, kad gatvių pavadinimai keičiami ne šiaip sau.

Prieš trejus metus buvo gautas raštas iš Vidaus reikalų ministerijos. Jame buvo nurodyta pakeisti septynių gatvių pavadinimus, nes šios neatitinka reikalavimų. Tarp jų buvo ir Pušyno, Įgulos gatvės.

Pagal reikalavimus gatvė turi būti viena ištisinė linija, kurią galima pervažiuoti. Tiek Pušyno, tiek Įgulos gatvę dalijo geležinkelis. Jų nebuvo įmanoma pervažiuoti.

"Rašėme į ministeriją. Prašėme, kad leistų nekeisti senų gatvių pavadinimų, tačiau atsakymas buvo neigiamas. Todėl gatvių pavadinimai ir buvo pakeisti. Priešingu atveju būtume apskųsti teismui. Dabar ruošiamės pervardyti paskutinius adresus iš to sąrašo Švyturio gatvėje", – teigė specialistė.

M.Buivydienė pabrėžė, kad keičiant adresus stengiamasi, kad kuo mažiau nepatogumų kiltų žmonėms. Pavyzdžiui, Parko gatvės pavadinimas suteiktas tai Pušyno gatvės daliai, kur mažiau gyventojų. Toje geležinkelio pusėje nebuvo daugiabučių, tik privatūs namai. Pastarųjų yra 15.

Įpareigoti tarnybų negali

Pasak M.Buivydienės, užregistravus naują gatvės pavadinimą Registrų centre jis iš karto pasikeičia ir jų adresų bazėje. Vyriausioji specialistė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos tarnybos, organizacijos, įmonės, kurioms reikia adresų, dažniausiai naudojasi būtent šia baze.

"Būna, kad tarnybos nusiperka adresų bazę, bet neužsisako atnaujinimų, nes per brangu. Todėl pakeitus vieną ar kitą gatvės pavadinimą sistemoje tai nėra matoma", – teigė specialistė.

M.Buivydienė pabrėžė, kad greitosios pagalbos medikams elektroniniu paštu buvo išsiųstas pranešimas apie Parko gatvę. Tačiau pripažino, kad tokie laiškai gali pasimiršti.

"Vienintelė išeitis iš tokių situacijų ta, kad specialiosios tarnybos naudotųsi nuolat atnaujinama Registrų centro duomenų baze. Tačiau mes negalime įpareigoti naudotis baze, kuri yra mokama. Galime tik išsiųsti pranešimą apie gatvės pavadinimo pasikeitimą", – aiškino specialistė.

M.Buivydienė teigė, kad adresas nėra žmogaus nuosavybė. Gyvenimas keičiasi, tad pasitaiko atvejų, kai būtina pakeisti ir gatvės pavadinimą ar adresą.

"Artimiausiu metu keisti gatvių pavadinimų neplanuojame. Reikia užbaigti tik Švyturio gatvėje", – tvirtino vyriausioji specialistė.

Žada išsiaiškinti situaciją

Anot valstybinės įmonės Registrų centro atstovo Aido Petrošiaus, sunku komentuoti, kodėl Parko gatvė nerodoma Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties adresų duomenų bazėje.

"Reikia pasižiūrėti sutarties sąlygas. Viskas priklauso nuo šio dokumento. Kai kurios įstaigos, tarnybos įsigyja adresų bazę, ir viskas. Kitos atnaujina duomenis. Vienos atnaujina nuolat, kitos kas ketvirtį, pusmetį ar kartą per metus", – teigė atstovas.

A.Petrošius žadėjo išsiaiškinti situaciją ir dėl Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties bazės.

Atstovas pasakojo, kad Registrų centro duomenų prašo ir žemėlapių, kurie yra internetinėje erdvėje, savininkai, navigacijos sistemų įmonės. Jiems atnaujinimai taip pat teikiami skirtingu periodiškumu. Vieni operatyviau atnaujina duomenis, kiti – rečiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To-neprijaučiantis

To-neprijaučiantis portretas
Ei tu,aborto liekana nekišk pusnagių prie kompo nes tavo galvoj vistiek vietoj smegenų karvašūdis

Neprijauciantis

Neprijauciantis portretas
Klausyk tu dunduke seni kuriam sutriko sirdies ritmas,tu turi dziaugtis ka tau pagalba sutwike asile tu,o ne zurnalistus kviestis!!!

Bijūnas

Bijūnas portretas
Ak, Vareiki, ir kuriam galui pasiūlei tokį keitimą! Matai, kokia painiava! Ne B.Bermono, o E.V.Berbomo!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių