„Gatvių apšvietimas“: metų pasiekimai ir ateities lūkesčiai

2018-aisiais Klaipėda nušvito ryškesnėmis šviesomis. Mieste apšviesta daugiau gatvių ir gatvelių, požeminių perėjų, kultūros objektų, tiltų, sukurta moderni apšvietimo programa. Siekiant užtikrinti miestiečių saugumą, uostamiestyje įrengta daugiau šviesoforų. Pokyčius įgyvendinusi bendrovė "Gatvių apšvietimas" ambicingų tikslų užsibrėžė ir šiems metams.

Nušvito perėjos ir pastatai

Kaip teigė bendrovės "Gatvių apšvietimas" generalinis direktorius Dangeras Aleksandrovas, praėję metai buvo darbingi.

Pernai uostamiestyje saugesnės tapo net 29 perėjos.

Kryptinis apšvietimas buvo įrengtas: Šiaulių g., S.Dariaus ir S.Girėno g., Šiaurės pr. ties Klaipėdos universitetu, I.Simonaitytės g., Laukininkų g., S.Daukanto g., Liepojos g., Vingio g., Dragūnų g., Debreceno g., Gedminų g. ir Debreceno g. sankryžoje, Sinagogų g. ir Galinio Pylimo g. sankryžoje, Žardininkų g., Mogiliovo g., Priestočio g., Žardininkų g. ir Reikjaviko g. sankryžoje, Kooperacijos g. ir Tilžės g. sankryžoje, Lietuvininkų aikštėje.

Šalia perėjų pastatytos ir 72 gatvių apšvietimų žibintų atramos.

Ryškiai apšviestų perėjų matomumas, esant rūkui ir prastoms oro sąlygoms, nepalyginamai geresnis.

Modernus apšvietimas padės efektyviau užtikrinti saugų pėsčiųjų judėjimą gatvėmis.

Mieste sumažėjo ir tamsoje paskendusių požeminių perėjų.

Jas nušvietė net 35 nauji, ekonomiški šviestuvai.

Baltijos pr. esančiose požeminėse perėjose pernai įrengta 12, Vingio g. ir Šilutės pl. – 20 šviestuvų.

Ilgą laiką saugumu nepasižymėjusioje Pilies g. požeminėje perėjoje taip pat įmontuoti 3 šviestuvai.

Nušvito ir Herkaus Manto gatvėje esantis tunelis.

Per metus "Gatvių apšvietimo" prižiūrimų šviestuvų skaičius išaugo tūkstančiu.

Pernai bendrovė buvo atsakinga už 17 025 šviestuvų priežiūrą.

Mieste taip pat buvo įrengta daugiau nei pusė tūkstančio gatvių apšvietimo žibintų atramų.

Nušvito ne tik perėjos, bet ir ugdymo įstaigos, kiemai.

Prožektoriai ir nauji žibintai apšvietė Liudviko Stulpino progimnaziją, 2 Klaipėdos universitetui priklausančius pastatus bei 6 daugiabučių namų kiemus.

Padaugėjo šviesoforų ir įkrovimo stotelių

Nors kiekvieną užduotį darbuotojai vykdo negailėdami jėgų, visgi, anot bendrovės generalinio direktoriaus Dangero Aleksandrovo, daugiausia laiko ir pastangų pareikalavo miesto infrastruktūrai gerinti skirtų projektų įgyvendinimas.

Vienas iš šių projektų – kapitalinis Jūrininkų prospekto remontas.

Prospektui apšviesti bendrovė įrengė net 92 šviestuvus ir 240 gatvių apšvietimo žibintų atramų.

Eismo saugumui užtikrinti pastatyti nauji, modernūs šviesoforai.

Rekonstruojant Tilžės gatvės dalį nuo Jakų žiedinės sankryžos iki geležinkelio pervažos,   įrengti šviesoforai, 39 gatvių apšvietimo žibintų atramos.

Apšvietimui mieste reguliuoti diegiama moderni programinė įranga, kuri leis duomenis perduoti mobiliąja duomenų perdavimo sistema.

Bendrovė eksploatuoja 69 uostamiestyje veikiančius šviesoforus.

Pernai judriausiose miesto gatvėse buvo įrengti 3 neįgaliųjų naudojimui pritaikyti šviesoforai su įmontuotais laikmačiais.

Įrenginiai su įmontuotais šviesiniais žibintais, laikmačiu, fiksuotu laiko, lokaliu, adaptyviu bei koordinuotu valdymu sužibo Baltijos pr., Taikos pr. ir Jūrininkų pr.

Bendrovė taip pat rūpinasi 6 elektromobilių įkrovimo stotelių montavimu ir priežiūra.

Pilies, Tilžės, Liepų, Liepojos gatvėse esančiomis elektromobilių įkrovimo stotelėmis žmonės gali naudotis nemokamai.

Dvi naujos elektromobilių stotelės atsirado ir Smiltynėje.

Senamiestyje – šviesų ir spalvų spektras

Pernai uostamiestyje įsivyravęs šviesos ir spalvų žaismas klaipėdiečius džiugina iki šiol.

Ant Biržos tilto sumontuota net 52 m ilgio LED juostos, kurios sutemus nušviečia tiltą ir Dangės upę.

Tilto apšvietimą nesudėtingai galima keisti, tad gyventojams žadėta, jog ateityje jie išvys ne vieną spalvos kompoziciją.

Į senamiesčio šviesų simfoniją subtiliai įsiliejo ir 3 šviečiantys plastikiniai suoliukai su įmontuotais šviesos elementais.

D.Aleksandrovo teigimu, suoliukai pirmą kartą nušvito Šviesų festivalio metu, o pasibaigus renginiui jie buvo atgabenti ir pastatyti prie miesto rotušės.

Prožektorių šviesos nutvieskė ir žymaus keliautojo Antano Poškos garbei pastatytą paminklą bei miesto simboliu laikomą burlaivį "Meridianas".

Susirūpinta ne tik apšvietimu, bet ir tiltų saugumu.

Ant Pilies tilto įrengti signalizaciniai švyturėliai, informacinės lentelės, pakeistos šviesoforų sekcijos.

Miestui dovanojo angelą

Artėjant didžiosioms metų šventėms, uostamiestis skendo žėrinčių lempučių jūroje.

Šviečiančiomis, margaspalvėmis dekoracijomis "Gatvių apšvietimo" darbuotojai padabino Teatro aikštę, centrines miesto ir senamiesčio gatves.

Jose sužibo net 173 šviečiantys tūriniai elementai, 124 žvaigždutės, 38 eglutės, 57 bangos ir dar per 800 įvairiausių dekoracijų.

Anot generalinio direktoriaus, kurdami šventinę atmosferą mieste darbuotojai negailėjo jėgų ir fantazijos.

Daugiau nei 17 km spalvingų originalių girliandų ir 900 papuošimams skirtų atramų papuošė Herkaus Manto, Danės, Molo, Turgaus, Liepų, Tiltų, Šaulių, Pilies, Žvejų, Priestočio, Audros, Teatro, Sausio 15-osios, Naujojo Sodo, K.Donelaičio gatves, Taikos prospektą, Teatro ir Lietuvininkų aikštes, Atgimimo aikštės medžius, vadinamąjį gėlių laivelį, J.Janonio gatvės skverą, Biržos tiltą, Danės krantinę, Kūlių Vartus ir kitus miesto simbolius bei lankytinas vietas.

Ypač didelio miestiečių ir turistų dėmesio sulaukė Teatro aikštėje sužibusi Kalėdų angelo dekoracija, kurią bendrovė miestiečiams dovanojo savo iniciatyva.

Vadovaudamiesi audito pateiktomis rekomendacijomis tobulinsime įmonės veiklą.

Ore kybantis tūkstančiais jaukiai šviečiančių lempučių dekoruotas beveik 2 m aukščio angelas su 6 m pločio sparnais Teatro aikštėje sukūrė skriejančio angelo iliuziją.

Laukia proveržio metai?

Siekiant gerinti teikiamų paslaugų kokybę, šiemet bendrovėje bus atliekamas plėtros organizavimo vertinimas.

"Norėdami žengti koja kojon su naujovėmis, gerinti bendrovės veiklą ir siūlomų paslaugų kokybę, šiemet užsakėme auditą, kuris įvertins įmonės veiklą bei valdymą ekonominio bendradarbiavimo plėtros organizacijos (EBPO) pateiktų įmonių valdymo gairių požiūriu. Vadovaudamiesi audito pateiktomis rekomendacijomis tobulinsime įmonės veiklą", – kalbėjo "Gatvių apšvietimo" generalinis direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesusipratėlis

nesusipratėlis portretas
Taip taip gražu. ...kaip Kinijoj... Juk jie irgi Eifelio bokštą pasistatė...

Vytautas Lupeika

Vytautas Lupeika portretas
Tikrai daug darė ir labai puikiai padarė ,atliko savo pareigą ir priedermę savo miestui Klaipėdai - miesto gyventojų(o ir svečių) labui ir gerovei...Miestas šviesėja - tuo pačiu ir žmonių nuotaikos gerėja! Be abejo,visada yra darbų, yra kur tobulėti...Ir tos pačios požeminės perėjos ir ypač kiemai (kažkodėl jau su tokiomis geltonomis švieselėmis,kad net sutiktą kaimyną ne visada atpažinsi). Na,ir pati miesto Savivaldybė vis dar neprisiruošia,neskiria tiek kiek reikia - ir dėmesio ir lėšų kai kurių Miesto gyvenamųjų kvartalų apšvietimo įrengimui...O jau miesto pakraščiai...Miesto ūkio Departamentas privalo naujametiniame miesto Biudžete skirti (surasti) tiek lėšų ,kad AB ,,Gatvių apšvietimas'' tenkintų visus miestelėnų lūkesčius ir rūpesčius...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių