Gėdinga situacija: kalvių dovanai Klaipėdoje neatsiranda vietos

Prieš ketverius metus Lietuvos tūkstantmečio proga mūsų šalies kalviai Klaipėdai nukalė dovaną – ant didžiulio ąžuolinio skydo Lietuvos žemėlapio kontūrus, pačiame žemėlapyje – kiekvieną didesnį miestą atspindi įvairūs metaliniai simboliai.

Gėdinga situacija – Klaipėda jau ketverius metus neranda, kur padėti miestui dovanoto kalvių sukurto pano. Vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis pareiškė, jog apskritai pirmą kartą girdi apie kažkokias dovanas.

Akibrokštas kalviams

Prieš ketverius metus Lietuvos tūkstantmečio proga mūsų šalies kalviai Klaipėdai nukalė dovaną – ant didžiulio ąžuolinio skydo Lietuvos žemėlapio kontūrus, pačiame žemėlapyje – kiekvieną didesnį miestą atspindi įvairūs metaliniai simboliai.

"Padarę tą darbą, viešai pareiškėme, kad jį dovanojame Klaipėdai. Tada buvome susitikę su meru. Meras dar buvo išsikvietęs poną M.Petrulį. Su visais tais ponais apie tai kalbėjome ne vieną ir ne du kartus. Bet tas darbas lig šiol kabo pas mane", – pasakojo Lietuvos kalvių sąjungos vadovas Linas Leščiauskas.

Kalvio teigimu, jis saugo šį kūrinį ir laukia, kur galėtų jį eksponuoti. Esą suprantama, kad toks klausimas neišsprendžiamas per vieną dieną, bet praėjo jau ketveri metai.

"Gal man dar dažniau reikėjo eiti, zyzti, kaulyti ir prašyti, kad šitą mūsų dovaną priimtų. Kol kas geriausias pasiūlymas buvo abstraktus – kažkur numesti, ir viskas. Po viso to rankos nusvyra", – apgailestavo L.Leščiauskas.

Kalvio manymu, šis darbas galėtų papuošti bet kurio visuomeninės paskirties pastato interjerą.

Kalvių sąjungos simpoziumas šiemet vyko jau septintą kartą, visais atvejais jų bendri darbai padovanoti miestui, didžioji dalis yra kruizinių laivų terminale.

Tačiau Lietuvos tūkstantmečiui skirtam pano vietos net neieškoma.

Trumpa atmintis

Nors L.Leščiauskas su Klaipėdos miesto vyriausiuoju dailininku M.Petruliu apie dovanojamą kalvių žemėlapį kalbėjo ne kartą. Šis niekaip negalėjo atsiminti to fakto.

"Aš neturiu net informacijos, kas ką nukalė, daug kas gali ką nors nukalti. Pirmąkart girdžiu apie tai. Nurodykite konkrečiai, kas, ką, kam siūlė – Jonui, Marytei, Mindaugui? Aš irgi kuriu darbus ir prašau, kad mano kūriniui surastų vietą miesto centre", – pareiškė valdininkas M.Petrulis.

Po Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo praėjus lygiai dviems metams, 2011-ųjų birželio 3 d. vyko Klaipėdos savivaldybės Įvaizdžio komisijos posėdis.

Jame nagrinėtas klausimas dėl vietos, kur Klaipėdoje galima būtų eksponuoti pano Lietuvos tūkstantmečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neprisimena

neprisimena portretas
valdininkai kaip visada niekada nieko neprisimena arba pirmą kartą girdi.

jmb

jmb portretas
Na, iš fotografijos, akivaizdžiai matyti, jog dovana ne itin reikšnimgų gabaritų. Tikėtina, jog galima naudoti tiek vidaus, tiek lauko sąlygomis. Lieka klausimas, kokiu tikslu buvo priimta, jei dabar dangstomasi biurokratizmais, dokumentacijomis. Juolab, kad mieste akivaizdžiai persikertantys privatūs ir vieši interesai neturėtų trukdyti kad ir pačioje savivaldybėja pakabinti kalvystės darbo, sumontuoti tinkamą ekonomišką apšvietimą, ir tai gal taptų interjero dalimi. Tačiau tai, juk paprasčiausias sprendimas, galintis į galvą ateiti net darželinukui. O žniai, valdančioje daugumoje dideli ir užaugę žmonės, tad ir sprendimų reikia sudėtingų, svarbių, pagrįstų projektais, ir įmantriais procesais. Kaip kitaip atrodys, kad didelis darbas nuveiktas...

inokencijus

inokencijus portretas
Kas per kvailas pasakymas, kad menininko dovana yra menininko reklama? Tūpas komercinis požiūris! Tai darbas kurį gali pagaminti ne kiekvienas, o antra tai kainuoja ir ne vieną tūkstantį litų. Gražu, kai menininkas savo darbu nori papuošti miestą. Tai sveikintina. Ir reikia džiaugtis, kad tokių žmonių yra. O, kad nesurandama vietos tam darbui, tai valdininkų apsileidimas. Gal tam dailininkui gražiau alaus ir nuogų bobų reklamos, bet šio kalvio kūrinys tikrai būtų daug įdomesnis turistams.
VISI KOMENTARAI 21

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių