Gelbėtojai tobulinosi audringoje jūroje

Apniukusias, vėjuotas dienas, kai paplūdimiuose mažai lankytojų, gelbėtojai išnaudoja tobulinimuisi. Mokymai bus organizuojami visą vasarą. Pabrėžiama, kad įgūdžių lavinimas padeda suderinti veiksmus įvykus tikrai nelaimei.

Derina su darbu

Kiekvienai gelbėtojų pamainai mokymai organizuojami atskirai. Savo įgūdžius jau lavino ir dalis Melnragės–Girulių paplūdimiuose bei Smiltynėje dirbančių gyvybių sergėtojų.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas A.Siakki patikino, kad mokymai vyks visą vasarą.

"Žmonių gelbėjimas – komandinis darbas. Įvykus nelaimei, svarbu, kad būtų suderinti veiksmai", – pažymėjo pavaduotojas.

Pasak A.Siakki, mokymams pasirenkamos dienos, kai paplūdimiuose mažai lankytojų. Geriausia, kai pučia vėjas, jūra yra banguota.

"Kai šilta ir saulėta, žmonių paplūdimyje būna daug. Gelbėtojai turi dirbti tiesioginį darbą. Mokymai tam neturi trukdyti. Jų metu paplūdimiai be priežiūros tikrai nelieka. Vieni gelbėtojai budi, kiti lavina įgūdžius", – pabrėžė pavaduotojas.

Didelių klaidų išvengta

Mokymų metu inscenizuojama situacija, kuri gali įvykti bet kada. Vienas gelbėtojas jūroje vaidina skęstantįjį. Darbuotojas poste turi sureaguoti į incidentą,

A.Siakki teigė, kad vertinami visi gelbėtojų veiksmai, analizuojamos klaidos.

Įvykus nelaimei, gelbėtojai ne tik turi skubėti į pagalbą skęstančiajam, bet ir pranešti apie nelaimę centriniam postui. Jo darbuotojas vyksta į pagalbą. Taip pat privalo būti iškviesti medikai.

Vertinama, ar greitai gelbėtojai priplaukia prie į nelaimę pakliuvusio žmogaus, ar taisyklingai jį ištraukia, ar greitai išplaukia iš duobės.

Mokymų metu ištraukus į krantą "skęstantįjį", atliekamas ir dirbtinis kvėpavimas. Tam pasitarnauja speciali lėlė.

"Visi veiksmai privalo būti sustyguoti. Po mokymų aptariame klaidas, kad kitąkart ir jų išvengtume. Kol kas tobulinti yra ką, bet didelių pažeidimų nebuvo", – įvertino pavaduotojas.

Sulaukia poilsiautojų dėmesio

Pasak A.Siakki, dienos, kai jūra yra banguota, pasirenkamos neatsitiktinai. Norima, kad gelbėtojai pajustų, ką reiškia gelbėti skęstantįjį esant tokioms sąlygoms. Didžioji dalis nelaimių ir nutinka, kai jūra yra nerami. Ypač norima, kad tą pajustų naujokai, kurių yra nemažai.

"Senbuviai žino, ką reiškia nerami jūra, kad čia – ne baseinas, žmogų išgelbėti yra kur kas sunkiau. Aiškinama ir kaip rasti skęstantįjį audringoje jūroje, nes jį pamatyti būna sudėtinga. Kitas gelbėtojas nuo kranto turi rodyti, kur plaukti", – pasakojo pavaduotojas.

Mokymuose dalyvauja ir įgūdžius tobulina ne tik gelbėtojai, bet ir pliažuose dirbantys medikai.

Tokios treniruotės sulaukia poilsiautojų dėmesio. Vieni iš karto supranta, kad vyksta mokymai, kitus reikia informuoti, nes mano, jog nelaimė tikra.

Anot A.Siakki, pasitaiko atvejų, kai iš poilsiautojų sulaukiama kritikos, jog mokymuose naudojama ir technika, pavyzdžiui, vandens motociklai. Tačiau pavaduotojas atkreipė dėmesį, kad šių transporto priemonių vairuotojai taip pat turi lavinti savo įgūdžius.

"Ne taip paprasta valdyti vandens motociklą, kai jūra audringa. Reikia treniruotis, kad išmoktum plaukti per bangas, padėtum skęstančiajam. Be treniruočių nebus ir profesionalių įgūdžių. Tokie mokymai tikrai nėra pramoga", – pabrėžė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gelbėtojas gali tik padėti, mokančiam laikytis ant vandens žmogui grįžti į krantą.... jei žmogus įtraukė į plaučius vandens, deja, nirsta iškart po vandeniu ir net esantys šalia, vargu ar spės kuo padėti... BANGUOJANČIOJE JŪROJE MAUDYKITĖS TIK IŠKIŠULIUKUOSE ESANČIOSE SEKLUMOSE, KADANGI ĮLANKĖLĖSE SUSIDARO VANDENS SROVĖ Į JŪRĄ... (grįžta perteklinis vanduo) Būtų daug daugiau naudos, jei tai paaiškintų gelbėtojai besimaudantiems, nei keltų isterijas per mikrofoną... Niekur kitur pasaulyje (net ir Palangoje) neteko girdėti tiek isterijos iš gelbėtojų, kiek GIRULIUOSE, .... unikali vieta ... o gal ir viršininkų darbo metodai paseno kartu su jais ????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių