Geriausią uoslę aptinkant kvaišalus turi vokiečių aviganė Simba

  • Teksto dydis:

Geriausiu tarnybiniu šunimi, sugebančiu aptikti narkotikus, Lietuvoje yra šešerių metų vokiečių aviganė Simba (nuotraukoje). Sieną su Rusija saugančioje Kybartų užkardoje ji tarnauja kartu su savo kinologu pasieniečiu Dariumi Lipitonu.

Penktadienį finišavo jau penktą kartą surengtas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) narkotinių medžiagų paieškos su tarnybiniais šunimis meistriškumo čempionatas. Jis vyko Klaipėdos rajone, Karklėje. Čia įsikūręs Pakrančių apsaugos rinktinės atraminis punktas, kuris yra pagrindinė VSAT kinologijos vystymo bazė Vakarų Lietuvoje.

Čempionate varžėsi Ignalinos, Vilniaus, Lazdijų ir Pakrančių apsaugos rinktinių kinologai su tarnybiniais šunimis. Varžybose, kuriose siekta išaiškinti geriausiai Lietuvoje kvaišalus sugebantį aptikti tarnybinį šunį, dar dalyvavo muitinės, Lietuvos kariuomenės Karo policijos bei Kalėjimų departamento atstovai su savo keturkojais. Iš viso asmeninėje įskaitoje rungėsi 18 kinologų ir jų šunų, išmokytų ieškoti narkotikų.                 

Keturkojai varžėsi penkiose apieškos rungtyse: transporto priemonių, patalpų, bagažo, teritorijos ir žmonių.

Absoliučiais čempionato nugalėtojais tapusių VSAT Lazdijų rinktinės Kybartų užkardos kinologo D. Lipitono ir šešerių metų Simbos sąskaitoje – 380 taškų. Nuo nugalėtojų 15 taškų atsiliko ir antrą vietą užėmė VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės kinologas Gintaras Stankus su šešerių metų vokiečių avigane Kira.

Trečia vieta atiteko VSAT Vilniaus rinktinės kinologui Mindaugui Ruzui bei jo dresuojamam aštuonerių metų belgų aviganiui Belui. Ši pora surinko 350 taškų.

Penktadienį vykusios čempionato uždarymo ir nugalėtojų pagerbimo ceremonijos metu Simbai buvo įteiktas čempionės medalis. Jos kinologas D. Lipitonas apdovanotas taure ir diplomu. Be to, Simba dovanų gavo dideles pakuotes ėdalo bei skanėstų, o jos šeimininkui įteikta įvairios kinologinės įrangos.

Panašūs apdovanojimai bei paskatinimai atiteko ir prizines vietas užėmusiems Kirai bei Belui ir jų šeimininkams.

Čempionato nugalėtojai Simba ir D. Lipitonas įgijo teisę atstovauti Lietuvai užsienyje vyksiančiose tarptautinėse narkotinių medžiagų paieškos varžybose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių