Gesino uosto ir miesto nesutarimus

Klaipėda specifinis miestas – jame yra tarsi dvivaldystė: iš vienos pusės uosto, iš kitos – miesto.

Klaipėda specifinis miestas – jame yra tarsi dvivaldystė: iš vienos pusės uosto, iš kitos – miesto.

Prisimenamos uosto netektys

Miestas ir uostas gyvuoja šalia, jų ryšiai dažnai persipina, vyksta kibirkščiavimas, pasigirsta kalbų, kad uostas per mažai duoda miestui, o miestas kaltina uostą, jog šis atsitvėrė grubiomis tvoromis, darko miesto veidą.

Pernelyg ilgai trunka uosto ir miesto ginčas dėl giliavandenio arba išorinio uosto statybos ties Melnrage. Ne mažiau ginčų kyla ir dėl privažiavimo kelių į uostą. Ne visada sutariama ir dėl atskirų uosto terminalų statybos. Klaipėdiečiai dažniausiai priešiškai yra nusiteikė prieš prievarta brukamus šaliai svarbius, vadinamuosius strateginius projektus, dėl kurių iš Vilniaus dalinami pažadai, o vėliau lieka šnipštas.

Probleminės vietos ir šalia uosto esančios rezervinėse teritorijose. Kažkada uostui vystyti buvo numatyti rezervinių teritorijų plotai, ypač palei Minijos gatvę. Tačiau tos teritorijos slapta buvo "prichvatizuotos", laiminant miestui atsirado komerciniai su uosto veikla nieko bendro neturintys statiniai.

Planas nederintas su uostu

Dešimtmečiai bėgo, uostas neteko dalies rezervinių teritorijų, o kaltininkų "išparceliavus" šias teritorijas taip ir nesurasta.

Todėl dabar bet koks judesys dėl planavimo dokumentų, kurie susiję su rezervinėmis teritorijomis, sutinkami žvelgiant tarsi per padidinimo stiklą.

Nauju nesutarimu tarp uosto ir miesto lauku virto rekreacinių teritorijų nuo Švyturio gatvės, Melnragės, Girulių ir Karklės dviračių takų paviršinių nuotekų, upelių sutvarkymo ir kraštovaizdžio Klaipėdoje specialiojo plano rengimo procedūra.

Šis planas buvo patvirtintas nederinant su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, nors jis apima ir uosto rezervines teritorijas.

Uosto direkcijos teisės departamento direktorius Linas Rudys pranešė, kad specialiojo plano rengimas apskųstas teismui. Nuostatą, kad to plano nereikia derinti su Uosto direkcija pateikė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos.
Tai lyg ir nėra tiesioginis konfliktas su Klaipėdos savivaldybe, bet vieta susijusi su jos interesais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu irklui

pritariu irklui portretas
čia uosto nuopelnas, kad jame dirbantys žmonės išleidžia savo uždirbtus pinigus mieste? Tai gal ir miesto nuopelnas, kad šie žmonės gyvena mieste ir naudojasi jo infrastruktūra?

irklas

irklas portretas
o as galvojau kad klaipeda tai miestas-uostas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių