Gintaras liks Kuršių mariose?

Planuojami mokesčiai valstybei už vieną iškasto gintaro kilogramą – kelis kartus didesni nei mineralo žaliavos vertė didmeninėje rinkoje. Valdžios ketinimai taip apmokestinti gintaro gavybą Kuršių mariose veikiausiai atšaldys verslininkų norus kasti šį Baltijos auksą.


 

Planuojami mokesčiai valstybei už vieną iškasto gintaro kilogramą – kelis kartus didesni nei mineralo žaliavos vertė didmeninėje rinkoje. Valdžios ketinimai taip apmokestinti gintaro gavybą Kuršių mariose veikiausiai atšaldys verslininkų norus kasti šį Baltijos auksą.

Užtrenkė duris ir užsipuolė

Vienas stambiausių gintaro žaliavos apdirbėjų Lietuvoje – klaipėdietis Aleksandras Afanasjevas patenka į turtingiausių šalies gyventojų 30-uką. Jo vadovaujamoje bendrovėje dirba pustrečio šimto žmonių.

Tačiau esą gali tekti didelę dalį jų atleisti, nes verslininkas turi problemų dėl gintaro žaliavos.

Kai daugiau nei prieš metus Kaliningrado srityje, iš kur klaipėdietis atsiveždavo gintaro, jam nebeišduota licencija išgabenti šį mineralą iš Rusijos Federacijos, prasidėjo problemos. Rusijos žiniasklaidoje ėmė rastis neigiamo pobūdžio informacija apie A.Afanasjevą.

Bene labiausiai užsimojo laikraštis "Komsomolskaja pravda" ("Komjaunimo tiesa", 2015 01 23), kuriame M.Valentinovas publikavo straipsnį "Gubernatorius Cukanovas gina lietuvių turtuolio verslą".

"Tai yra melas nuo pirmo iki paskutinio žodžio, Netikėkite tuo, kas ten rašoma. Tai yra absoliuti netiesa. Aš niekada nedirbau Kaliningrado kasyklose apsaugoje, visada gyvenau Lietuvoje, esu klaipėdietis nuo gimimo, niekada negyvenau kitoje šalyje. Kodėl jie taip rašo? Kažkam tai naudinga", – neabejojo A.Afanasjevas, kuris dar 2010-aisiais sugebėjo nupirkti ir į Lietuvą pervežti didžiąją dalį (350 t iš 395 t) tais metais Kaliningrade iškasto gintaro.

Klaipėdietis teigė, kad kai jis pradėjo tą verslą, dar nebuvo subyrėjusi Tarybų Sąjunga ir to gintaro niekam nereikėjo.

Tuo metu kasyklos sandėliuose būdavo po tūkstantį tonų gintaro žaliavos.

A.Afanasjevo įsitikinimu, nemalonumai prasidėjo tada, kai jo kolega ir verslo partneris kaliningradietis Viktoras Bogdanas, su kuriuo jis užsiėmė gintaro verslu, pasinėrė į politiką ir atsidūrė opozicijoje.

"V.Bogdanas dabar ten maišomas su purvu. O ir aš pats nesu pageidaujamas, beje, ne aš vienas, kiti lietuviai – irgi. Nekreipiu dėmesio į tai, nes viskas – melas. Kaip aš galiu į tai reaguoti?" – dienraščiui kalbėjo klaipėdietis, kuriam prieš metus buvo užtrenktos durys į Kaliningrado gintaro kasyklas.

Mokesčiai atšaldys įkarštį

Po to, kai verslininkams iš Lietuvos nebeišduotos licencijos išvežti gintaro žaliavos iš Kaliningrado srities, prabilta apie šio mineralo gavybą mūsų šalyje.

Tiesa, gintaro ištekliai, esantys Kuršių mariose ties Juodkrante, labai kuklūs.

Šiandien žinoma, kad toje teritorijoje yra 112 t gintaro klodai. Ir tik detali žvalgyba atsakytų, kiek to gintaro ten išties yra.

Valstybė mokesčių pavidalu tikisi gauti pajamų už išgautą gintaro kiekį. Iki tol šie mokesčiai siekė 27,5 euro už šio kilogramą. Buvo nuspręsta, kad esami tarifai netenkina valstybės poreikių.

Lietuvos geologijos tarnybos Žemės gelmių išteklių skyriaus vedėjas Vytautas Januška neslėpė, kad parengtas Mokesčių už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pakeitimo projektas, pagal kurį mokesčiai už gintaro gavybą išaugo milžiniškai.

Tai yra už kiekvieną kilogramą šių išteklių valstybei reikėtų sumokėti po 900 eurų.

Kitaip tariant, mokesčius už 1 iškasto gintaro kilogramą siekiama padidinti beveik 33 kartus.

Teigiama, kad Aplinkos ministerijos specialistų paskaičiavimu, mokant šiuos mokesčius dar apsimokės išgauti gintarą iš Kuršių marių. Nežinomų ekspertų paskaičiavimu, sumokėti mokesčiai sudarytų ketvirtį viso iškasto gintaro vertės.

"Klaipėdos" duomenimis, gintaro gavyba Juodkrantėje domisi net penkios šalies kompanijos. V.Januška patvirtino, kad kol kas leidimas nei geologinei žvalgybai, nei gavybai dar neišduotas, rengiamos konkurso sąlygos.

"Interesą gintaro gavybai nuo praėjusio pavasario rodė penkios įmonės, bet jos dar nieko nežinojo apie galimus mokesčių pasikeitimus. Kaip dabar bus, sunku prognozuoti. Bet tą mokesčių projektą dar turi patvirtinti Seimas. O kol nepatvirtins mokesčių, negalėsime skelbti konkurso", – teigė V.Januška.

Vertę viršija kelis kartus

Verslininkas A.Afanasjevas neslėpė, kad Kuršių mariose esantis gintaro telkinys domina ir jį, bet ten esantis 112 t kiekis yra labai mažas, tiek jo bendrovė "Pajūrio gintaras" apdirba per vienus metus.

O išgirdęs apie galimus mokesčių už išgauto gintaro kilogramą pasikeitimus, klaipėdietis buvo gerokai nustebęs.

"Gintaro žaliavos kilogramas kainuoja kelis kartus pigiau, nei už jį ketinama išsireikalauti mokesčių. Kam tada organizuoti tą gavybą? Nežinau, kas tai sugalvojo, bet tai – absurdas", – neslėpė A.Afanasjevas.

Kaliningrado gintaro kasyklose išgaunama šio mineralo žaliava parduodama nuo 100 iki 200 eurų už kilogramą, tad Lietuvoje planuojamų 900 eurų mokesčių suma neatitinka rinkos realijų.

"Kai mes išgirdome tų planuojamų mokesčių dydį, prognozuojame, kad viskas tuo ir baigsis, nes verslininkai, įvertinę mokesčių tarifus ir tą verslo riziką, ką jie gali išgauti, paprasčiausiai atsisakys dalyvauti tame konkurse", – teigė  V.Januška.

Pasak A.Afanasjevo, visos iškastos žaliavos tik 40 procentų sudaro vadinamasis darbinis gintaras, o likusi dalis – gintaro juoduliai, sumišę su žeme.

"Tų juodulių vertė – 20 eurų už kilogramą. Tokia yra juodojo gintaro kaina rinkoje. Kokius mokesčius galiu mokėti? Esant tokiai situacijai, bet kuris verslas subankrutuos per du mėnesius", – įsitikinęs A.Afanasjevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Felix

Felix portretas
Atiprašau,kol perkskaičiau rusų strapsnį kai ką pamiršau,bet liko 1 klausymas-ar Afanasjevas bendradarbiavo su Viktoru Bogdanu (Valetu)ar ne?

tai

tai portretas
Bogdan , dar žinomas pravarde "valetas" . Stambi buvo žuvis , dabar jau akvariume .

Felix

Felix portretas
Perskaičiau tą rusų strapsnį apie Afanasjevą,tai ten melas,ar jisai ištikrųjų buvo dirbės Rusijoje gintaro kombinato apsaugoje ir nuo tuo pradėjo savo biznį?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių