Globos namuose liks mažiau vaikų

Įsigaliojus Civilinio kodekso pataisoms, iš šeimos paimti iki trejų metų vaikai į globos namus galės patekti tik išimtiniais atvejais. Kol bus paskirta ilgalaikė globa, be tėvų likusiais mažamečiais turės rūpintis profesionalūs specialistai.

Civilinio kodekso pataisos įsigaliojo nuo sausio 1-osios. Pagal jas iš šeimos paimti iki trejų metų mažyliai į globos namus paklius tik tada, kai jiems būtina specializuota sveikatos priežiūra ir slauga. Įstaigoje jie galės būti ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Pagal naują tvarką iš šeimos paimtais iki trejų metų amžiaus vaikais laikinai turėtų rūpintis profesionalūs globėjai. Uostamiestyje šiuo metu yra ruošiami septyni tokie specialistai.

Jų atranką ir mokymus vykdo Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras.

Tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorės Audros Daujotienės, įdarbinti profesionalių globėjų negalima, nes trūksta teisės aktų, kurie apibrėžtų šių specialistų socialines garantijas, darbo apmokėjimo ir darbo tvarką.

Penktadienį miesto valdžios atstovai svarstė, kas bus daroma, kol atsiras minėti teisės aktai.

A.Daujotienė atkreipė dėmesį, kad šiemet Klaipėdoje nepasitaikė atvejų, kad kūdikis ar vaikas būtų apgyvendintas globos institucijoje, ir jam būtų reikalinga globa.

"Jei atsirastų toks kūdikėlis, jis laikinai būtų apgyvendintas pas globėjus. Esame sutarę su dviem, kad priimtų laikinai. Globos institucijoje mažyliai būtų apgyvendinti tik esant būtinybei. Iš viso Klaipėdoje yra daugiau nei 200 asmenų, kurie globoja vaikus", – pasakojo direktorė.

Vaiko teisių apsaugos skyriui nusprendus paimti vaiką iš šeimos, pirmiausia ieškoma artimų giminaičių – senelių, tetų, dėdžių, suaugusių brolių ar seserų.

Tik pastarųjų neatsiradus, globėjų bandoma rasti tarp svetimų žmonių. Jeigu neatsiranda ir tokių, tada susitarus vaikai laikinai siunčiami į esančias globėjų šeimas. Klaipėdoje vaikus globoja daugiau nei 200 asmenų.

Klaipėdoje yra ketveri vaikų globos namai. Juose auga 113 uostamiesčio gyventojų vaikų. Globos namuose "Rytas" ir "Smiltelė" – po 37, socialinių paslaugų centre "Danė" – 18, Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose – 21.

Planuojama, kad šiemet globos namuose esančių vaikų skaičius sumažės perpus.

"Kitos savivaldybės nebegalės vežti vaikų į mūsų kūdikių namus", – teigė A.Daujotienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Labai šaunu, kad vaikai įsikėlė į butus, puiki galimybė vaikams ugdyti socialinius ir savarankiško gyvenimo įgudžius. Sėkmės Jums, o piktų ir pavydžių žmonių visada buvo ir bus.

K-s

K-s portretas
Keista,kai mokslus baigę ir dešimtmečius su vaikais dirbę specialistai vaikų globos namuse patampa neprofesionalai.O vakarais palankę kursus ir norintys prisidurti papildomą eurą piliečiai-PROFESONALAI. Gal tokie profesonalai tegul vadovauj bankams,pilotuoja lėktuvus,gydo pacientus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių