Grafitininkai pasisakė už tvarką

Ketvirtadienį vykusios akcijos metu uostamiesčio grafitininkai pasakė prieš pastatų sienų terliojimą grafičiais ir vadinamaisiais tagais. Jie perdažė apipaišytą sandėliuko sieną.

Klaipėdos senamiestyje prevencinė akcija, skirta kovai su nelegaliais grafičiais, prasidėjo po pietų. Jos metu grafičių piešėjai nuo fachverkinio stiliaus sandėliuko, esančio Daržų gatvėje, sienos nuvalė vadinamuosius tagus ir ją perdažė.

Klaipėdos savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus, jog šis sandėliukas pasirinktas neatsitiktinai. Statinys yra senamiestyje, po jį praeina daug žmonių.

„Norime parodyti, kad grafičiai yra kiekvieno praeivio reikalas. Praeidami visi esame priversti žiūrėti į terliones. Patys grafitininkai valo piešinius ir dažo sieną. Tai yra simboliška“, – tvirtino koordinatorius.

Akcijai bendrovė „Marinecare“ nemokamai skyrė medžiagą, su kuria galima nuvalyti keverzones. Tačiau vadinamuosius tagus nutrinti nebuvo paprasta. Kai kurie liko ir po valymo. Dažus sienai nudažyti dovanojo bendrovė „Skaisčios marios“. Prisidėti prie akcijos buvo kviečiami ir visi praeiviai.

„Siekiame, kad žmonės nebūtų abejingi pamatę sienų terliotojus. Jų pašalinimas kainuoja labai brangiai. Vien nuvalymas nuo nelabai didelės sienos – 10 tūkst. litų. O kur dar gruntavimas, dažai. Žmonės turi suprasti ir nelikti abejingais“, – pabrėžė M.Vitkus.

Nudažius sandėliuko sieną buvo paskelbtos vietos, kur grafitininkai gali legaliai piešti.

Viena tokių vietų – gelžbetoninė tvora, skirianti Klaipėdos universiteto ir mokyklos teritorijas, antra prie įmonės „Pajūrio mediena“, Liepų gatvės gale. Šias vietas pasiūlė patys grafitininkai.

Buvo ir privačių iniciatyvų. Vieno privataus namo gyventojai pasiūlė grafitininkams nudažyti tvorą.

Anot jaunimo reikalų koordinatoriaus, vietų, kur grafitininkai galės legaliai piešti, turėtų atsirasti daugiau.

Planuojama ir organizuoti konkursą. Po metų komisija nuvyks pažiūrėti grafitininkų darbų legaliose vietose ir išrinks gražiausią. Nugalėtojui atitiks prizas. Likę grafičiai bus nuvalyti, o laimėjęs paliktas.

M.Vitkus vylėsi, kad per laiką pavyks atpratinti sienų terliotojus nuo tokio pomėgio.

„Tam reikia laiko, daugiau švietėjiškos informacijos ir visuomenės nepakantumo sienų terliojimui“, – teigė koordinatorius.


Šiame straipsnyje: grafičiaigrafiti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Amstioras

Amstioras portretas
Taip tikrieji ''grafitininkai''. Skatomar tau ten ne vieta :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių