Griežtos nenugalimos jėgos, koreguojančios Klaipėdos verslininkų planus, taisyklės

Ekstremalios gamtinės sąlygos, dėl kurių stringa sutartiniai įmonių įsipareigojimai, neretai koreguoja uostamiesčio verslininkų planus. Kiekviena tokia priverstinė prastova, kurios žmonės kontroliuoti negali, verslui kainuoja milijonus.

Kai planus griauna vėjas

Štorminis vėjas, dėl kurio tenka stabdyti laivybą Klaipėdos uoste, krovą ar kitus darbus, uostamiesčiui – ne naujiena. Audringais metais tokios situacijos kartojasi gana dažnai. Kiekviena tokia priverstinė prastova, kurios žmonės kontroliuoti negali, verslui kainuoja milijonus. Šios aplinkybės vadinamos nenugalima jėga (force majeure).

Tai labai sena sąvoka. Force majeure institutas kilęs iš romėnų teisės, jo užuomazgos kildinamos iš gerai žinomo principo "negalima reikalauti to, kas neįmanoma".

Force majeure – tai tarptautinėje sutarčių teisėje numatyti atvejai, kai negalima įvykdyti savo įsipareigojimų dėl kokios nors nenugalimos jėgos sukeltų aplinkybių. Tada verslininkai atleidžiami nuo tam tikrų įsipareigojimų, bet turi įrodyti, kad tos aplinkybės iš tiesų egzistavo.

"Tai susiję su gamtos reiškiniais, Klaipėdoje paprastai būna atvejų, kai dėl uraganinio vėjo įmonės negali dirbti. Stoja povandeniniai ar kiti darbai uoste, krova. Tokiais atvejais, kai ima strigti sutartinių įsipareigojimų vykdymas, kreipiamasi į mus dėl nenugalimų aplinkybių pažymos išdavimo", – teigė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriaus pavaduotoja Vida Kažuro.

Modernioje teisės sistemoje principas force majeure aptinkamas iš esmės visų kontinentinės teisės valstybių civiliniuose kodeksuose. Šis principas taip pat įtvirtintas Jungtinių Tautų konvencijoje dėl tarptautinio prekių pardavimo sutarčių, jis veikia ir Lietuvoje.

Tačiau kai kuriose šalyse, kur itin stipriai pasireiškia sutarčių laisvės principas, force majeure institutas taikomas labai rezervuotai. Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės teismai iki pat antros XIX a. pusės nenugalimos jėgos instituto iš viso nepripažino.

Force majeure tenka įrodyti

Pasak Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovės, neįvykdžius sutartinių įsipareigojimų, force majeure prisidengti nėra taip paprasta, tai reikia įrodyti. Paprastai force majeure griebiamasi kaip už šiaudo, kai ima grėsti baudos, delspinigiai ar kiti panašūs dalykai.

"Verslininkai įsivaizduoja, kad gauti force majeure pažymą labai paprasta. Taip nėra. Kad tokios sąlygos egzistavo ir kad tikrai jos buvo nenugalimos, reikia įrodyti", – tvirtino V.Kažuro.
Esą reikia išsiaiškinti, kokias force majeure sąlygas pripažįsta abi verslo partnerių pusės. Kokia galioja teisė, jei sutartis yra tarptautinė.

Nenugalimos jėgos aplinkybes liudijančias pažymas išduoda Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai pagal veiklos zoną, jeigu tos aplinkybės atsirado ir egzistavo Lietuvos teritorijoje.

"Sulaukiame ir tokių kreipimųsi, kad audra buvo Geltonojoje jūroje ir prašoma išduoti force majeure pažymą. Bet tokiu atveju mes to padaryti negalime, nes tai ne Lietuvos teritorija. Kitas klausimas jau susijęs su jūrų teise, ar tas laivas plaukiojo su Lietuvos vėliava", – sakė V.Kažuro.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmai – vienintelė institucija Lietuvoje, išduodanti tokias pažymas. Jas gali gauti bet kuris juridinis asmuo, net ir ne rūmų narys.

Pažymų išduoda mažiau

"Dabar per metus tenka išduoti vos tris keturias tokias pažymas, nors buvo laikas, kai tokių dokumentų išduodavome iki 20. Dabar įmonių komercinėse sutartyse daugiau tvarkos ir force majeure aplinkybes įrodyti nėra paprasta", – pabrėžė V.Kažuro.

Force majeure aplinkybes turi įrodyti tas, kuris kreipiasi dėl pažymos, o Prekybos, pramonės ir amatų rūmai yra institucija, kuri nagrinėja tuos įvykius ir išduoda pažymą arba atsisako tai daryti. Esą, jei taip nutinka, niekas nedraudžia kreiptis į teismą.

"Pas mus dar nėra buvę, kad mūsų išduota force majeure pažyma būtų suabejojusi antroji pusė, įmonės, siekiančios įrodyti nenugalimos jėgos aplinkybes, verslo partneriai. Kitų apskričių rūmuose buvo atvejų, kai tokios pažymos buvo ginčytos teismuose. Pamažu klostosi ir teismų praktika", – sakė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovė.
Paprastai sutartyje būna įsipareigojimas, kad asmuo apie nenugalimos jėgos aplinkybių egzistavimą kitai sutarties šaliai turi pranešti per konkrečiai numatytą terminą. Tačiau verslininkai esą tokių formalumų kartais nepaiso ir dėl to kyla problemų.

"Jei sutartyje numatyta, kad kita sutarties šalis apie force majeure bus informuota per 10 dienų ar kitą protingą laikotarpį, taip turi būti ir padaryta, nes priešingu atveju nesilaikoma formalumų ir tokia pažyma gali būti ir neišduota", – teigė V.Kažuro.

Pažyma neišduodama tada, kai nepateikiami visi reikalaujami dokumentai, nesilaikoma nuostatų, kurie nurodyti komercinėse sutartyse, arba tai iš viso yra ne force majeure aplinkybės.
"Pasitaiko, kai mums sako: mes žinojome, kad force majeure aplinkybių nėra, bet, manėme, gal kaip nors išlįsime pro šitą rakto skylutę. Verslininkai teikia prašymus ir viliasi – o gal pavyks gauti patvirtinimą, kad tai vis dėlto buvo", – pasakojo rūmų atstovė.

Gaisras – ne priežastis?

Pasak V.Kažuro, kai force majeure pažymos išduodamos dėl gamtinių sąlygų, retai kyla abejonių. Esą gamtines sąlygas labai lengva įrodyti, remiantis hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.

"Jei hidrometeorologai patvirtina, kad sniego buvo du kartus daugiau nei įprastai, siautė gūsingas vėjas ar užplūdo potvynis, daug įrodinėti ir nebereikia, pažyma išduodama iš karto", – pabrėžė V.Kažuro.

Pažymos išduodamos visiems juridiniams asmenims, kurie įstatymų nustatyta tvarka verčiasi komercine-ūkine veikla. Jos išduodamos ir ūkininkams, tačiau Klaipėdos regiono žemdirbiai esą tuo nesinaudoja.

Įdomu tai, jog ne vienoje civilinėje byloje Lietuvoje buvo atvejų, kai gaisras, sunaikinęs įmonės turtą, nebuvo pripažintas nenugalimos jėgos aplinkybe.

Esą gaisras bylos faktinių aplinkybių kontekste negali būti laikomas nenugalima jėga, nes jo kilimo faktą galima protingai numanyti. Gaisro kilimo rizika statiniuose yra visuotinai žinomas dalykas.

Pabrėžiama, jog tai patvirtina ir statiniams keliami priešgaisrinės saugos reikalavimai, valstybėje veikia priešgaisrinės saugos tarnybos.

Gaisras nenugalima jėga gali būti pripažintas tik tada, kai jo atsiradimo priežastys – ypač specifinės ar paplitimo mastas neįprastai didelis, kad vidutinis protingai apdairus ir rūpestingas asmuo jo atitinkamomis sąlygomis negalėtų numatyti ir tikėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių