Hipokrato priesaika stipriau už politines nuostatas

  • Teksto dydis:

Jau daugiau negu du tūkstančius metų egzistuoja tradicija pabaigus studijas medikams duoti vadinamąją Hipokrato priesaiką. Ji prasideda žodžiais: „Užsiimsiu medicinos menu, gyvendamas nesavanaudiškai ir dorai. Gydydamas ligonius, nurodysiu pagal sugebėjimą bei sąžinę atitinkamą gyvenimo būdą ir juos saugosiu nuo bet kokios žalos ir skriaudos.“

Šis, duodamas prieš ligonius ir kolegas, moralinis įsipareigojimas lydi juos per visą gyvenimą. Nepaisant, kokia veikla užsiima davęs šią priesaiką medikas. Ar jis gydo vieną pacientą kaip klinikoje praktikuojantis gydytojas, ar stengiasi apsaugoti visus parengdamas ir įgyvendindamas svarbius norminius aktus dirbdamas sveikatos politiku.

Dažnai medicinos politiko sprendimai tampa labai svarbūs, nes jie paliečia daugelio žmonių gyvenimą. Todėl čia daromos medikų klaidos yra dar skausmingesnės ir pavojingesnės.

Medicina, kaip ir visos kitos mūsų gyvenimo sritys, turi nuolatos atsinaujinti originaliomis drąsiomis idėjomis. Daugiausia išsiilgusi naujų sprendimų yra sveikatos apsaugos sistema, nes tai mažiausiai pokyčių per visa nepriklausomybės laikotarpį patyrusi sritis. Pirmasis rinkimų turas aiškiai parodė, kad žmonės balsuoja už permainas ir asmenybes, pajėgias permainas realizuoti. Vakarų Lietuvoje rinkėjai į antrąjį rinkimų etapą iškėlė du žymius mūsų šalyje medikus daktarą Antaną Vinkų ir profesorių Algimantą Kirkutį.

Visai nesvarbu, kad šie gydytojai atstovauja skirtingoms partinėms jėgoms – juos jungia bendra kiekvieno mediko karjeros pradžioje duota Hipokrato priesaika. Abu medikai vieningai įsipareigoja kovoti už tai, kad žmonės būtų apsaugoti nuo bet kokios žalos ir skriaudos. Kad sergantieji lengviau pakliūtų pas medikus, kur gautų visą jiems reikalingą pagalbą laiku. Tačiau dar svarbiau padaryti reikiamus politinius sprendimus, kad žmonės būtų paskatinti gyventi sveikiau. Žadama kurti naujo tipo gydymo ir reabilitacijos įstaigas, kur žmonės pasitelkus specialias individualias medicinines gyvenimo būdo koregavimo programas bus mokomi sustabdyti lėtinių neinfekcinių ligų eigą ir pasukti šių pavojingiausių susirgimų raidą sveikatos grąžinimo link dar ligoms neįsibėgėjus. Lietuvos pajūryje yra susiklosčiusios labai geros sąlygos vadinamosios gyvensenos arba gyvenimo būdo medicinos plėtrai. Tai puiki galimybė kovoti su sezoniškumo problematika, jaučiama rekreacijos ir reabilitacijos įstaigose.

Tokio pobūdžio ir masto idėjų įgyvendinimas pareikalaus rimtų politinių ir ūkinių sprendimų, kurie neįmanomi be glaudaus bendradarbiavimo. Todėl išankstinis kandidatų į LR Seimą pasikeitimas nuomonėmis apie galimybes vieningai dirbti siekiant išsikeltų aiškių tikslų yra geras ateities sėkmingų politinių sprendimų ženklas žmogaus sveikatos ir jo gyvybės labui.

Politinė reklama apmokėta iš Antano Vinkaus LSDP Kretingos-Palangos rinkimų apylinkės Nr. 36 kandidato rinkimų sąskaitos. Užs. 1507441



NAUJAUSI KOMENTARAI

marius

marius portretas
Amžius nesvarbu. Kas iš to jei Tu jaunas o tautinės dvasios niekas neįskiepijo. Beveik visų (turim keletą anomalijų) seimo narių intelektas yra aukštesnis už statistinio lietuvio, tik bėda, kad siekiai ne visų patriotiški,bet Šiems gerbiamiems, aukštos moralės vyrams tai netaikoma.

...

... portretas
"Klano interesai AUKŠČIAU teisingumo" - ?..

Aesinaujinimas

Aesinaujinimas  portretas
arba pagal Misa Gorbi Perestroika ,to verkiant vel reikia Lietuvai,tuo labiau ir medicinoje ,sveikatos apsaugoje reforma tesiasi tiek metu ir niekaip galo nematyti ,bet pirmiausiai tai reiketu reformuotis nuo virsas ir pradeti nuo Seimo ,rinkti 101 seimo nari, sedeti tik dvi kadensijas .tikrinti sveikata kas metai ,kaip ir prezidentas ponas V.Adamkus viesai skelbe apie savo sveikatos bukle,atsaukti rinkejams seimo nari .be to sumazinti algas ,kad dirbu liaudies labui is idejos,be to reikia ir daugiau jaunu zmoniu ir ideju ir nauju veju ir kt.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių