Į kapines – automobiliais

Klaipėdiečiai pradėjo masiškai lankyti mirusių artimųjų kapus. Neišvengta ir konfliktų. Sargams teko tramdyti lankytojus, kurie norėjo į kapines įvažiuoti automobiliais, ir atremti jų agresijos priepuolius.

Kliuvo ir pareigūnams

Miestiečiai plūsti į kapines pradėjo savaitgalį. Ypač dideli srautai buvo sekmadienį. Vieni dar tvarkė mirusių artimųjų kapus, kiti skubėjo uždegti žvakelę, nes negalės ateiti lapkričio 1-ąją, Visų šventųjų dieną.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė pasakojo, kad neišvengta ir konfliktų.

"Visko buvo – ir pykčių, ir barnių. Visi į kapines nori mašinomis įvažiuoti. O prieš šventes ir jų metu, kai daug lankytojų, taikomi apribojimai. Ne visi nori jų paisyti", – kalbėjo vedėja.

Didžiausią emocinį krūvį atlaikyti teko kapinių sargams, kurie stebi, kad nebūtų važiuojama mašinomis į kapines.

Z.Stankienė teigė, kad tvarką prižiūrintys darbuotojai buvo ne tik iškoneveikti, bet ir apstumdyti nepatenkintų lankytojų, kuriems neleista įvažiuoti. Kliuvo ir policijos pareigūnams.

"Vieni važiuoja ir rėkia, kad neįleidžia, kiti eina ir šaukia, kad važiuoja, kas netingi", – apibendrino vedėja.

Prašo nesivesti gyvūnų

Z.Stankienė priminė, kad antradienį ir trečiadienį į Joniškės ir Lėbartų kapines nuo 8 iki 11 val. automobiliais bus leidžiama įvažiuoti tik neįgaliesiems, turintiems pažymėjimus.

Be jų antradienį dar bus įleidžiamos laidotuvių procesijos ir laidojimo paslaugas teikiantys fiziniai ir juridiniai asmenys. Trečiadienį, Visų šventųjų dieną, žmonės nėra laidojami.

Z.Stankienė prisiminė, kad yra buvęs atvejis, kai į kapines spalio 31-ąją negalėjo patekti laidotuvių procesija, nes susidarė transporto spūstis.

"Labai prašome visų tokią dieną supratingumo. Laikytis tvarkos ir nesiveržti į kapines automobiliais", – prašė vedėja.

Šventinėmis dienomis nerekomenduojama statyti kapaviečių, imtis remonto darbų. Taip pat prašoma nesivesti į kapines gyvūnų.

Atliekas veža tonomis

Lankytojai įspėjami atliekas, likusias po kapavietės tvarkymo, išmesti tam skirtose vietose.

"Šiukšlių išvežame ne kibirais, o tonomis. Tačiau reikia įvertinti, kad Lėbartų kapinėse yra palaidota 50 tūkst., o Joniškės – 20 tūkst. mirusiųjų. Tad lankytojų srautai – labai dideli", – sakė vedėja.

Prieš mirusiųjų pagerbimo dienas kapinių prižiūrėtojai dirbo dažniau. Daugiausia rūpesčių kelia nuo medžių krintantys lapai ir lietaus vanduo.

"Lietus visiems kelia daug rūpesčių. Viskas šlapia, permirkę. Bandome kovoti su besikaupiančiu vandeniu, bet ne viską gali padaryti, ką nori", – kalbėjo vedėja.

Mirusių artimųjų kapų lankyti atvykusiems žmonėms nereikės sukti galvos, iš kur paimti vandens gėlėms pamerkti ar rankoms nusiplauti. Jis bus tiekiamas, kol prasidės šalnos.

Laukia eismo apribojimai

Į Lėbartų ar Joniškės kapines vykstantieji įspėjami, kad didžiausi žmonių srautai Visų šventųjų dieną būna nuo 10 iki 16 val. Norintiesiems išvengti spūsčių patariama rinktis kitą laiką.

Ratuotiems klaipėdiečiams patariama atkreipti dėmesį į eismo pakeitimus kapinių prieigose lapkričio 1 ir 2 d. Rekomenduojama vadovautis kelio ženklais. Eismą stebės policijos pareigūnai.

Atkreipiamas dėmesys, kad individualių transporto priemonių eismas Joniškės gatve iš Mokyklos gatvės pusės bus draudžiamas. Šia kryptimi judės tik viešasis transportas.

Taip pat, siekiant išvengti transporto spūsčių, bus ribojamas individualaus transporto eismas nuo Rimkų viaduko Lėbartų kapinių link.

Rekomenduojama į kapines vykti viešuoju transportu. Jis Visų šventųjų dieną ir išvakarėse kursuos kur kas dažniau nei įprastai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipediete

klaipediete portretas
Nepaeinantiems galėtų būti skiriamas atskirai prieš XI.1 dieną specialus laikas, kad jie aplankytų kapus- įvažiuoti galėtų, nes tikrai nesamonė visiška ir nepagarba mirusiems irr nesaugu pėstiesiems, kai mažinos zuja, pypina kaip gatvėje lapkričio 1 d. kapinėse. O jei nori aplankyti būtent tą dieną, tai palengva pėsčiomis nuklibinkščiuoti galima. Be to didžioji dalis tų neįgaliojo pažymėjimą turinčių yra normaliai vaikščiojantys....

X

X portretas
Ant automobilio lango turi būti neįgaliųjų kortele,o ne iš maxims bet koks ženklas.

Turi leisti

Turi leisti portretas
ir senukus, kuriems nuo 70 metų. Nebūtinai jie turi būti invalidai. Jiems sunku vaikščioti. Skauda kojas. O aplankyti norisi daugelio giminaičių ir draugų kapus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių