Į Klaipėdą atvežtas radioaktyvus krovinys (papildyta)

Uostamiestyje aptiktas radioaktyviu ceziu užterštas metalo laužas iš Švedijos. Pasak Radiacinės saugos centro (RSC) pranešimo, apie rastą radioaktyvią medžiagą RSC Klaipėdos skyrių pirmadienį informavo bendrovė "Kuusakoski".

Bendrovė teigė, kad savivarčiu vežant metalo laužą, atgabentą iš Švedijos, jos patalpose suveikė stacionari dozimetrinės kontrolės įranga, kuri nustatė padidėjusią foninę jonizuojančiąją spinduliuotę.

Savivartyje buvęs metalo laužas buvo išrūšiuotas ir atrinkti trys nerūdijančio plieno vamzdeliai, kurie skleidė didesnę nei foninė spinduliuotę. Radioaktyvūs vamzdeliai buvo izoliuoti.

RSC Klaipėdos skyriaus specialistai, antradienį nuvažiavę į įvykio vietą ir atlikę matavimus nustatė, kad vamzdeliai užteršti ceziu.

"Kuusakoski" buvo nurodyta užtikrinti užteršto metalo laužo fizinę bei radiacinę saugą taip, kad nekenktų žmonėms bei aplinkai, ir nustatytais terminais sutvarkyti jį kaip radioaktyviąsias atliekas.

Šio įvykio metu nei dirbantieji minėtoje įmonėje, nei kiti gyventojai nepatyrė padidintos apšvitos.

Apie cezį:

Cezis yra sidabro baltumo, lengvas, minkštas, savaime užsiliepsnojantis šarminis metalas. Labai aktyvus ore, savaime užsiliepsnoja. Su vandeniu reaguodamas sprogsta. Cezis ir stroncis yra pačios kenksmingiausios atliekos, susidarančios gaminant atominę energiją.


Šiame straipsnyje: radiacijacezis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių