Į Klaipėdą neleista įvežti genetiškai modifikuotų produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užkirto kelią į prekybą patekti saldumynams, kurių sudėtyje buvo nepažymėtų genetiškai modifikuotų produktų.

Neleista realizuoti  415,5 kilogramų 10 pavadinimų saldumynų iš Ukrainos.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami importuojamų iš trečiųjų šalių maisto produktų kontrolę, paėmė kukurūzų gaminių „Krumiry triufelnyje“ mėginius genetinei modifikacijai nustatyti. Šią produkciją iš gamintojo ZAO „Dnepropetrovskij kombinat piščevych koncentratov“, importavo UAB „Baltijos Bretlingis“.

Atlikus laboratorinius tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, kukurūzų gaminiuose „Krumiry triufelnyje“ nustatyta daugiau kaip 5 % genetiškai modifikuotų sojų produktų, apie tai nebuvo nurodyta nei ženklinimo etiketėse, nei kituose siuntą lydinčiuose dokumentuose. Įmonei importuotojai UAB „Baltijos Bretlingis“ uždrausta šiuos saldumynus teikti į rinką, nurodyta juos tinkamai paženklinti teisės aktų nustatyta tvarka.

Pagal Europos ir nacionalinius teisės aktus informacija vartotojams maisto produktų etiketėse turi būti nurodyta, kai genetiškai modifikuotų organizmų yra daugiau kaip 0,9 %.

„Tai jau antras atvejis šiais metais, kai uždraudžiama realizuoti UAB „Baltijos Bretlingis“ importuotus ukrainietiškus saldumynus dėl nepateiktos informacijos apie jų sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus organizmus. Ši įmonė įtraukta į padidintos rizikos įmonių sąrašą ir jos importuojama produkcija yra tikrinama griežčiau. Dėl genetinės modifikacijos pagal nustatytą riziką tikrinami visi iš trečiųjų šalių importuojami maisto produktai, kurių sudėtyje gali būti sojų, kukurūzų, rapsų ar bulvių produktų. Nustačius, kad atvežta produkcija neatitinka reikalavimų, tos įmonės gamintojos ar importuotojos prekės tiriamos dėl genetinės modifikacijos tol, kol tris kartus iš eilės neaptinkama pažeidimų“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Pasak jos, nuo šių metų pradžios laboratorijoje ištirti 123 maisto mėginiai dėl genetiškai modifikuotų organizmų nustatymo, iš jų aštuoni atvejai buvo su pažeidimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių