Į Klaipėdos delfinariumą grįžo gyvybė

Skeptikai, visuomenėje skleidę paniką, jog į Klaipėdą delfinai iš Graikijos nebegrįš, nes jie į svečią šalį buvo išgabenti nelegaliai, nutildyti.

Skeptikai, visuomenėje skleidę paniką, jog į Klaipėdą delfinai iš Graikijos nebegrįš, nes jie į svečią šalį buvo išgabenti nelegaliai, nutildyti. Vakar Palangos oro uoste nusileidęs Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“ parskraidino keturis delfinus. Pirmenybė grįžti namo suteikta dailiosios lyties atstovėms – dviem mamoms su savo jauniklėmis.

Padengė tik sąnaudas

Po trejus metus trukusios viešnagės privačiame Graikijos Atikos zoologijos sode pirmosios į namus Klaipėdoje grįžo senbuvės Glorija ir Gabija su jauniklėmis Smilte ir Tija. Pastaroji gimė jau Graikijoje, tačiau yra Lietuvos jūrų muziejaus nuosavybė.

„Gamtoje taip jau yra, jog patelės lengviau aklimatizuojasi, prisitaiko prie naujų sąlygų, todėl pirmosios ir parskraidintos mamos su dukromis“, – paaiškino Lietuvos jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė.

Planuojama, jog po savaitės iš Graikijos bus parskraidinti dar trys delfinai – Argas, Perla ir Baltis. Atikos zoologijos sode liks septyni Lietuvos jūrų muziejui priklausantys žinduoliai.

Už abu skrydžius į Graikiją ir atgal Jūrų muziejus Lietuvos karinėms oro pajėgoms sumokės apie 150 tūkst. litų. „Tai tikrai ne komercinė kaina, o pinigai, būtini kelionės išlaidoms padengti“, – pabrėžė N.Puteikienė.

Graikams reikėjo mokėti

Delfines į Klaipėdą skubėta parsigabenti, nes Atikos zoologijos sodo savininkai gyvūnų už dyką nebeglobojo – reikalavo mokėti už jų priežiūrą. „Tačiau negaliu įvardyti, kokia tai suma, nes ji yra konfidenciali“, – teigė pašnekovė.

Lietuvoje skaičiuota, jog para delfino išlaikymo kainuoja apie 1 tūkst. litų.

Į Graikiją prieš trejus metus iš Klaipėdos delfinariumo išlydėta 11 delfinų – Atikos zoologijos sode jie susilaukė trijų jauniklių.

„Visiems tiems, kurie garsiai šaukė, jog delfinai negrįš į Klaipėdą, šiandien jau galiu drąsiai pasakyti, kad buvote neteisūs ir niekada nenorėjote girdėti kitos tiesos, išskyrus tą, kuria patys tikėjote. Visada sakiau, kad į Klaipėdą grįš visi 14 delfinų. Juos galėtume parsigabenti nors ir dabar, tačiau neturime sąlygų, kur laikyti. Niekam nieko nenoriu įrodinėti, tegul kalba faktai“, – tvirtai kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Direktorė glostyti neskubėjo

Keturių delfinų kelionė namo iš Graikijos į Palangos oro uostą Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu truko apie penkias valandas.

Kelionę prailgino tai, jog lėktuvas leidosi Slovakijoje pasipildyti degalų atsargų.

Delfinės buvo gabentos specialiai pagamintose dėžėse – tose, kuriose ir išskraidintos. Iš lėktuvo atsargiai buvo iškrautos dvi dėžės, kurių kiekvienoje šiltame vandenyje plūduriavo mama su jaunikle. Tiek vienai porai, tiek kitai visą kelionę dėžėse kompaniją palaikė delfinių treneriai.

„Visi jaučiamės puikiai“, – patikino visą kelionę Gloriją ir Smiltę lydėjęs bei glostęs treneris Ignas Kazlauskas.

Delfinų veterinarijos gydytojas Žilvinas Kleiva taip pat patikino, kad delfinės kelionę ištvėrė puikiai. „Jos šaunuolės, kelionė sekėsi sklandžiai. Buvome parengę įvairių priemonių, kad gyvūnai jaustųsi kuo patogiau“, – susijaudinimo negalėjo nuslėpti Ž.Kleiva.

Parskraidintos delfinės iškart buvo išgabentos į delfinariumą. Jos bus įkurdintos atnaujintuose savo namuose – rekonstruotame baseine, kur vykdavo pasirodymai žiūrovams.

„Gyvūnams statybininkai ramybės tikrai nedrums, nors delfinariumo rekonstrukcijos darbai nesustos“, – patikino O.Žalienė.

Paklausta, ar ji skubės paglostyti grįžusių delfinių, Lietuvos jūrų muziejaus direktorė neslėpė to nedarysianti: „Viskas, ko labiausiai joms dabar reikia, yra ramybė“.

Užsiminė apie Kalėdas

O.Žalienė nesiryžo prognozuoti, kada Klaipėdos delfinariume vėl bus rengiami delfinų pasirodymai.

Jie savo įgūdžių neprarado, nes juos demonstruodavo ir Atikos zoologijos sodo lankytojams. „Vengiu kalbėti apie bet kokias datas, tačiau faktas tas, jog delfinų pasirodymams yra būtinos dvi sąlygos. Viena jų – gyvūnai turi aklimatizuotis, kita – rekonstruotą delfinariumo dalį tinkama naudoti turi pripažinti valstybinė komisija. Ar tai bus šiemet? Nieko nenoriu prognozuoti“, – atsargi buvo O.Žalienė.

N.Puteikienė prasitarė, jog optimistinis planas – pirmasis sugrįžusių delfinų pasirodymas per Kalėdas.
Lietuvos jūrų muziejaus atstovai konkrečiai kalbėti apie datas, susijusias su delfinų grįžimu ar pasirodymais žiūrovams, nėra linkę, nes jau teko ne kartą patiems nusivilti ir nuvilti kitus.
Skleidė prasimanymus

Kai tik delfinai prieš trejus metus buvo išskraidinti į Graikiją, prognozuota, kad jie po metų sugrįš. Tačiau įstrigo delfinariumo rekonstrukcija, todėl tokius planus teko atidėti metams.

Bet delfinai ir vėl negalėjo grįžti, nes numatyta delfinariumo dalis dėl įvairių trikdžių nebuvo laiku rekonstruota.

Tai sukėlė kai kurių veikėjų neadekvačią reakciją – esą delfinai išvis nebus parskraidinti į Klaipėdą. Šį klausimą tyrė net Seimo Antikorupcijos komisija, kurios tuometinis pirmininkas Ligitas Kernagis pareiškė turįs žinių, jog Lietuvos jūrų muziejus kelis delfinus atiduos Atikos zoologijos sodui.

Vėliau pasigirdo nuogąstavimų, jog delfinai į gimtuosius namus nebegrįš, nes į Graikiją jie esą buvo išskraidinti neteisėtai, todėl ten yra areštuoti ir jų gyvenamoji vieta negali būti keičiama.

Laukia 100 ligoniukų

Tačiau faktas – delfinai grįžta.

Visų jų sugrįžusiųjų, anot O.Žalienės, tikimasi sulaukti kitų metų antroje pusėje, o visą Klaipėdos delfinariumo rekonstrukciją ketinama baigti 2015 metais.

„Daug kas mano, kad rekonstruojamas tik tas apvalusis pastatas, kuriame yra žiūrovų salė. Tačiau vyksta ne tik rekonstrukcija, bet ir visiškai naujų objektų statyba: jau dabar yra iškilusios lagūnos po atviru dangumi, kurioje delfinai leis vasaras, tribūnos, klojamas cementas delfinų gyvenamuosiuose baseinuose ir delfinų terapijos centre“, – teigė O.Žalienė.

Po rekonstrukcijos delfinams skirtas bendras baseinų plotas padidės tris kartus. Tai bei moderni vandens tiekimo ir valymo sistema leis užtikrinti žymiai geresnes gyvūnų gyvenimo sąlygas.

Kai delfinariumo rekonstrukcija, kainuosianti apie 40 mln. litų, bus baigta, jame vėl bus tęsiama delfinų terapija.

„Jos laukia apie 100 vaikų. Ir jau dabar tėveliai, kai tik išgirdo, kad delfinai sugrįžta, skambina ir klausia, kada prasidės delfinų terapija. Poreikis yra didžiulis ir tikimės, kad sergantiems vaikams delfinai tikrai padės“, – vylėsi N.Puteikienė.

Komentaras
Romena Savickienė
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė

Žinia apie delfinų sugrįžimą mums visiems yra labai džiugi. Jų laukėme ir mes, ir mūsų kaimynai iš Kaliningrado, Latvijos, Estijos. Klaipėdos delfinariumas – toks vienintelis Pabaltijyje, todėl turistai iš svečių šalių jau seniai klausinėjo, kada galės pas mus pamatyti delfinų pasirodymus. Tuos trejus metus, kol delfinai buvo „komandiruotėje“, išgyvenome tikrai nelengvai. Be jokios abejonės, Lietuvos jūrų muziejus ir delfinariumas turistams yra viena patraukliausių vietų ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje šalyje. Neslėpkime, delfinariumas yra priežastis svečiams apsilankyti uostamiestyje. Todėl kasmet vis turėjome viltį, kad delfinai tuoj tuoj grįš, tačiau planai sužlugdavo. Laimė, tai jau pabaiga ir pirmieji gyvūnai pasiekė savo namus. Aišku, turistai tikrai nebuvo patenkinti, kad negalėjo aplankyti delfinariumo, tačiau žmonės supranta, kas yra statybos, kas yra rekonstrukcija. Visi supranta, jog buvo būtina pagerinti delfinų gyvenimo sąlygas. Galiausiai delfinariumas dėl atvirų baseinų, apžvalgos aikštelės taps patrauklesnis ir lankytojams. Tikiu, kad sugrįžę delfinai tikrai išjudins uostamiestį turizmo srityje. Kai kurios turistų grupės jau yra pažadėjusios pas mus sugrįžti, kai tik vėl bus pradėti rengti delfinų pasirodymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių