Į Melnragės paplūdimį – su sirenomis: ant kojų sukeltos visos specialiosios tarnybos

Į Antrosios Melnragės paplūdimį ketvirtadienio rytą su sirenomis skubėjo greitosios pagalbos ir ugniagesių automobiliai. Gelbėtojai pajūryje iš vandens vieną po kito traukė skenduolius imituojančius kolegas. Galiausiai keldamas bangas ir smėlį pasirodė karinių oro pajėgų sraigtasparnis.

Apvirto jachta

„Nusprendėme su visomis gelbėjimo tarnybomis atlikti tokias pratybas. Suderinome bendradarbiavimą, kad gelbėtojai galėtų komunikuoti su koordinaciniu centru, gaisrininkais, policija ir greitosios pagalbos medikais. Turėjome atvejų, kai ir jachtos apsivertė jūroje, ir buvo nelaimingų atsitikimų“, – paaiškino „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas ir gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki.

Dar prieš prasidedant veiksmui poilsiautojai per garsiakalbius įspėti apie artėjančias pratybas. Netrukus po dešimtos pasigirdo ir specialiųjų tarnybų sirenos.

„Pramoginis laivas – jachta, kuria plaukiojo keturi žmonės, apsivertė apie trys keturi šimtai metrų nuo kranto“, – scenarijų paaiškino Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.

Veiksmas: gelbėtojai ir medikai skubėjo „skenduoliams“ teikti pirmąją pagalbą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Ištraukė visus

Prie gelbėtojų stoties netildamos pypsėjo racijos – čia subėgę medikai dėliojosi įrangą ruošdamiesi priimti iš vandens vieną po kito traukiamus nelaimėlius.

„Pajūrio gelbėtojai ištraukė du žmones, mes ištraukėme vieną, karinių oro pajėgų sraigtasparnis iš jūros taip pat partempė vieną žmogų“, – skaičiavo M.Garbenis.

Netrukus pasirodo ir policijos tyrėjai tikslinti įvykio aplinkybių.

Kadangi iš karto nepavyko rasti visų nukentėjusiųjų, į pagalbą kviečiamas sraigtasparnis.

Paskutinį iš vandens ištrauktą žmogų atgabeno į krantą. Čia jį pasitiko gelbėtojai su medikais.

„Kaip matėme, viskas praėjo sėkmingai, ir gana greitai visi buvo išgelbėti. Be didesnių nesklandumų. Aišku, dar nagrinėsime, kur buvo klaidų, ką galima patobulinti. Bet manau, kuo toliau, žmonėms bus tik saugiau“, – džiaugėsi A.Siakki.

Bendradarbiavimas: pratybose dalyvavo medikai, ugniagesiai, gelbėtojai ir policija. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Prevencinė priemonė

Pratybos organizuotos siekiant pagerinti tarpusavio komunikaciją. Gelbėtojai dažniausiai keičiasi kiekvieną sezoną, todėl svarbu jas organizuoti reguliariai. Pratybų metu taip pat praktikuojamasi dirbti su turima technika.

„Be abejo, taip pat informuoti visuomenę. Nes pratybomis ne tik pasibandome veiksmus, bet ir visuomenė mato, kad tai tikrai grėsminga. Tai labai gera prevencinė priemonė“, – paaiškino M.Garbenis.

Vakarų Lietuvoje įvairiuose telkiniuose šiemet nuskendo jau 8 žmonės. Pastebima tendencija, kad šiemet pajūryje ypač pamėgta vartoti alkoholį.

„Karšti orai, šiltas vanduo, žmonės pamiršta apie saugumą, neklauso gelbėtojų perspėjimų ir taip rizikuoja savo gyvybe. Plius puola piktai gelbėtojus, bando išprovokuoti. Bet manau, kai vasara eis į pabaigą, žmonės atsipalaiduos ir bus linksmesni ir geresni“, – vylėsi gelbėtojų vadovas A.Siakki.

Šiemet tai jau trečios tokios pratybos pajūryje. Dar vienos planuojamos Neringoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha

Cha cha portretas
Prajuokino. Tikrovej butu viskas atvirksciai, po pusdienio gero sulektu tarnybos, o sraigtsparni pakelti butu ir laukiama leidimo ne viena valanda.

Juozas

Juozas portretas
Teko matyti pratybas. Viskas vyko operatyviai ir sklandžiai.

R

R portretas
o gelbetojai kartais naudoja defibrillatorius, ar visada rankytemis gaivina???
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių