Į pajūrio pliažus vėl plūsta aukso ieškotojai (foto)

Poilsiautojus stebina paplūdimyje specialia įranga ginkluotas vyriškis. Vienus klaipėdiečius metalo ieškikliu nešinas vyras trikdė, kiti gi susidomėję stebėjo, kaip vyriškis, patyrinėjęs vieną plotelį, ėmė kasti smėlį.

Brangenybių – su ieškikliu

„Tai ne pirmas toks aukso ieškotojas. Dažnai atvažiuoja žmonės ir ieško poilsiautojų pamestų daiktų. Tai vis kiti vyrai, jų veidai vis keičiasi“, – pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyr. specialistas Aleksandras Siakki.

Pastarasis brangiųjų metalų ieškotojas laimę mėgino Pirmosios Melnragės paplūdimyje. Vyras, nešinas metalo ieškikliu, į pajūrį atžingsniavo apie 15 val., kai dauguma žmonių dar vis mėgavosi saule.

„Sakoma, kad tokie brangių daiktų ieškotojai neblogai uždirba. Aš pats tik kartą girdėjau, kaip vyriškis gyrėsi suradęs auksinį žiedą su brangakmeniu“, – pasakojo A.Siakki.

Saugo pamestus raktus

Pajūryje budintys gelbėtojai dažnai girdi poilsiautojų skundus, kad pametė vieną ar kitą vertingą daiktą.

„Dažniausiai žmonės pameta raktus. Kartais poilsiautojai atneša radę asmens dokumentus, pasus. Juos perduodame policijai, pareigūnai susisiekia su savininku. O įvairiausius pamestus raktus kaupti ir saugoti tenka mums“, – tikino A.Siakki.

Gelbėtojai sezono pabaigoje ant vinies būna sukabinę gerą ryšulį paplūdimyje rastų raktų.

„O štai prieš keletą metų esame paplūdimyje sutikę Vokietijos pilietį, kuris gyrėsi neblogai uždirbąs iš paplūdimyje rastų daiktų“, – prisiminė gelbėtojas.

Su metalo ieškikliu vokietis keliauja kone po visą pasaulį.

„Pirmiausiai jis vertingų daiktų ima ieškoti Vokietijos paplūdimyje, vėliau atkeliauja į Pabaltijį ir pasuka per Lenkiją į Europą, kol nusigauna iki Viduržemio jūros“, – pasakojo A.Siakki.

Lietuviams vokietis gyrėsi, kad randa aukso žiedų, laikrodžių, kitokių papuošalų.

„Geriausiai jam sekasi Viduržemio jūros regione. Ten, matyt, poilsiautojai kur kas turtingesni, todėl pameta itin brangius papuošalus“, – pasakojo vyras.

Vienas klaipėdietis taip pat mėgino laimę taip prasimanyti pinigų. Tačiau porą dienų praleidęs su metalo ieškikliu, vyras spjovė į šį užsiėmimą. Jo įranga fiksavo tik alaus butelių kamštelius.

Metalo ieškikliai neuždrausti

Brangenybių ieškotojai nesistengia išvaikščioti viso pliažo.

„Pasirenka tokias vietas, kur gali būti daugiau žmonių. Ypač atidžiai tikrinamas smėlis prie persirengimo kabinų“, – pasakojo A.Siakki.

Brangenybių ieškotojai nesigėdi smėlyje net ir duobes iškasti.

Tačiau metalo ieškiklį paplūdimyje naudojančio vyro policijos pareigūnai negalėtų sulaikyti.

Klaipėdos policijos Licencijavimo skyriaus viršininkas Žigintas Narmontas aiškino, kad metalo ieškikliai nėra priskirti prie draudžiamų įrenginių.

„Jei nėra draudžiami, vadinasi, jų galima įsigyti. Tik juos reikia naudoti pagal paskirtį. Virtuvinis peilis taip pat nėra blogas daiktas, kol žmona vyro juo nepadūrė“, – juokavo Ž.Narmontas.

Seimas yra uždraudęs naudoti metalo ieškiklius, tačiau jais draudžiama ieškoti tik kultūrinę vertę turinčių daiktų vykdant kasinėjimus. Metalo ieškiklius arba bet kokią kitą paieškos įrangą galima naudoti tik Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo nustatyta tvarka gavus leidimą.

Daugelyje Europos šalių metalo detektorių naudojimas privačių asmenų yra leidžiamas, išskyrus jo naudojimą kultūros paveldo objektų teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
http://www.savaite.lt/gyvenimas/tikrosistorijos/1248-iekotilobisumetaloiekikliu.html

savininkas

savininkas portretas
Gal tas vokietys buvo ir prie Apskričio ež. Labanoro girioje? Praeitą savaitę radau žviežiai "iškasinėtą" sklypą kur buvo sodyba, manau daugumas radinių palikta vietoje : du noragų peiliai, spynos skląstis, pusė keptuvės , ketaus puodų fragmentai, vokiško karinio bato pasaga, rinkės nuo viryklės, dar ketvertas gabalų nuo žemės ūkio padargų. Visas kasimo gylis buvo per kastuvo geležį. "Vokietys" matomai nežinojo, kad čia buvo dūminė pirkia, blizgančio metalo tikiu tikrai nerado. Džiaugiuosi - patikrino ar sprogmenų nėra, kadangi čia karo II pėdsakų būta. Dabar jau tu galiu savo prosenelio turėtų daiktų muziejų atidaryti!

eugis

eugis portretas
Nieko gero tikrai nerandam. Kal pavyksta ant alaus bokalo sukrapstyt per pusvalanduka...
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių