Į Skulptūrų parką grįš paminklas H. Gerlachui

Skulptūrų parko pakraštyje vyksta darbai – kasama žemė, ant kalvelės arčiau Trilapio gatvės išaugo kauburėlis, išbetonuotas postamentas. Čia jau šią vasarą bus atstatytas iškilaus klaipėdiečio pirklio bei mecenato Hermano Gerlacho (1840–1912) antkapinis paminklas.

Prieš porą metų muziejininkas Dionyzas Varkalis susitiko su Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktoriumi Juozu Šikšneliu dėl garbiojo pirklio atminimo įamžinimo. Mat biblioteka kaip tik įsikūrusi H.Gerlacho name.

Vyrai kalbėjosi apie paminklo atstatymą. Antkapis iš čia nukeltas, kai miesto kapinės buvo verčiamos skulptūrų parku.

Maždaug 40 metų paminklas buvo atremtas į sieną Liepų gatvės kiemelyje, kur dar neseniai dirbo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus administracija ir moksliniai bendradarbiai. Gidai kartais žmonėms paminklą parodydavo.

Šį pavasarį paminklas buvo nuvežtas restauruoti ir netrukus turėtų grįžti į senąją vietą.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė teigė, jog yra tiksliai žinoma, kur buvo palaidotas H.Gerlachas, todėl ir atstatytas paminklas bus toje pačioje vietoje.

Kad iškilios mūsų miesto asmenybės įamžinimas būtų atkurtas, rūpinosi bei dirbo D.Varkalis, J.Šikšnelis, skulptorius Arūnas Sakalauskas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus darbuotojai, Architektų sąjungos nariai.

Šiemet rugpjūčio pradžioje į Klaipėdą žada atvykti H.Gerlacho palikuonys, tada ketinama visuomenei pristatyti paminklo sugrąžinimo projektą.

Atstatymo iškilmės buvo planuojamos liepos pabaigoje, tačiau tai dėl neaiškių priežasčių susikomplikavo, todėl kol kas neatsiranda žmogaus, galinčio pasakyti tikrąją datą.

J.Šikšnelis patikino, kad paminklas bus vėl atidengtas šios vasaros pabaigoje. Tikslesnė diena bus pranešta vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių