Ieško, kas į „Klaipėdą atveš 5–6 universitetus“

Uostamiesčio vadovams viešai džiūgaujant, jog į Klaipėdą ėmė važiuoti užsienio universitetų žvalgai, tiriantys, ar čia tikslinga steigti savo filialus, savivaldybė paskelbė konkursą. Ji pasiryžusi sumokėti pinigų verslininkams, kurie į "Klaipėdą atveš 5–6 universitetus".

Derėjosi be pinigų

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas dar birželį dienraščiui "Klaipėda" džiaugėsi, kad mieste vasarą turėtų apsilankyti kelių Didžiosios Britanijos universitetų atstovai, kurie vertins, ar uostamiestis patrauklus čia įsteigti aukštųjų mokyklų filialus. Optimistinė prognozė – jie gali pradėti veikti kitų metų rugsėjį.

Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Huntas V.Grubliauskui esą taip pat patvirtino, jog tikrai tarpininkaus, kad svečios šalies aukštųjų mokyklų filialai atsirastų Klaipėdoje.

Meras savo ruožtu pažadėjo, jog savivaldybė pasirūpins viskuo, kuo tik galės, pavyzdžiui, suteiks patalpas.

Tačiau centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje šiomis dienomis atsirado skelbimas, jog savivaldybė skelbia konkursą Klaipėdos regiono darbo, pramonės ir studijų rinkos galimybių viešinimo paslaugoms pirkti. Pirmasis etapas – paskelbta techninė specifikacija. Ją konkurse dalyvauti pretenduojančios bendrovės gali papildyti savo pastebėjimais, o tada bus skelbiamas atviras konkursas.

"Veš" iki pavasario

Jau dabar numatyta, kad konkurse galės dalyvauti tik tos bendrovės, kurios turi ne mažesnę nei trejų metų patirtį renginių organizavimo ar viešųjų ryšių srityje.

Konkurso dokumentus rengę valdininkai nurodo, kad laimėtojų, be kitų darbų, prievolė "5–6 universitetų atvežimas į Klaipėdą arba alternatyvai 1 užsienio universiteto (ketinimų protokolo) pasirašymas su Klaipėdos miesto savivaldybe arba Klaipėdos mieste veikiančia aukštojo mokslo institucija dėl jungtinio fakulteto ar filialo steigimo".

Numatyta, kad visus darbus konkurso laimėtojai privalės atlikti iki kitų metų kovo 30 dienos.

Perka konsultacijas

Už konkurso dokumentacijos rengimą atsakinga Klaipėdos savivaldybės Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Rima Beinoravičienė negalėjo konkrečiai paaiškinti, ką reiškia "į Klaipėdą atvežti 5–6 universitetus".

Jei jie nebus "atvežti", konkurso laimėtojas negaus numatytų pinigų? "Iš esmės mes perkame konsultacijų paslaugas. Įdirbis dėl užsienio universitetų pritraukimo į Klaipėdą jau yra padarytas, gal net yra žodiniai ketinimų protokolai. Žodžiu, konkurso laimėtojui nereikės pradėti dirbti nuo nulio", – teigė R.Beinoravičienė.

Paklausta, kodėl apskritai reikalingas toks konkursas, jei įmanoma su užsienio universitetais derėtis be tarpininkų, R.Beinoravičienė patikino, jog tokios derybos – ne savivaldos funkcija.

"Jei atsiras žmonės, kompanija, kurie ir sugebės į Klaipėdą "atvežti" tuos universitetus, tai kodėl tuo nepasinaudoti?" – retoriškai klausė Viešųjų ryšių poskyrio vedėja.
Ji dar kartą pabrėžė, jog iš esmės perkamos konsultacijų paslaugos, o tam ir reikia skelbti atvirą konkursą, nes Viešųjų pirkimų tarnyba labai atidžiai kontroliuoja savivaldybę.

Komentaras
Vaidutis Laurėnas
Klaipėdos universiteto rektorius

Kaip akademinės bendruomenės atstovas pasakysiu, kad aukštojo mokslo įstaigų niekada neužtenka, jų visada galėtų būti daugiau. Tačiau reikia patyrinėti, kokių aukštojo mokslo įstaigų dar reikia. Mes, Klaipėdos universitetas, jau pradedame palaikyti ryšius su Edinburgo universitetu iš Škotijos. Mus studijų programos gal ir mažiau domina, labiau – moksliniai tyrimai, jūrinio slėnio plėtra, nes Edinburgo universitetas specializuojasi būtent jūrinių mokslų srityje. Šio universiteto atstovai jau buvo atvykę, susipažinome, pabendravome. Jie mums pranešė, kad priima bendradarbiavimo perspektyvą, tad žiūrėsime, kas bus toliau. Bet koks bandymas plėsti akademinę bendruomenę yra teigiamas. Konkurencija? Konkurentai dabar nebūtinai turi sėdėti kitoje gatvės pusėje, konkurentai dabar yra visame pasaulyje, nes klaipėdiečiai išvyksta studijuoti ir į užsienio universitetus. Gal net būtų geriau, jei jų filialai būtų Klaipėdoje, tuomet klaipėdiečiai liktų uostamiestyje. Bet kokiu atveju bendradarbiavimas su užsienio universitetais yra teigiamas dalykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta21

Asta21 portretas
Reikia tuos pinigus kokubei skirti o ne kiekybei... Jaunimas izvaziuoja ne del to kad universitetu nera, is Lietuvos isvaziuoja....

bardakas

bardakas portretas
Kam reikia konsultantus samdyti, kad būtų galima "išplauti" iš miestiečių surinktus pinigus už įvairius mokesčius, kurių Klaipėdoje apstu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių