Ieško vietos naujoms kapinėms

Uostamiesčio valdžia dairosi naujų erdvių kapinėms. Įvertinus dabartinę situaciją – mirštančių žmonių skaičių, dabartinės turėtų užsipildyti per penkerius metus.

Įvertino ir laidojimo papročius

Uostamiestyje dabar veikia dvejos kapinės – Joniškės ir Lėbartų. Pastarosios yra ne miesto, o rajono teritorijoje. Įvertinus mirštančių žmonių skaičių, laidojimo papročius, prognozuojama, kad jos bus užpildytos per penkerius metus.

Klaipėdos savivaldybė tam ruošiasi iš anksto. Jau yra užsakyta galimybių studija, kuri parodys tinkamiausias vietas kapinėms. Rengėjai miesto valdžios atstovams pristatė pirmuosius rezultatus.

„Turime rūpintis ne tik gyvaisiais, bet ir mirusiaisiais. Per penkerius metus dabartinėse kapinėse vietų gali nebelikti. Tad jau dabar reikia ieškoti naujos teritorijos, kur jos galėtų atsirasti“, – komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Galimybių studijos rengėjų prašyta rasti teritoriją, kurioje žmones būtų galima laidoti iki 2050 m. S.Budinas atskleidė, kad įvertintas ne tik mirštančiųjų skaičius, bet ir vyraujantys laidojimo papročiai.

„Dabar vis daugiau žmonių kremuoja artimojo palaikus ir juos laiko kolumbariumuose“, – tendenciją įvardijo direktorius.

Reikalavimai sumažina pasirinkimą

Norint, kad naujosiose kapinėse vietos mirusiesiems laidoti užtektų iki 2050 m., reikės 90 hektarų ploto teritorijos. Tačiau S.Budinas atkreipė dėmesį, kad pagal įstatymus kapinių plotas negali būti didesnis nei 40 hektarų.

„Vadinasi, mums reikia dviejų teritorijų“, – komentavo direktorius.

Pasak S.Budino, kapinėms taikomi ir kiti reikalavimai. Jos negali būti įrengiamos tose vietose, kur yra kultūros paveldo objektai, komunikacijos, užliejamose teritorijose.

„Tai dar labiau apriboja erdvės pasirinkimą. Klaipėdos mieste plotų, kur būtų galima įrengti kapines, nėra. Dėl to vietos žvalgomasi Klaipėdos rajono teritorijoje“, – teigė direktorius.

Dėl šios priežasties pasitarime dalyvavo ir kaimyninės savivaldybės atstovai.

Pasiūlė septynias vietas

Galimybių studijos rengėjai numatė šešias vietas kapinėms Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje. Jų yra ir šiaurinėje, ir pietinėje miesto prieigose.

Diskusijos metu įvardyta ir dar viena vieta. Ją pasiūlė Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai. Artimiausiu metu pirminiai galimybių studijos rezultatai bus pristatyti ir pastarosios atstovams.

„Gal dar atsiras pasiūlymų, kur būtų galima įrengti kapines“, – vylėsi direktorius.

S.Budinas atkreipė dėmesį, kad naujų kapinių įrengimas aktualus ir Klaipėdos rajono savivaldybei. Dalį jos teritorijoje esančių kapinaičių baigiama užpildyti, o plėsti jų nėra galimybių.

„Tad bandysime kartu spręsti šią problemą. Žinoma, mieste ši problema didesnė nei rajone“, – palygino vadovas.

S.Budinas kol kas nekonkretizavo, kur galėtų atsirasti miesto kapinės. Planuojama, kad šią informaciją bus galima pateikti po mėnesio.

„Galimybių studijos rengėjų paprašėme papildomai išanalizuoti situaciją. Po mėnesio gausime konkretesnę informaciją. Iki metų pabaigos turėsime apsispręsti, kur kursime naujas kapines. Tokius dalykus reikia planuoti iš anksto“, – pabrėžė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
"S.Budinas atskleidė, kad įvertintas ne tik mirštančiųjų skaičius, bet ir vyraujantys laidojimo papročiai." Esu asmeniškai už kremavimą. Pelenas neterša žemės, neišvisto bakterijų ir virusų. Tačiau yra tikėjimų, kur negalima kremuoti. Jiems į pagalbą - laiduoti į senus artimųjų kapus. O laiduoti galima praėjus 20 metams. Tad, vienoje vietoje gali gulėti ne viena karta, ir giminaičiams nereikia begioti po kapinių teritoriją.

minde

minde portretas
intelektas zemas nedarykit darzu kremuokites ir tilpsim daudiau .kaimieciu intelektas sodus daryt reik bagt daryt sodus o daryt paprastai tilps visi bet lietuvio charakteriuj neapasiekamas uzdavinys.

Anonimas

Anonimas portretas
O jūs pažiūrėkite,kaip neprotingai suplanuotos naujos kapinės, lyginant su kaimų ir miesteliu senosiomis kapinėmis. Ten kartų kartos išsitekdavo tose pačiose kapinėse.Niekas tokių plačių takų tarp kapų nedarydavo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių