Iki Jūros šventės liko septynios dienos

Iki Jūros šventės likus mažiau nei savaitei, atskleidžiama dar daugiau didžiosios fiestos paslapčių. Šiemet, kaip įprasta, joje bus gausu jūrinių akcentų. Išskirtinio dėmesio sulauks ir senamiestis, kuris ne tik alsuos Rivjeros dvasia, bet ir didžiuosis sugrįžusiais trimis įspūdingo dydžio Klaipėdos kariliono varpais.

Įkvėpė gyvybės

"Galiu prisipažinti, kad prikelti gyvenimui senuosius Klaipėdos kariliono varpus buvo sena mano svajonė", – prisipažino viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

Sumanymą senamiestyje įkurdinti tris įspūdingo dydžio varpus palaikė ir ją įgyvendinti padėjo bendrovės "Vakarų laivų gamykla" generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

"Idėja iš pradžių pasirodė paprasta – pagaminti konstrukciją, ant kurios kabotų varpas, todėl nedvejodamas pasakiau, kad prisidėsime. Paskui supratome, kad turime ne tik pagaminti, bet ir suprojektuoti, nudažyti, pakabinti, atvežti", – pasakojo A.Šileika.

Laivų statytojai parengė ne tik varpų laikiklių techninius brėžinius, bet ir juos pagamino, sprendė, kokią išvaizdą jiems suteikti, atvežė ir įkurdino senamiestyje.

Vienas varpų įkurdintas piliavietės ir Teatro aikštės papėdėje, greta Karskronos aikštės. Antrasis jau stovi buvusios Šv. Jonų bažnyčios skverelyje, o trečiasis – Tiltų gatvėje. Tiesa, šiose vietose varpai stovės laikinai.

Dangės flotilės sutikimas

Kaip įprasta, šventės metu išskirtinis dėmesys bus skiriamas jūriniams renginiams. Šiemet ir vėl vyks Dangės flotilė. Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė atskleidė, kad renginys pažers naujovių.

"Pats festivalis, plaukimas truks keturias dienas. Anskčiau tęsdavosi dvi", – priminė O.Žalienė.

Pirmasis Dangės flotilės akcentas numatomas ketvirtadienį vakare. Apie 21 val. planuojama pakelti Pilies tiltą ir iškilmingai sutikti atplaukiančius laivus.

Numatoma, kad tądien bus galima išvysti 15 tradicinių-istorinių laivų.

Penktadienį klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus suteikta galimybė jais paplaukioti po Danės upę nuo Biržos tilto.

Tą pačią dieną 19–20 val. Dangės flotilės dalyviai rikiuosis – numatomas jų paradas. Atsisveikinti su laivais bus galima sekmadienį apie 9 val. Tada ir vėl turėtų būti pakeltas Pilies tiltas.

Dėmesys jūrininkams

Ketvirtadienį 14.30 val. rengiama jūrininkų pagerbimo ceremonija prie paminklo "Albatrosas".

Renginius šeštadienį, vidurdienį papildys didinga laivų kolona, į jūrą vedama Karinių jūrų pajėgų laivo "Kuršis". Tradiciškai vyks viena gražiausių jūrinių ceremonijų – bus nuleisti vainikai.

Pagerbti žuvusiuosius jūroje šiemet iš Klaipėdos uosto išplauks 29 laivų rikiuotė.

Gyventojai taip pat galės prisijungti prie ceremonijos. Į jūrą nemokamai plukdys Mažųjų laivų savininkų asociacijos pramoginiai laiveliai.

Išsirikiavę žemiau Pilies tilto, Danės upės krantinėse, jie keleivių lauks iki 11.30 val. Pirmenybė bus teikiama keleiviams, kurie ateis nešini gėlėmis. 13 val. gėles ir vainikai bus nuleisti į vandenį.

Gausią ir spalvingą jūrinių renginių puoštę papildys ir dideji burlaiviai.  Jūros šventės metu į Klaipėdą atplauks vienas didžiausių burlaivių pasaulyje – "Kruzenshtern".

114 m ilgio, apie 14 m pločio ir 50 m aukščio laivas Kruizinių laivų terminale prisišvartuos jau penktadienį.

Jam draugiją palaikys ir kiti akis traukiantys, kiek mažesni laivai. Juos bus galima ne tik aplankyti, bet ir už papildomą mokestį jais paplaukioti.

Senamiestyje – kino dvasia

Šventinės nuotaikos netrūks ir senamiestyje. Viena šių metų Jūros šventės naujovių – galimybė žiūrėti kiną po atviru dangumi.

"Dienovidžio skvere bus įrengta kino erdvė, kur šventės lankytojai vakare galės pasimėgauti tiek kinu, tiek gera muzika", – paaiškino idėjos autorius Darius Vaičekauskas.

Čia bus rodomi trumpametražiai animaciniai filmai, skirti ir suaugusiems. Taip pat bus galima išvysti geriausias Kanų liūtų reklamas. Programos vyks kiekvieną ketvirtadienio, penktadienio ir šeštadienio vakarą.

Penktadienį Meno kiemelyje bus iškilmingai atidaryta "Turizmo gatvė".

Savo miestą, kultūrą ir veiklas pristatys dalyviai iš Alytaus, Anykščių, Liepojos, Birštono, Šiaulių, Kauno, Klaipėdos regiono, Trakų, taip pat Lietuvos turizmo departamentas.

Įsikurs ir dar viena nauja arterija – "Skonių gatvė", nusidrieksianti Turgaus gatvėje Jono kalnelio link. Šiemet joje išsirikiuos 10–15 skirtingą maistą siūlysiančių furgonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantantiems

nesuprantantiems portretas
Reikia suprasti, kad p. Darius LABAI rūpinasi, kad šventės metu baro ,,Leika" suoliukai nebūtų tušti..Vasara trumpa, reikia, kad atsipirktų...

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
O kada Karlskronos aikšteje buvo baznycia?

radvilei lopaitei

radvilei lopaitei  portretas
DANGES UPES KRANTINE DANGES,na taip arteja Didzioji Turgaus diena ir belaisviu eisena ibedusiais nosis i klyna...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių