Iki kalėdinių stebuklų pradžios – dvi dienos

Būti drauge, sutelkti bendruomenę ir atsigręžti į tikrąsias žmogiškas vertybes – tokie yra kertiniai artėjančių šiųmečių žiemos švenčių siekiai ir viltys. Uostamiesčio gyventojams ir svečiams žadama daug staigmenų, atrakcijų, magijos.

Vainikuos fejerverkai

Žiemos švenčių laikotarpis Klaipėdoje prasidės jau šeštadienį. Eglutės įžiebimo šventė, po kurios nušvis visas miestas, Teatro aikštėje prasidės 17 val.

Susirinkusiuosius pasitiks miesto šeimininkas Vytautas Grubliauskas, stebuklų pradžią paskelbs Kalėdų Senelis. Šventinį vakarą vainikuos fejerverkų salvės, kalėdinė muzika.

Viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" kūrybos vadovė, šventinių renginių koordinatorė Dalia Grikšaitė tvirtino, kad eglutės įžiebimo šventė tradiciškai bus orientuota į mažuosius klaipėdiečius. Renginys bus trumpas, lakoniškas, aiškus.

Šį kartą Teatro aikštėje nebus scenos, nes nemažą šios viešosios erdvės dalį užims projektas "I Love Klaipėda" – milžiniškas sniego rutulys. Veiksmas vyks Dramos teatro balkonuose. Pasirodymų metu dominuos šviesa, ugnis, pirotechnikos elementai.

"Tikimės sulaukti ir Kalėdų Senelio. Jis visada užsuka į eglutės įžiebimo šventę", – vylėsi koordinatorė.

Įžiebus Teatro aikštėje įkurdintą eglę, nušvis visas miestas. Įsižiebs ir milžiniškas sniego rutulys, kuris apgaubs Taravos Anikės fontaną, o jo viduje nuolat siaus pūga.

"Kai atvežėme eglutę į Teatro aikštę, daugelis klausė, kokiais žaisliukais ją puošime. Mūsų atsakymas buvo paprastas – žaisliukų nebus, bus tik girliandos. Kam mums reikalingi žaisliukai, jei šalia stovės toks didelis burbulas", – šypsojosi D.Grikšaitė.

Sujungs praeitį ir dabartį

Šviečiantis milžiniškas rutulys taps pagrindiniu Teatro aikštės akcentu. Jį planuojama baigti konstruoti iki penktadienio vakaro.

Projekto autorius – menininkas iš Prancūzijos Jacquesas Rivalis į uostamiestį atvyko antradienį vakare. Trečiadienį jau pradėtas konstruoti sniego rutulys, kurio skersmuo – 10, o aukštis – 6 metrai. Instaliaciją kuria aštuonių žmonių komanda.

J.Rivalis pabrėžė, kad, kurdamas šį sniego rutulį, jis siekė sujungti praeitį ir dabartį. "Tegul šis simbolinis sniego rutulys praskaidrina Kalėdų laukimą jūsų miestui", – linkėjo autorius.

Teatro aikštėje sukonstruotas sniego rutulys bus matomas visą parą, tačiau didžiausias jo grožis atsiskleis sutemus. Rekomenduojama juo grožėtis nuo 16 iki 24 val.

J.Rivalis Lietuvoje lankosi pirmą kartą. Jis negailėjo šiltų žodžių Klaipėdos senamiesčiui. Pastarąjį apibūdino kaip gražų ir jaukų.

"Kelionė iš Vilniaus į Klaipėdą buvo azartiška ir nerami. Vis galvojome, ar tikrai vykstame ten, kur reikia. Kai pajudėjome iš apšviesto Vilniaus, neįsivaizdavome, kad laukia 300 kilometrų, panašių į dykumą. Išvydę Klaipėdos šviesas, jautėmės lyg atradę kalėdinį stebuklą", – pasakojo prancūzas.

Tiki miestu ir žmonėmis

Anot J.Rivalio, nors tai trečias panašus projektas, kurį jis įgyvendina, jaudulio, nerimo ir emocijų netrūksta. Menininkas pabrėžė, kad instaliacijai svarbios dvi sąlygos – oras ir saugumas.

"Nors medžiaga, iš kurios pagamintas rutulys, yra labai patvari, tačiau stiprus vėjas, ugnis ar piktas žmogus gali padaryti nepataisomos žalos", – atkreipė dėmesį menininkas.

J.Rivalis pasakojo, kad prieš dešimt metų, įgyvendinant analogišką projektą Leone, kažkas bandė patekti į rutulio vidų. Nuostoliai buvo tokie, kad instaliaciją pavyko pataisyti tik po metų.

"Tikiu jūsų miestu ir dorais jo žmonėmis", – pabrėžė J.Rivalis.

Teatro aikštės akcentui skirta ypatinga apsauga. Nuo šeštadienio čia draudžiama naudoti pirotechnikos priemones. Įrengta į judesį reaguojanti vaizdo stebėjimo kamera. Taip pat rutulys bus aptvertas specialia tvora – iš karto bus duodamas signalas, jei kažkas pastarąją perlips. Instaliacijos apsauga rūpinasi tarnyba "Argus".

Svarbu kurti drauge

Įgyvendinti projektą "I Love Klaipėda" atsieis 40 tūkst. eurų. Didžiąją dalį lėšų skyrė Klaipėdos pramonininkų asociacija. Pabrėžiama, kad be jos paramos projekto nebūtų.

"Verslas nėra savanaudis. Be šio projekto, dalyvaujame ir kituose – remiame sportą, teikiame pagalbą žmonėms, tačiau seniai norėjome ir planavome miestiečiams, svečiams padovanoti ypatingą šventę. Projekto "I Love Klaipėda" idėja mums visiems labai patiko", – tvirtino Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Viktoras Adomaitis.

Vadovas neslėpė, jog neramu, ar viskas pasiteisins: "Nekalbu apie tai, kad gaila pinigų. Nesinori nuvilti miesto, kuris laukia stebuklo."

Miesto meras Vytautas Grubliauskas dėkojo J.Rivaliui, kuris pamatė Klaipėdą kaip nuostabų miestą, tinkamą jo kuriamiems stebuklams.

"Jo kūryba plačiai žinoma. Rutuliu buvo apgaubta dalis Leono, Paryžiaus. Dabar šis projektas – Klaipėdoje. Tikiuosi, kad šis sumanymas taps ne tik gražiu simboliu, bet ir suvienys visą miesto bendruomenę, svečius, – visi būsime gaublio gyventojai. Dėkoju pramonininkams už paramą", – pabrėžė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių