Imsis saugoti istorinę Klaipėdos miesto dalį

Kultūros paveldo departamentas užsimojo saugoti istorinę miesto dalį. Sunerimta, kad toks siekis gali pakoreguoti ir kai kuriuos uostamiesčio savivaldybės ar privačių investuotojų planus.

Tiesa, tai paaiškės vėlesnėse dokumento regimo stadijose, tačiau jau dabar žinoma, kad visoje istorinėje miesto dalyje prieš imantis ką nors statyti reikės archeologinių tyrimų bei įrodymų, kad reikia būtent naujo, o ne istorinio statinio restauracijos.

Reikalavimai istorinei daliai

Kultūros paveldo departamentas parengė ir antradienio popietę Klaipėdos savivaldybės atstovams pristatė uostamiesčio istorinės dalies nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano koncepciją.
Šiuo planu bus nustatomi reikalavimai investitoriams arba savivaldybei atliekant tam tikrus veiksmus istorinėje miesto dalyje.

Dar prieš Naujuosius savivaldybei pateikta senamiesčio plano koncepcija, šią savaitę valdininkai supažindinti su teritorijos nuo Danės upės iki Klaipėdos universiteto koncepcija.

Plėtros neužkirs

Šis dokumentas reikalingas tam, jog prieš atliekant bet kokius veiksmus minėtoje teritorijoje būtų tiksliai žinoma, ko iš interesantų tikisi paveldosaugininkai.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška pastebėjo, kad šis planas yra itin svarbus istorinės miesto dalies gyventojams bei veiklą čia vystantiems verslininkams, mat jame bus numatyta tolimesnė urbanistinė šios miesto dalies plėtra, užstatymo tankumas, pastatų aukščiai bei tai, ką čia bus galima toliau nuveikti.

„Tai tikrai nėra baubas. Paveldosauga nėra ta sritis, kuri nori miestą padaryti muziejumi ir neleisti žmonėms gyventi“, – patikino koncepciją rengiančio Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

Reikės tyrimų ir įrodymų

Šis dokumentas esą tik padės išsaugoti svarbiausias miesto vietas, tačiau tikrai netrukdys miestui plėstis. Pašnekovo teigimu, uostamiestyje tikrai netrūksta objektų, kuriuos vertėtų išsaugoti.

Vis dėlto savivaldybėje koncepcija nebuvo pasitikta ovacijomis, miesto atstovams kai kurie siūlymai sukėlė įtarimų.

Visoje planuojamoje teritorijoje prieš imantis bet kokių veiksmų prieš tai dar reikės atlikti archeologinius tyrimus.

Tiesa, centrinėje dalyje bus leidžiamos ir naujos statybos, tačiau prieš tai reikės įrodyti, kad toje vietoje nereikia atstatyti istorinių pastatų, o verčiau rinktis naują statinį.

Nuogąstavo dėl planų

Savivaldybės atstovai apibėrė koncepcijos rengėjus klausimais. Jiems įtarimą sukėlė siūlymas išsaugoti neužstatytą teritoriją netoli buvusio „Telekomo“ pastato. Miesto atstovai baiminosi, ar tokiu atveju nebus užkirstas kelias pratęsti gatvę, kai bus pastatytas Bastionų gatvės tiltas.

Taip pat domėtasi, ar Atgimimo aikštėje nebus būtina atstatyti istorinių pastatų ar buvusių gatvių, mat čia kol kas planuojamas ir kitoks scenarijus.

Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas patikino, jog darbus bus galima atlikti ir trukdžių kilti neturėtų.

Vis dėlto pastebėta, jog tikslesni reikalavimai paaiškės plano sprendinių rengimo stadijoje.

„Čia yra koncepcija, kas bus sprendiniuose mes kol kas patys nežinome“, – paaiškino A.Degutis.

Koncepcijos sprendinius planuojama parengti per šiuos metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gugis

gugis portretas
Pirmiausia savo dangoraiziais ir stikliniais vaiduokliais sudarko visa senamiesti, o paskui "kuria koncepcija"... Nebejuokinkit...

nuomonė

nuomonė portretas
kam tas Bastionų g. tiltas, visiškai nesuprantu. Žmonių mažėja, transporto - kai atidaryti visi tiltai - jokių kamščių, manau - pinigų švaistymas.

neaimanuokit ,

neaimanuokit , portretas
labai gerai , kad Puteikis sustabdė tas statybas :) reikėjo statyti kitur arba kitaip , kas netiko ? Kiek pamenu net teismas "pasakė" , Puteikis teisus. Privačiam verslui - ieškokite savo klaidų , o ne ant kitų varykit :)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių