Iniciatyvą žlugdo medžiai

Sumanymą prikelti merdinčią aikštę, kurioje stovi paminklas Kristijonui Donelaičiui atminti, klampina trylika senų medžių, kuriuos reikalaujama išsaugoti. Dėl šios priežasties gražus sumanymas įstrigo.

Inicijavo paramos fondas

Iniciatyvos atnaujinti K.Donelaičio aikštę, kuriai verkiant reikia remonto, ėmėsi labdaros ir paramos fondas "Žaliuok, mano mieste". Su savivaldybe jis pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Organizacija įsipareigojo parengti techninį projektą ir jį padovanoti miestui. Savivaldybė finansuotų aikštės atnaujinimo darbus.

Fondas "Žaliuok, mano mieste" paskelbė architektūrinės idėjos konkursą, kaip turėtų atrodyti K.Donelaičio aikštė. Jame dalyvavo penki darbai.

Komisija išrinko tris geriausius. Atsižvelgta ir į visuomenės nuomonę.

Trijų geriausių darbų autoriams buvo įteiktos fondo įsteigtos piniginės premijos, o su pirmos vietos laimėtoju dirbta toliau – žengta aikštės atnaujinimo link.

Architektas Saulius Druskis, kurio projektas "4 metų laikai" laimėjo konkursą, teigė, kad konkursinio darbo medžiaga jau buvo pateikta savivaldybei projektavimo sąlygoms gauti.

"Sulaukėme pastabų, tačiau visą informaciją jau papildėme. Teiksime pakartotinai savivaldybei, kad būtų išduotos projektavimo sąlygos", – paaiškino architektas.

Reikalauja išsaugoti dvasią

Projekto įgyvendinimą klampina aikštėje augantys seni medžiai. Šioje viešojoje erdvėje jų – 68. Klaipėdos universiteto Botanikos sodo specialistai atliko kiekvieno lapuočio vertinimą.

Nustatyta, kad septynių būklė yra visiškai bloga, 13 – gera, o 48 – patenkinama. Tačiau specialistai rekomendavo, kad, norint sukurti geresnį bei kokybiškesnį aikštės vaizdą, visus senus želdinius reikia pašalinti ir juos pakeisti naujais.

Tačiau būtent dėl želdinių tvarkymo fondas ir sulaukė pagrindinių pastabų, kai kreipėsi dėl projektavimo sąlygų išdavimo. Klaipėdos savivaldybės Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika pažymėjo, kad šiuo klausimu nuomonės išsiskyrė.

Vyriausiasis miesto architektas atkreipė dėmesį, kad atspirties taškas yra miesto tarybos patvirtintas aikštės detalusis planas. Jame numatyta, kad ši aikštė skirta želdynams eksploatuoti, jų priežiūrai, taip pat mechaniškai pažeistiems medžiams sanuoti.

A.Mureika pridūrė, kad miesto bendrajame plane numatyta, jog želdiniai, esantys kultūros paveldo teritorijoje, turi būti saugomi, nes yra vertingi, sudaro vieningą visumą su užstatymu.

"Autoriaus architektūrinė idėja neatitinka šios vietos detaliojo ir miesto bendrojo plano. Be to, visuomenė taip rėkia, draskosi, kad medžiai nebūtų naikinami. Turėtume atsižvelgti į jos nuomonę. Nereikia pulti į kraštutinumus, tad ieškome kompromiso. Negalima primityviai visko spręsti, ignoruoti visuomenės nuomonę, tarybos reikalavimus. Reikia žiūrėti kūrybiškai", – pabrėžė vedėjas.

Be to, vyriausiasis miesto architektas priminė, kad K.Donelaičio aikštė yra istorinėje miesto dalyje. Seni medžiai prilygsta paveldui. Jei šie bus iškirsti, nebeliks parko dvasios.

Atmeta ne šiaip sau

Pasak labdaros ir paramos fondo "Žaliuok, mano mieste" atstovo Arūno Kilišausko, jau vyko 6–7 posėdžiai, kurių metu aptarti pakoreguoti projektiniai pasiūlymai.

Tačiau kol kas pati organizacija dėl jų neturi vieningos nuomonės.

"Konstatuojama, kad konkursinis darbas buvo geresnis, nei siūlomi kompromisiniai variantai. Fondas nesutaria, ar duoti startą tokiam pusiau virtam, pusiau žaliam, koks išeina, pakeitus projektą, skverui", – komentavo atstovas.

A.Kilišauskas pabrėžė, kad kompromisiniai variantai atmetami ne šiaip išsidirbinėjant.

"Kompromisinis variantas nėra tas, kuriuo tikėtų fondas. Gal reikia dirbti ir atrasti būdą, kaip atnaujinti skverą, išsaugant dalį senų želdinių, ir sukurti naują kokybę. Tačiau tai visiškai nutoltų nuo konkursinio darbo, kuriame buvo numatyta šalinti visus medžius ir sodinti naujus. Jei paliksime šiuos želdinius, nepavyks įrengti naujų takų. Nėra techninių galimybių. Bet gal tokia realybė? Detaliojo plano sprendiniai yra aiškūs ir nuo jų nutolti negalima", – pabrėžė atstovas.

Rėkiantieji – ne visas miestas

Anot A.Kilišausko, bandyta svarstyti aikštės atnaujinimą suskirstyti į du etapus ir darbų imtis, kai senų medžių būklė tampa prasta. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad vienas lapuotis toks gali tapti po 15, kitas – 30 metų.

"Tokia perspektyva – tas pats kaip Vilniaus Lukiškių aikštėje būtų pastatyta pusė arklio, o po kiek metų – kita. Įmanomi du variantai – arba pašaliname visus senus medžius, pasodiname naujus ir sukuriame naują kokybę, arba kuriame naują koncepciją, kur numatome išsaugoti senus medžius", – pabrėžė atstovas.

Miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto, kurio posėdžio metu diskutuota apie K.Donelaičio aikštės atnaujinimą, pirmininkas Audrius Vaišvila pažymėjo, kad, nepašalinus senų medžių, kokybė šioje viešojoje erdvėje nebus užtikrinta.

"Pasisakau už visų želdinių pašalinimą, nors šis projektas ir nelabai patinka. Kitaip neįsivaizduoju. Paskutiniu metu valdininkai yra išgąsdinti. Tačiau, jei norime gražinti miestą, turime būti drąsūs. Buvau nuvažiavęs į šią aikštę audros metu, mačiau, kokia prasta lapuočių būklė. Tie rėkiantieji nėra visos Klaipėdos visuomenės atspindys. Tai yra grupuotės, kurios darosi politinę ar kitokią reklamą", – dėstė tarybos narys.

Želdiniai nustelbė paminklą

Tarybos narys atkreipė dėmesį, kad miesto aikštės rekonstruojamos 30–40 metų į priekį.

"Mes sukišame pinigus į atnaujinamą erdvę, paliekame senus medžius, kurie gal stovės 15 metų. Esu už tai, kad aikštė būtų atnaujinta kompleksiškai. Be to, buvo organizuojamas konkursas, išrinktas laimėtojas, o dabar susiklostė tokia situacija", – kalbėjo A.Vaišvila.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, kad yra numatyta palikti senus medžius Danės skvere, Skulptūrų parke.

"Gal šioje aikštėje būtų galima sodinti lapuočius? Po 30–40 metų jie bus dideli. Pažiūrėkite, kaip jie išaugo Liepų gatvėje, nors praėjo visai nedaug laiko, o pasodinus visi šaukė, kad nesusidaro šešėlis. K.Donelaičio aikštė tėra varnų buveinė. Paminklas visiškai nustelbtas želdinių. Susitiksime po metų, po dvejų, po trejų ir tą patį kalbėsime. Nežinau, kada nustosime. Gal kai išmirsime", – svarstė direktorius.

Tačiau dalis komiteto narių nepritarė medžių šalinimui. Tarybos narė Lilija Petraitienė pabrėžė, kad čia – ne nauji rajonai, kur būtų galima susodinti mažus medelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal apsiraminsite, pone?

 Gal apsiraminsite, pone? portretas
Atsiminkite, įsidėmėkite Audrių Viašvilą, vyruką, kuris patapęs politikėliu, susitvarkė savo sportinius verslus. Iki skausmo atgrasus jo požiūris, taip atitinkantis liberalų moralę!. Aš, gimusi šiame mieste nesu nei politikė, nei rėksnė, nesu ta, kuriam daviau teisę ponui tarybos nariui mane užgaulioti ir niekinti!!! Nepamirkime miesto" rūpintojėlių" pavardžių iki savivaldos rinkimų liko ne tiek jau daug...

Bakis

Bakis portretas
Pardavėme už skatikus valstybini turta, aerouostus, str.imones , laivynus.Tep razbaininka prasiėjo ka tik dykvietės ir tusti sandelia beliko.Paskui dar vis buvo kažka parduot.Šy-tą.Šen-ten...Daba jau laba sunkia paliko su tais pardavimais ir prakalimais.Belieka stambia imti ant smulkiu bet gausiu piningu.Viens iš ju-daugiemečia medžiai.Daugiau jau nebišeina ka pavuogt..[[[_Laba norečiau žinuot ka reks parduot kuomet tas smulkiu ir gausiu biznis pasibaigs?Gal žmones?Ar ju namus?Ar viska iš karto?

>žaliajam

>žaliajam portretas
o tu nežiūrėk į Londoną.Žiūrėk į Vokietiją.Arba Skandinaviją, kuri savo nei vieno medžio nekerta o ,,uždėjo akį"į Pabaltijį.Jau išpjauta Latvia, na o pas mus,manau, irgi tas neregėtas medžių naikinimo vajus yra tampriai susijes su kokia nors Ikėja..
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių