Inovatyvioms studijoms – „Klaipėdos naftos“ parama

Rūpindamasi socialine gerove uostamiestyje, bendrovė "Klaipėdos nafta" išskirtiniu dėmesiu apgaubs studentus. Bendrovė finansuos bemaž dešimt tikslinių Klaipėdos universitete (KU) atsirasiančios studijų programos – Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų inžinerijos – vietų.

Didės karjeros galimybės

Siekiant geriau išnaudoti SGD ekonominį potencialą, 2015 m. gruodžio 11 d. SGD terminalo projektą įgyvendinusi ir operatoriaus funkcijas atliekanti bendrovė "Klaipėdos nafta", Vakarų laivų gamykla, KU ir Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas pasirašė ketinimų protokolą dėl SGD klasterio kūrimo.

Jo atsiradimo idėją remia Energetikos bei Švietimo ir mokslo ministerijos. Susitarimu įsipareigota bendradarbiauti vienijant studijų ir verslo potencialą.

Kaip teigė KU atstovai, KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetas parengė 3,5 metų trukmės bakalauro studijų programą, pavadintą SGD terminalų inžinerija. Siekiant nustatyti specialistų poreikį ir išnagrinėti SGD terminalų inžinerijos studijų programos absolventų karjeros galimybes, atliktas žvalgomasis tyrimas. Nustatyta, kad plečiant SGD veiklą valstybės ir Baltijos jūros regiono mastu kiekvienais metais reikėtų apie 17–22 SGD terminalų inžinerijos absolventų.

Teigiama, kad susitarimas Klaipėdoje imtis SGD mokslo ir verslo klasterio bei naujos specialybės kūrimo uostamiesčio ir visos Lietuvos jaunimui suteiks naujų karjeros galimybių. Pabrėžiama, kad kitais metais pradėti ruošti SGD specialistai SGD inžinerijos srityje taps paklausūs ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio darbo rinkose.

Finansuos 8 vietas

Bendrovės "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius Mantas Bartuška, pabrėžė, kad SGD rinka ir technologijos Lietuvoje yra inovatyvi sritis, todėl vienas iš bendrovės užsibrėžtų tikslų – veiksmingas bendradarbiavimas švietimo ir mokslo srityje.

"Besikuriančioje SGD srityje reikia padėti užauginti potencialius specialistus, kvalifikuotus inžinierius ir profesionalius darbuotojus. "Klaipėdos nafta" finansuos net 8 tikslines šios studijų programos vietas", – kalbėjo generalinis direktorius.

Anot jo, "Klaipėdos nafta" siekia, kad uostamiestyje būtų kuriamas kompetencijų centras.

"Būdama socialiai atsakinga įmonė, norime, kad uostamiestyje augtų naujų gerai apmokamų darbo vietų skaičius, jaunimui, kuris yra mūsų ateitis, būtų suteiktos naujos perspektyvos", – akcentavo M.Bartuška.

SGD terminalų inžinerijos specialybės bei viso SGD terminalo sėkme neabejojo ir praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėjęs už energetikos sąjungą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

Anot jo, inovatyvi studijų programa ne tik atvers naujus horizontus Lietuvai, bet ir visame pasaulyje suteiks galimybes parengtiems specialistams tapti lyderiais SGD srityje.

Aktyviai prisidės

Kaip teigė KU atstovai, "Klaipėdos nafta" aktyviai dalyvavo kuriant studijų programą, prisidės dėstant tam tikrus studijų dalykus, sudarys galimybes naujos studijų programos studentams realiai išvysti terminalų infrastruktūrą praktinių užsiėmimų metu, priims praktikantus. Padedant klasterio partneriams tobulinasi ir dėstytojai.

Uostamiesčio Alma Mater informavo, kad dalis jų jau dalyvavo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko koordinuoto Pietų Baltijos programos projekto MarTech LNG seminaruose apie gerosios pasaulinės SGD praktikos perkėlimą į Baltijos šalis, kuriančias SGD infrastruktūrą laivybai ir kranto vartotojams.

Naujos studijų programos dėstytojų grupė rudenį tobulinsis kartu su bendrovės "Klaipėdos nafta" darbuotojais.

Padės pritraukti investuotojų

Ekspertų teigimu, SGD terminalų inžinerijos specialybė taps nauju karjeros puslapiu jauniems specialistams, uostamiesčio Alma Mater leis žengti koja kojon ir su mokslu ir su pažangiomis technologijomis, be to, sustiprins šalies energetinę nepriklausomybę ir atvers kelius pažangioms technologijoms bei inovatyviems sprendimams.

Vienas iš užsienio investicijų plėtros agentūros "Investuok Lietuvoje" prioritetų – pritraukti į Lietuvą naftos ir dujų gavybos industrijose veikiančias gamybos įmones. Industrijai reikalingas technologijas Lietuvoje jau gamina tokie globalios rinkos milžinai kaip "Advantec", priklausantį "General Electric", ir "CSUB LT".

"Naftos ir dujų kainų pokyčiai verčia kompanijas peržiūrėti atskirų komponentų gamintojų pasiūlymus ir tiekimo grandines. Kritus naftos kainoms, bendrovės siekia sumažinti savikainą ir išteklių gavybai reikiamų technologijų gamybos išlaidas. Šiuo metu naftos ir dujų gavybos bendrovės dėl sąlyginai aukštų gavybos technologijų gamybos išlaidų susiduria su grynojo pelno mažėjimu, todėl domisi galimybėmis perkelti gamybą į mažų kaštų šalis", – kalbėjo "Investuok Lietuvoje" Investicijų plėtros departamento direktorius Justinas Pagirys.

Tiesa, siekiant pritraukti gana specifinėse srityse veikiančias užsienio bendroves, reikalingi kompetentingi darbuotojai, todėl SGD inžinerijos studijos gali pagelbėti pritraukiant investuotojus į Klaipėdą.

"Pirmiausia, pozityviai vertiname universiteto bendradarbiavimą su verslo įmonėmis ir mėginimą įsiklausyti į jų poreikius. Antra, tokios studijų programos atsiradimas yra žinia investuotojams, kad šis sektorius Lietuvai yra svarbus. Tačiau svarbu, kad studijų programa ne tik būtų, bet ir būtų kokybiškai parengta bei suteiktų būsimiems inžinieriams reikiamų žinių", – pastebėjo J.Pagirys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cac

cac portretas
Geriau tada skirų finansus kovai su savo skleidžiamu naftos dvoku. Tiesa, kai pats gadini orą, nesinori to pripažinti.

kur dirbs

kur  dirbs portretas
Klausimas: dar nera nei vieno antzeminio SGD terminalo, tai kur jie dirbs?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių