Inspektorių grobis – vienas „nelegalas“

Valstybinės mokesčių ir Valstybinės darbo inspekcijų tikrintojai užgriuvo uostamiesčio statybų bei viešojo maitinimo įstaigas. Ne visiems tikrintiems klaipėdiečiams pavyko išsisukti – vienoje bendrovėje inspektoriai pričiupo nelegalų darbuotoją.

Valstybinės mokesčių ir Valstybinės darbo inspekcijų tikrintojai užgriuvo uostamiesčio statybų bei viešojo maitinimo įstaigas. Ne visiems tikrintiems klaipėdiečiams pavyko išsisukti – vienoje bendrovėje inspektoriai pričiupo nelegalų darbuotoją.

Vakar ryte prasidėjęs ir visoje Lietuvoje vykęs inspekcijų reidas pralinksmino pirmuosius aplankytus Šiaurės prospekte dirbusius statybininkus. Tikrintojus jie pasitiko su šypsena, laidė linksmas replikas. Pasirodo, bijoti nebuvo ko – minėtoje statybvietėje pažeidimų neaptikta. Per dieną kontrolieriai aplankė keturias statybvietes ir tris viešojo maitinimo įstaigas.

Tik Šilutės plente organizuojamose statybose buvo pričiuptas suvirintojas, kuris negalėjo įrodyti, kad dirba legaliai.

Taip pat buvo aplankyti du uostamiesčio kinų restoranai ir kavinė Kretingos rajone. Pirminiais duomenimis, šiose įstaigose pažeidimų nenustatyta.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė pasakojo, kad šis reidas – neplaninis. Tikrinamos vietos buvo pasirinktos atsitiktinai.

Akcija norėta atkreipti visuomenės dėmesį ir įsitikinti, ar nėra pažeidimų statybos ir viešojo maitinimo versle. Mokesčių inspekcija vien šiais metais suskaičiavo per du milijonus litų neapskaičiuoto darbo užmokesčio. Daugiau nei pusė atvejų buvo užregistruota būtent statybos bei viešojo maitinimo srityse.

Specialistė pabrėžia, kad vakar buvo atliekama stebėsena ir faktų fiksavimas, tačiau bendrovių tikrinimai nesibaigs šia diena – kitomis savaitėmis bus aplankoma ir daugiau įmonių.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Aušra Pieterytė teigė, kad vien šiais metais Klaipėdos apskrityje buvo nustatyta daugiau nei 200 asmenų, kurie dirbo nelegaliai. Daugiausia jų – autoservisuose, statybos ir viešojo maitinimo sektoriuose. Specialistė priminė, kad įmonei, kurioje dirba neįdarbintas asmuo, gresia bauda nuo 1 iki 10 tūkst. litų už vieną žmogų.

Surinkta medžiaga bus analizuojama toliau – specialistai lygins surinktą informaciją su oficialiais bendrovių pateikiamais dokumentais, bus vertinamos įmonių sutartys, tikrinami apskaitos ir kiti dokumentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių