Interneto kuriozas: Klaipėda pavirto Ryga

Viena Baltarusijos turizmo agentūra Klaipėdos reklamai panaudojo Latvijos sostinės Rygos nuotraukas. Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas šį kuriozą įvertino linksmai. Esą tai Klaipėdos įvaizdžio tikrai nesumenkino, o supainiota reklaminė nuotrauka labiau turėtų rūpėti Rygos merui Nilsui Ušakovui.

Nustebino tiltas per marias

Per Kuršių marias nutiestas tiltas, mariose boluoja keli prabangūs kruiziniai laivai, kitapus kranto matyti visiškai urbanizuota Smiltynė, senamiestyje iškilęs lig šiol neregėtos bažnyčios bokštas žaliu variniu stogu, o aplinkui esantys pastatai primena Stokholmo architektūrą.

Tokia gražia nuotrauka Klaipėdą turistams pristato baltarusių turizmo agentūra "Alltour.by".

Po nuotrauka – didžiausias tekstas, kuriame rašoma: "Klaipėda – uostamiestis ir trečias pagal dydį Lietuvos miestas. Tai – didelis neužšąlantis Baltijos jūros uostas, esantis Kuršių mariose. Klaipėdai būdingos uosto krantinės, senoviniai vokiški fachverkiniai pastatai. Centrinėje miesto dalyje vyrauja eklektinių architektūrinių stilių pastatai – senoji miesto rotušė, Luizės vardo gimnazija, teatras. Klaipėda – vienas seniausių Lietuvos miestų."

Reklaminiame tekste yra šiokių tokių netikslumų, tačiau labiausiai pribloškia fotografija, kurioje yra tikrai ne Klaipėdos, o Rygos centro vaizdai.

Taigi tariamos Kuršių marios iš tikrųjų yra Dauguvos upė, tekanti per Latvijos sostinę, "Smiltynė" – ta pati Ryga kitapus Dauguvos, o bažnyčia žaliu bokštu senamiestyje – Rygos katedra.

Šią kuriozinę uostamiesčio reklamą galima aptikti populiariausioje interneto paieškos svetainėje įrašius Klaipėdos pavadinimą kirilica.

Įvaizdžiui tai nepakenkė

Toje pačioje "Alltour.by" agentūros svetainėje nurodoma, jog kompanija organizuoja keliones ir į kitus Lietuvos miestus – Vilnių, Kauną, Birštoną.

Visų jų nuotraukos atitinka tikrovę, išskyrus Klaipėdą, kuri yra tarsi "pagerinta" Rygos įvaizdžiu.

Dienraštis kreipėsi į šią kelionių agentūrą, patikindamas, kad fotografijose ne Klaipėdos, o Latvijos sostinės Rygos vaizdai.

Tačiau jokio paaiškinimo iš baltarusių nesulaukta, o klaida interneto svetainėje taip ir liko nepataisyta.

Taigi būsimieji klientai, lig tol niekada nebuvę Klaipėdoje, faktiškai yra toliau klaidinami.

Klaipėdos meras V.Grubliauskas, išgirdęs apie šią kuriozišką situaciją, reagavo ironiškai.

"Manyčiau, Rygos meras N.Ušakovas tuo turėtų susirūpinti labiau nei mes čia, Klaipėdoje. Aišku, norėčiau tikėti, kad tai netyčinė klaida, kad kažkas, rengdamas šitą reklaminę informaciją, atliko darbą labai formaliai, nesigilindamas, kas yra kas, ir tiesiog įkėlė nuotrauką, kuri kažkam asocijuojasi su Baltijos šalimis, ir tiek. Manyčiau, kad tai papildoma reklama Klaipėdai, bet, aišku, būtų geriau, kad ji atitiktų turinį", – šmaikštavo V.Grubliauskas.

Painioja ne tik baltarusiai

Klaipėdos turizmo informacijos centro (TIC) vadovė Romena Savickienė labai nenustebo dėl šios klaidos, esą kai kurie mūsų kaimynai dar vis painioja Lietuvą su Latvija, nors pastaruoju metu tokių netikslumų pasitaiko rečiau.

Pavyzdžiui, žlugus Sovietų Sąjungai, buvusių respublikų dar ilgokai neskyrė ne tik paprasti vokiečiai, bet ir šios šalies žurnalistai.

Po vienos ukrainiečių liaudies ansamblio viešnagės Vokietijos provincijos miestelyje, kitądien vietos spaudoje pasirodė žinutė su nuotrauka, kurioje matyti šokantys Ukrainos kazokai, po ja užrašyta: "Lietuvių šokėjai iš Rygos."

"Tokių situacijų, kad painioja Latviją su Lietuva ir mūsų šalių sostines, vis dar pasitaiko, ypač užsienio turizmo bendrovių, kurios reklamuoja Lietuvą, bukletuose. Būna, kad ten pateikiama informacija ar nuotraukos neatitinka realybės. Tokių klaidų mažėja, bet jūsų minimas faktas – vienas tų kuriozų", – teigė R.Savickienė.

Anot Klaipėdos TIC vadovės, yra tekę kreiptis ne į vieną leidėją Europos šalyse, kurie leidžia kelionių gidus, kad ateityje pataisytų netikslumus apie Lietuvą.

"Visada būdama užsienyje stengiuosi užeiti į knygynus ir pavartyti kelionių žinynus. Teko ne kartą prašyti leidėjų, kad pataisytų vieną ar kitą faktą. Ir dažniausiai vis painiojama Latvija su Lietuva. Pastarąjį kartą klaida įsivėlė Vokietijos kelionių vadove, kur pateikta informacija buvo apie Lietuvą, bet visur vietoj Lietuvos įrašyta Latvija", – pasakojo R.Savickienė.

"Real is beautiful"

Galima manyti, kad klaida baltarusių turizmo agentūros svetainėje dėl supainiotų Klaipėdos ir Rygos nuotraukų yra netyčinė ir strategiškai labiau aktuali galbūt tik pačiai Rygai bei būsimiems turistams, kurie pas mus tikrai nepamatys to, ką regėjo reklaminėse fotografijose.

Didesnis buvo pernykštis skandalas, kai Lietuvos valstybinis turizmo departamentas Lietuvą pasaulyje reklamavo užsienyje darytomis nuotraukomis.

Departamentas kritikos sulaukė žiniasklaidai paskelbus, kad platformoje su šūkiu "Real is beautiful" ("Tikra yra gražu") naudojamos ne Lietuvoje darytos iliustracijos.

Po šios žinios paskelbimo socialiniuose tinkluose pasklido pašaipūs įrašai, kur pasaulinio garso objektai pristatomi kaip Lietuvos vietos.

Tada stebėtasi, kodėl Valstybinis turizmo departamentas, rengdamas konkurso sąlygas, leido naudoti Lietuvos neatspindinčias nuotraukas.

Juk "Real is beautiful" – būtent Lietuvos prisistatymo platforma pasauliui.

Turizmo departamento atstovė spaudai tada žiniasklaidai teisinosi: "Konkursą laimėjusi bendrovė "Turinio rinkodara" sutarties sąlygų nepažeidė, nes Turizmo departamentui reikėjo 700 nuotraukų, ir tik 350 jų turėjo būti originalios."

Šią gėdingą situaciją tuomet mėginta dangstyti paaiškinimais, esą "nuotraukų paskirtis yra perteikti emociją, todėl lokacija reikšmės neturi".

Valstybinio turizmo departamento interneto svetainėje buvo skelbiama, kad Lietuvos turizmo prekės ženklas "Real is beautiful", pristatytas 2016-ųjų pabaigoje, "šiuo metu aktyviai įvedamas į turizmo rinkodaros priemones, pristatomas nacionaliniuose ir tarptautiniuose turizmo renginiuose, parodose, socialinių tinklų profiliuose "Lietuva. O čia ar buvai?", "Lithuania. Real is Beautiful", pagal naują turizmo prekės ženklo koncepciją sukurti virtualios realybės filmai, nauji turistiniai leidiniai".



NAUJAUSI KOMENTARAI

nedurniui

nedurniui portretas
Nils Ušakov ir taškas.

Rygos mero vardas yra...

Rygos mero vardas yra... portretas
NIL Ušakov!!! Durniai jus visi, su savais- lt ir lv galunemis!:))

vardas

vardas portretas
latviškai Nils, lietuviškai Nilsas. Nilas – upė Afrikoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    1
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių