Intrigų sūkuryje – gėlių laivelis

Klaipėdos Atgimimo aikštę puošiantis gėlių laivelis užkliuvo uostamiesčio architektams. Jie pateikė prašymą savivaldybei šią kompoziciją išardyti, o tą vietą užsėti žole. Kai kurie valdininkai tam neoficialiai linkę pritarti, kiti pasiryžę laivelį išsaugoti ten, kur jis yra.

Klaipėdos Atgimimo aikštę puošiantis gėlių laivelis užkliuvo uostamiesčio architektams. Jie pateikė prašymą savivaldybei šią kompoziciją išardyti, o tą vietą užsėti žole. Kai kurie valdininkai tam neoficialiai linkę pritarti, kiti pasiryžę laivelį išsaugoti ten, kur jis yra.

Klaipėda – ne Skuodas

Nuo 2008-ųjų Klaipėdos Atgimimo aikštėje žydintis gėlių laivelis staiga užkliuvo miesto estetams. Klaipėdos savivaldybės valdininkus pasiekė elektroninis laiškas-prašymas, pavadintas "Viltimi".

Rašte, matyt, adresuotame uostamiesčio valdžiai, teigiama (kalba netaisyta): "Tamstos Klaipėdos miesto vadovai, prašome nebefinansuoti šio "unikalaus, būdingo Klaipėdos kraštovaizdžiui floristikos ir high-tech menų sintezės" – urbanizuoto valstiečio, pseudo miestiečio meno kūrinio. Siūlome "kažkam susirinkti žaislus" ir pasėti žolę. Na o laivą galima padovanoti SOS vaikams ar kokiam vaikų darželiui. Be jokio pykčio. Architektai Romas Gailius, Mindaugas Savickas."

Dienraščio "Klaipėda" kalbintas architektas R.Gailius neslėpė, kad laivelis užkliuvo ne tik jam.

"Mano manymu, šio objekto čia neturėtų būti. Tai, kas galėtų puošti Skuodą, tikrai neturėtų stūksoti Klaipėdos centre. Diskusija, ką daryti Atgimimo aikštėje, vyksta jau 10 metų. Šiuo atveju reikėtų išnešti tą laivelį, užsėti žolę ir nejuokinti užsienio turistų tokiomis nesąmonėmis", – mano architektas.

Staiga ėmė nebepatikti

Paklaustas apie gėlių laivelio estetinį vaizdą, Klaipėdos dailininkas Mindaugas Petrulis vengė atvirai išsakyti savo nuomonę.

"Blogiausia, kai laivai statomi krante, o namai – ant vandens. Tas laivelis pabuvo Atgimimo aikštėje, tai dabar galėtų pakeisti buvimo vietą, kad neatrodytų naiviai", – atsargiai dėstė Klaipėdos savivaldybės Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vyriausiasis specialistas M.Petrulis.

Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pripažino, kad klausimas dėl gėlių laivelio ateities buvo išsakytas Klaipėdos miesto įvaizdžio komisijoje, tačiau liko nesvarstytas.

"Negaliu kalbėti už visus Įvaizdžio komisijos narius, bet, mano nuomone, tą laivelį jau reikėtų keisti kitu objektu. Įžvelgiu proporcijų neatitikimą tarp aikštės dydžio ir paties laivelio, o be to, reikėtų kito akcento centrinėje miesto aikštėje", – įsitikinusi N.Laužikienė.

"Anksčiau gal tai buvo įdomus ir naujas objektas, bet per laiką jis apšiuro ir morališkai paseno. Manau, laikas būtų tą laivelį išplukdyti kur nors į kitus vandenis. Ypač rudenį ir žiemą jis liūdnai atrodo. Iš pradžių į jį žiūrėjau normaliai, bet klausimas, ar tas laivelis vertas stovėti tokioje vietoje", – suabejojo architektė tarybos narė Ramunė Staškevičiūtė.

Europos dienos simbolis

Šis gėlių laivelis Klaipėdos centre atsirado Europos dienos proga 2008-ųjų gegužės 1 d. Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus iniciatyva.

Jau ir tada, prieš 6 metus, kai kam savivaldybėje nepatiko gėlių laivelio idėja ir netgi buvo siekiama ją nuslopinti.

"Tuo metu labai norėjosi papuošti miestą, mes neturėjome tokių įdomesnių floristinių kompozicijų, kokių pilna Liepoja ar Ventspilis. Norėjome įvesti gėlių kompozicijų madą mieste. Tiesa, laivelio priežiūrai skiriama labai daug pinigų, bet galima kur kas mažesnėmis sąnaudomis padaryti, kad jis žiemą vasarą atrodytų gražiai", – teigė Klaipėdos savivaldybės
Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vadovė Jolanta Daukšienė.

Laivelio apsodinimas kasmet kainuoja po 10 tūkst. litų. J.Daukšienė teigė, kad jos vadovaujamas skyrius buvo pateikęs sumanymą, kaip tą laivelį pigiai apsodinti gebenėmis, kurios žaliuotų apskritus metus, tačiau tuo niekas nesusidomėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Einu į savivaldybę , o ten užlipus laiptais, aikštelėje, jau 3 plytos kruta. Kaip Oblomovo dvare. Gal koks atklydęs apsišikėlis ir nepastebėtų, bet prie tvarkos papratusiam žmogui tai atrodo labai keistai. O įvertinus kad tiek kilmingų ir susireikšminusių architektų,užėmę postus savivaldybėje to nemato ar yra pripratę gyventi šikano sąlygomis , tai apsisuku ir lipdamas žemyn užkliūnu klibančios plytelės ir vos negriūdamas sveikas išeinu . Kas nori nemokamo išlaikymo senatvėje , neturi pensijos , gali užeiti į savivaldybę, o išeidamas užliūti ir griūti. Nieko nėra lengviau kaip amžinai simuliuoti stuburo traumą ir gėrėtis gėlių laiveliu.

Kai

Kai portretas
pirmus metus pastatė-buvo baisus lermas kad nereik.Ir iš tiesų - atrodė baisiai, nemokėjo jo želdinių tarnyba tinkamai, gražiai tvarkyti.Vėliau kas metai ,,laivelis" gražėjo, tvarkytojai įgudo, išmoko..Dabar naujas lermas-nor naikinti.Išvada:Klaipėdos savivaldybė - chroniški sprendimų keitėjai.Jiems svetimas prisirišimas prie žmonių pomėgtos aplinkos..Svarbu viską keisti taip greit ir nuolat, kad po kelių dešimčių metų niekas neatsimins ar buvo kas nors toje vietoje ar ne.Kažkokia viendienė moralė.Ir ne tik šioje srityje

Pagaliau

Pagaliau portretas
pagaliau ir miesto arhitektai sujudo senai reikėjo, nes miesto gėlynai pačiam centre man primeną kaimo sodybos kiemą, jokio skonio
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių