Įsibėgėja moksleiviška vasara

Moksleivių vasaros poilsiui miestas šiemet skyrė daugiau pinigų nei pernai. Tačiau tik kelios stovyklos yra visiškai nemokamos, likusiose už vasarojimą tėveliams teks primokėti. Prognozuojama, kad taip per atostogas bus užimta apie 5 tūkst. uostamiesčio vaikų.

Skyrė daugiau pinigų

Pernai miestas moksleivių vasaros poilsiui skyrė 20 tūkst. eurų, šiemet – 30 tūkst. Šiais metais atsirado ir daugiau vasaros programų teikėjų.

"Programos labai įdomios ir gražiai pateiktos. Tačiau tų pinigų vis tiek per maža. Programų teikėjai norėtų daug vaikų užimti per vasarą, bet finansavimas yra tikrai nepakankamas", – teigė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Sigita Muravjova.

Programas moksleivių vasaros užimtumui teikė 36 teikėjai, tačiau finansavimą gavo tik 27. Kiekviena organizacija poilsį organizuoja skirtingai.

Kai kurie rengs 10 dienų vasaros dienos stovyklas, kiti – mėnesio, dar kiti – visą vasarą. Stovyklos yra finansuojamos nuo 7 iki 18 metų moksleiviams.

"Kiek vaikų bus užimta, tikslių duomenų neturime, manoma, kad 27 programų teikėjai gali užimti iki 5 tūkst. uostamiesčio vaikų. Tikslius duomenis žinosime tik tada, kai jie mums pateiks ataskaitas. Deja, net ir finansuojant programas, nemokamų vasaros stovyklų yra tik kelios – Jaunimo centre, Vaikų laisvalaikio centre, Saviraiškos centre. Tai yra biudžetinės įstaigos, kurios iš tėvelių neima mokesčių už vaikų dienos stovyklas", – pabrėžė S.Muravjova.

Šios įstaigos turi savo patalpas, priemonių, ten nuolat dirba pedagogai, jie iš savivaldybės gautas lėšas panaudoja edukaciniams tikslams ar išvykoms, ir vaikai tas stovyklas lanko nemokamai.

Ilsisi ne tik prie jūros

Dienraščio duomenimis, dauguma organizacijų, tarp jų ir sportinių, rengiančių vasaros stovyklas, ima gana didelį mokestį.

Savaitės vaiko poilsis su nakvyne gali kainuoti daugiau nei kelis šimtus eurų. Pavyzdžiui, kalbų dienos stovyklos savaitės kaina siekia 250 eurų.

"Kai kurios organizacijos pinigus, kuriuos gauna iš savivaldybės, panaudoja, pavyzdžiui, maitinimui, ir tas mokestis tėvams būna kiek mažesnis. Tačiau labai daug stovyklų įkuriama ne Klaipėdos mieste, bet Smiltynėje, Nidoje, Rusnėje, Plateliuose. Klaipėdiečiai organizuoja stovyklas vaikams ten, kur yra sporto bazės", – dėstė S.Muravjova.

Yra stovykla "Dienvydis", Dvasinės pagalbos jaunimui centro stovykla, kurios ima vaikus iš socialinės rizikos šeimų. Taip pat stovyklas vaikams rengia ir kai kurios bendrojo lavinimo – "Versmės", Litorinos, "Medeinės" – mokyklos.

Skundų beveik nepasitaiko

Pasak savivaldybės specialistės, pasitaikė programų teikėjų, kurių pasiūlymai nei pernai, nei šiemet nebuvo priimti.

"Buvo viena įstaiga, kurios pateikta programa užkliuvo vertinimo komisijai. Nors jie savo veiklą vykdo kaip neformalioji įstaiga, bet kažkaip vasaros poilsiui jų pateikta programa pasirodė nepatraukli jau antrus metus", – patikslino savivaldybės atstovė.

Skundų dėl organizuojamo vasaros vaikų poilsio Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus beveik nepasiekia, atsiliepimai gana geri, tėvai anksti stengiasi užregistruoti savo vaikus į vasaros stovyklas, kurias finansuoja miesto savivaldybė.

"Tačiau finansavimas tikrai yra nepakankamas. Tų 27 programų teikėjų, kuriems šią vasarą skirti pinigai stovykloms organizuoti, poreikis yra apie 77 tūkst. eurų. Didžiausią suma, kurią skyrėme organizatoriams,  – 2 tūkst. eurų, mažiausia – 700 eurų. Šiemet šiek tiek daugiau programų finansavome ir lėšų skyrėme daugiau", – sakė S.Muravjova.

Klaipėdiečiai gali pasidžiaugti, kad gyvena palankioje vietoje, šalia jūros. Tad ir tas vaikų poilsio stovyklas organizuoti yra kur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių