Išmaldos davimo Klaipėdoje kaina – iki 2 tūkst. litų

Elgetos Klaipėdos politikus privertė prisiminti ir aritmetikos žinias, ir Jėzaus mokymą. Ir nors nemažai klaipėdiečių išrinktųjų laikėsi pozicijos, jog negalima drausti daryti gerų darbų, miesto tarybos posėdyje ketvirtadienį nuspręsta visoje Klaipėdos teritorijoje drausti ir duoti, ir prašyti išmaldos.

Elgetos Klaipėdos politikus privertė prisiminti ir aritmetikos žinias, ir Jėzaus mokymą. Ir nors nemažai klaipėdiečių išrinktųjų laikėsi pozicijos, jog negalima drausti daryti gerų darbų, miesto tarybos posėdyje ketvirtadienį nuspręsta visoje Klaipėdos teritorijoje drausti ir duoti, ir prašyti išmaldos.

Kai buvo rengiama Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklų nauja redakcija, diskutuota, jog reikėtų visame uostamiestyje drausti duoti išmaldą pinigais, o elgetauti – tik senamiestyje. Tai esą vargetas paskatintų išsikelti rinkti išmaldos į kitus miesto rajonus.

Tačiau miesto tarybos posėdyje ketvirtadienį pateiktoje minėtų taisyklių redakcijoje jau buvo įrašyta kita nuostata. Jose įrašytas draudimas ir duoti, ir prašyti išmaldos visame mieste, o elgetauti – tik senamiestyje.

Teritorijos paskirstymas, kur galima elgetauti, tarp politikų didelių ginčų nesukėlė. Tačiau diskusija įsiplieskė dėl to, ar apskritai politikai turi teisę drausti duoti išmaldą ir jos prašyti.

„Negalima uždrausti žmogui daryti gerus darbus. Visi turi teisę ir prašyti, ir duoti. Jei mes pritarsime tokiam draudimui, koks yra siūlomas, tai bus lyg fašistinis modelis. Jėzus mokė mylėti visus vargšus, o ką mes darome?“ – emocijos liejosi iš miesto tarybos nario Vyganto Vareikio.

Iškart atsirado jam prieštaraujančiųjų. „Daugelis elgetų yra ne elgetos, o valkatos, kurie kaulija pinigų, kad galėtų nueiti nusipirkti butelio. Valkatoms išmaldos duoti tikrai negalima. Jei pritarsime tokiam draudimui, Viešosios tvarkos skyrius pagaliau turės įrankį, kaip tuos valkatas iškrapštyti iš senamiesčio“, - pabrėžė miesto tarybos narė Lilija Petraitienė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas jai antrino, jog tikrai negalima toleruoti to, kas dabar vyksta. „Dabar gatvėje vyksta elementari prekyba savo pragertu veidu ar neįgalumu, o tai yra viešosios tvarkos pažeidimas. Mūsų Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai yra protingi, jie tikrai nebaus močiutės, jei jai kas nors paaukos kelis centus“, - aiškino A.Šulcas.

Politikus itin domino ir tai, ar pritarus naujai Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklių redakcijai, bus baudžiami ne tik tie, kurie ima išmaldą, bet ir tie, kurie ją duoda.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė išaiškino, jog taisyklėse ir numatytas būtent draudimas išmaldą ne tik imti, bet ir duoti, tad abu veiksmai yra Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas.

Jį padariusiems gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų. „Praktika yra tokia, kad pirmą kartą baudžiama puse minimalios baudos. Šiuo atveju minimalios baudos nėra, tai pirmoji piniginė sankcija siekia 10 litų“, - dėstė K.Vintilaitė.

„Vadinasi, tas, kuris paaukojo penkis litus, bus nubaustas 10 litų bauda, tai išmaldos davimas jam kainuos 15 litų“, - aritmetikos žinias greitai prisiminė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tarp meilės vargšams ir viešosios tvarkos užtikrinimo laviravę politikai net siūlė dar mėnesiui atidėti Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklių svarstymą, kad galėtų išsamiau padiskutuoti. Tačiau V.Grubliauskas buvo kategoriškas – sprendimą reikia priimti dabar.

Politikai balsavo ir pritarė tam, kad išmaldą duoti ir imti būtų draudžiama visame mieste. „Manau, kad taisyklių redakcija dar bus koreguojama ir galbūt jau artimiausiame miesto tarybos posėdyje“, - konstatavo Klaipėdos meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Abis

Abis portretas
Tai kodel pas mus nesuteikiama teise i "pagalbine savuzudybe"? Net turtingoje JAV ji suteikiama daugelyje valstiju, nebereiketu elgetauti, valdininku "sazine" ir pyktis aprimtu , daugiau pinigu liktu jiems patiems? O gal geriau laikas mokintis vogti ir plesti?

Ana

Ana portretas
Jei visuomeneje yra ismaldos prasanciu zmoniu tai reikia ne deaudimus ivedineti, o keisti valstybeje tvarka. Tie zmones ismaldos praso ne is gero gyvenimo. Ir alkoholizmas kuriuo serga dauguma ismaldos prasantys zmones tai valstybes problemas rodo. Valstybe blogai tvarkosi, tad valdininkams reiketu problema spresti is pageindu, o ne uzdenguant sia problema baudomis

idomu

idomu portretas
Toks vaizdas, kad Klaipėdos valdininkai biudžetą sugeba surinkti tik mažindami darbo vietas, uždarinėdami mokyklas, ir bausdami žmones.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių