Ispanai paliko be pensijos: klaipėdietė niekaip neįrodo, kad yra gyva

Klaipėdietė pensininkė įsitikinusi, kad dėl valdininkų kaltės ji pusę metų negauna pensijos. "Sodros" išduota pažyma, jog moteris vis dar yra gyva, neįtikina Ispanijos valdininkų.

Klaipėdietė pensininkė įsitikinusi, kad dėl valdininkų kaltės ji pusę metų negauna pensijos. "Sodros" išduota pažyma, jog moteris vis dar yra gyva, neįtikina Ispanijos valdininkų.

Dirbo pas Frankonius

"Nejaugi man teks Lietuvą paduoti į teismą? Tuomet Strasbūre dviejų šalių biurokratai tegul ir aiškinasi tarpusavyje, kokiu antspaudu ar pažyma aš galiu įrodyti, kad vis dar kvėpuoju", – rėžė įpykusi pensininkė Alla Ivaškevičienė.

Daugybę metų laivo virėja dirbusi klaipėdietė gauna ne tik lietuvišką, bet ir Ispanijoje užsidirbtą pensiją.

"Sovietmečiu aš dirbau laive "Palina". 1996-aisiais laivas Kanarų salose įstrigo kone metams. Laive stigo maisto, siautėjo ligos. Kai buvo nuspręsta parduoti laivą kaip metalo laužą, gavau pasiūlymą dirbti vienoje Ispanijos įmonėje", – pasakojo moteris.

A.Ivaškevičienė įsidarbino virėja ir pramoko ispanų kalbos. Vėliau moteriai teko dirbti garsių lietuvaičių Liudos ir Algio Frankonių viešbutyje virėja.

Į Lietuvą klaipėdietė sugrįžo prieš dvejus metus.

"Jei būčiau pasilikusi Ispanijoje, būčiau gavusi visai neblogą pensiją. Tačiau išvykusiems iš šalies pensija yra trečdaliu mažesnė. Šiuo metu man mokama 190 dolerių", – pasakojo moteris.

Prireikė pažymos, kad gyva

Pernai moteris ispanišką pensiją gaudavo reguliariai. Tačiau prieš naujus metus klaipėdietė sulaukė laiško iš Ispanijos.
"Jame parašyta, kad pensijos mokėjimai bus automatizuoti. Aš pinigus gaunu į banko sąskaitą. Pamaniau, kad nuo šiol bus tik lengviau ir jokių papildomų dokumentų ispanams nereikės siųsti", – svarstė moteris.

Tačiau gegužę klaipėdietei buvo nutrauktas pensijos mokėjimas.

"Paaiškėjo, jog dar pirmame metų ketvirtyje turėjau pristatyti ispanams pažymą, kad esu gyva. Jaučiausi suklaidinta ispanų rašto dėl automatizuoto pensijos mokėjimo. Tačiau nieko nekaltinu, puoliau vykdyti nurodymo, nes pažymą, kad esu gyva, privalėjau pateikti per 30 dienų", – aiškino A.Ivaškevičienė.

Kur dingo laiškai?

Klaipėdietė tikino, kad kitą rytą dar prieš darbo pradžią ji jau laukė prie "Sodros" durų.

"Penkis mėnesius vaikščiojau į "Sodrą" ir prašiau įrodyti ispanams, kad esu gyva. "Sodros" darbuotojai vis atsakydavo man, kad dokumentus jie išsiuntė", – tikino A.Ivaškevičienė.

Bet ar laiškus užsienio šalis gavo, neaišku. Nėra jokių žinių ir paaiškinimo, kodėl moteris negauna pensijos.

"Net elektroniniu paštu susisiekiau su Ispanija, tačiau buvau patikinta, kad mano pažymos iki šiol nėra. Laiškas iš Ispanijos Lietuvą pasiekia per dvi savaites. Nejaugi iš Lietuvos jie keliauja du mėnesius? Kur tie laiškai, gal jie miega viešbučiuose? Greičiau aš pėsčia iki Ispanijos nueičiau, jei jau laiškas keliauja du mėnesius", – pyko moteris.

Į "Sodrą" eina kaip į darbą

A.Ivaškevičienė raštu kreipėsi į "Sodros" Užsienio išmokų tarnybą ir paprašė paaiškinti, kur yra jos dokumentai.

"Gavau atsakymą, kad mano dokumentai persiųsti į Ispanijos kompetentingą įstaigą dar rugpjūčio 28 dieną. Tačiau rugsėjį pensijos aš negavau, sulaukiau spalio vidurio. Tai jau bus šeštas mėnuo, kai esu be pinigų. Nors kiekvieną mėnesį einu į "Sodros" Klaipėdos skyrių ir pateikiu prašymą pažymai, kad esu gyva, gauti", – aiškino moteris.

A.Ivaškevičienė tikino, jog už 26 metų darbo stažą ji tegauna 460 litų lietuviškos pensijos.

"Kas bus, kai prasidės šildymo sezonas? Iš ko man reikės gyventi?"– šiurpo moteris.

Neturi "sertifikato formos"

"Klaipėda" rašė, kad analogiška bėda kamavo ir kitą klaipėdietę – Laimą Boehler, kuri niekaip nerado įstaigos, išduodančios pažymą, kad ji vis dar yra gyva ("Klaipėda", 2013 09 19).
L.Boehler tą kartą buvo išprašyta iš "Sodros", patikinus, kad ši įstaiga tokių pažymų neišduoda. Tik moters istorija pradėjus domėtis "Klaipėdos" žurnalistams, klaipėdietė gavo pažymą, kad ji vis dar yra gyva.

Užvakar A.Ivaškevičienė dar kartą pasibeldė į "Sodros" Klaipėdos skyrių.

"Dabar jau man buvo išaiškinta, kad Lietuva neturi gyvybės sertifikato formos tiems, kas gauna pensijas iš užsienio šalies. Kaip taip gali būti Europos Sąjungos šalyje? Juk kasmet tokių pensininkų, kaip aš, tik daugės", – piktinosi moteris.

Ispanija blankų nesiunčia

A.Ivaškevičienei teko pačiai gauti iš Ispanijos gyvybės sertifikato formą. Moteris pati išvertė dokumentą į lietuvių kalbą ir pasistengė, kad jame būtų surašyti visi duomenys apie ją.

"Analogiškoje situacijoje atsidūrusi klaipėdietė L.Boehler turėjo iš Vokietijos atsiųstą blanką, ant kurio lietuviams tereikėjo padėti antspaudą. O ispanai niekada tokių blankų nesiuntė. Manau, kad Lietuva turi turėti susikūrusi tokio dokumento blanką", – aiškino A.Ivaškevičienė.

Patvirtinimą, kad esi gyvas, lietuvis gali gauti ir Ispanijos ambasadoje.

"Tačiau tai kainuoja 100 litų. Ir tam dar turėsiu pati prisistatyti į ambasadą. O tai reiškia, kad dėl pažymos turėsiu pakloti visą savo pensiją. Juk teks važiuoti į Vilnių, juk šitaip brangiai kainuoja kelionė, o dar ir už pažymą reikia mokėti", – kalbėjo moteris.

Dokumentas netinka

"Sodros" Užsienio išmokų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Lidija Stasiūnienė pripažino, kad Lietuva neturi gyvybės sertifikato formos, skirtos iš užsienio pensijas gaunantiems šalies piliečiams.

"Lietuva savo teisės aktuose yra apsibrėžusi, kas Lietuvoje patvirtina, kad asmuo yra gyvas. Tačiau tai liečia asmenis, gyvenančius užsienyje ir gaunančius iš Lietuvos pensiją. Tai gali būti kompetentingos įstaigos patvirtintas dokumentas, konsulinių įstaigų išduotas dokumentas arba notaro patvirtintas dokumentas", – aiškino L.Stasiūnienė.

Tačiau tie, kurie dirbo užsienyje ir gauna užsienio pensiją, vargsta mėgindami įrodyti užsienio šaliai, kad jie vis dar yra gyvi.

"Kiekviena užsienio valstybė turi savo patvirtintas formas ir jas atsiunčia asmeniui arba pateikia informaciją žmogui, kur tokius dokumentus jis gali gauti. Mes iš šios ponios negavome tokio dokumento. Tačiau kaip kompetentinga įstaiga patvirtinome, kad žmogus yra gyvas. Kodėl mūsų dokumentas ispanams netinka, mes nežinome. Ispanai nieko mums neatsakė", – aiškino L.Stasiūnienė.

Pasak jos, problema išsispręstų, jei ispanai atsiųstų blanką, kurį lietuviai galėtų patvirtinti.

Tačiau kol nėra popierėlio, šalis niekaip nesugeba surasti būdo, kaip patvirtinti, kad pilietis yra gyvas.

Tarėsi dėl bendros sistemos

"Dėl šios moters dirbame nuo birželio mėnesio. Kiek atsimenu, mes siunčiame ir siunčiame dokumentus į Ispaniją. Tačiau juk Europos Sąjungoje nėra priimto vieno bendro dokumento, kuriuo būtų patvirtinama, kad žmogus gyvas. Nors yra siūlymų įvesti tokią bendrą visoms šalims sistemą", – tikino specialistė.

L.Stasiūnienė teigė, kad vien per rugsėjo mėnesį į tarnybą kreipėsi apie 100 pensininkų, prašančių patvirtinimo, kad jie yra gyvi.

"Tačiau daugiausia tų, kuriems mes mokame pensiją. Tokių dauguma gyvena Latvijoje. Su šia šalimi mes pasirašėme sutartį ir šia informacija keičiamės kas mėnesį. Ruošiame dvišalę sutartį su Estija. Visgi tokias sutartis sunku pasirašyti, nes sudėtinga suderinti skirtingus šalių asmens duomenų apsaugos įstatymus", – aiškino L.Stasiūnienė.

Ji pripažino, kad klaipėdietė yra antroji šiais metais, kuriai užsienio šalis nutraukė pensijos mokėjimą.

Vis tiek teks laukti atsakymo

L.Stasiūnienės nuomone, uostamiesčio gyventojai vis tiek teliks laukti atsakymo iš Ispanijos.

"Aš suprantu, kad labai sunku ir pensija yra žmogaus pragyvenimo šaltinis. Galbūt numatyti terminai, per kuriuos Ispanijoje numatyta vėl pradėti mokėti pensiją? Reikia pripažinti, kad ir pats žmogus yra atsakingas ir jis turi savo pareigą vykdyti", – tikino Užsienio išmokų tarnybos vadovo pavaduotoja.

L.Stasiūnienė prisiminė, kad iš vienos užsienio valstybės "Sodra" yra gavusi atsakymą, kad Užsienio išmokų tarnyba nerašytų užsieniečiams raginimų.

"Esą kiekvienas priminimas tik atitolina prašymo nagrinėjimo tvarką. Matyt, pas juos yra tokia tvarka. Mūsų registruotas laiškas į Ispaniją keliauja dvi savaites. Daugiau nei du mėnesius dokumentai keliauja į Rusiją", – aiškino L.Stasiūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to rk

to rk portretas
nu ir idiotas esi tamsta, tokio dar reik paieškot

Antraste

Antraste portretas
Antraste klaidinga!!!Ne ispanai paliko be pensijos o musu zavioji LIETUVA,del to kad ale neturi formu.Bananu salis.Ka jau sneket apie "Sodra",ten popieriai visada buvo ir bus vilkinami,viena ramu,kai bylinejimasis baigsis,uz ta laikotarpi turi atgauti visus priskaiciuotus pinigus.Didziuokites lietuviai! :)

Cha cha

Cha cha portretas
Važiuok pas Vofką Putiną tas užmokės gal.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių