Įspėjimas žvejams: ledas darosi pavojingas

Šylant orams lipantieji ant ledo rizikuoja. Nors jis dar gana storas, tačiau kai kur pradeda eižėti ir sparčiai tirpsta. Artimiausiomis dienomis, tikėtina, atsiras ir properšų.


 

Šylant orams lipantieji ant ledo rizikuoja. Nors jis dar gana storas, tačiau kai kur pradeda eižėti ir sparčiai tirpsta. Artimiausiomis dienomis, tikėtina, atsiras ir properšų.

Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento Hidrologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Paulius Petrošius informavo, kad šiomis dienomis ledas dar storas, tačiau lipti ant jo darosi nesaugu.

Ties Nida ledo storis siekia 42 cm, tačiau jau prasidėjo jo irimo procesas.

P.Petrošiaus teigimu, ties Nida ledas dar storesnis. Toks jis susidarė, nes pakilus vandens lygiui ledo gabalai buvo sustumti į Nidos pusę. Tuo metu spaudžiant dideliam šalčiui susigrūdusios lytys bemat sustingo. Tačiau, anot specialistų, ir čia ledas sparčiai plonėja.

Ties Vente baltas ledas dar siekia 30 cm storį, tačiau irgi pradėjo irti.

"Lipti ant ledo jau yra pavojinga, nes dėl teigiamos oro temperatūros jis greitai yra", – pastebėjo P.Petrošius.

Meteorologų duomenimis, artimiausiomis dienomis atlydys uostamiestyje dar labiau sustiprės. Prognozuojama, kad šią savaitę oro temperatūra svyruos nuo 4 iki 6 laipsnių šilumos.

Specialistas pabrėžė, kad dėl tiek naktį, tiek dieną išsilaikysiančios teigiamos temperatūros ledas plonės, atsiras properšų, o pakilus vandens lygiui ims lūžinėti.

"Su kiekviena valanda ledas tampa vis pavojingesnis", – pabrėžė vyriausiasis specialistas.

Apie smarkiai eižėjantį ir tirpstantį ledą praneša ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Gyventojai įspėjami nelipti ant užšalusių vandens telkinių.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras kartu su kitomis tarnybomis nuolat budi ir yra pasiruošęs suteikti pagalbą nelaimės ištiktiesiems.

Gelbėtojų teigimu, sudėtingos gamtos sąlygos – ledų sangrūdos, properšos lede, rūkas, apsunkina gelbėjimo operacijų vykdymą, todėl ne visuomet gali baigtis sėkmingai.

Ištikus nelaimei ar esant jos liudininku, nereikia pulti į paniką, patariama veikti apgalvotai, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie įvykį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių