Įspūdinga viešnagė burlaivyje - dovana vaikams

Klaipėdoje viešėję didžiausi pasaulio burlaiviai uostamiesčio gyventojams ir miesto svečiams paliko neišdildomų įspūdžių. O grupė jaunųjų klaipėdiečių turėjo retą progą tapti vieno įspūdingiausių senovinių Rusijos burlaivių – „Štandart“ įgulos nariais.

Kompanija „Gridin‘s Group“ savo darbuotojų vaikams ir globojamiems jauniesiems uostamiesčio sportininkams – graikų-romėnų imtynininkams, lengvaatlečiams bei būsimiesiems futbolininkams – dovanojo galimybę pabūti tikrais istorinio burlaivio jūrininkais.

Šeštadienį Klaipėdoje siaučiant audrai beveik aštuonios dešimtys vaikų burlaivyje „Štandart“ mokėsi laivo valdymo paslapčių. Jaunimas sužinojo apie šlovingą škunos praeitį, mokėsi rišti jūreiviškus mazgus, kelti inkarą, valdyti bei švartuoti laivą, išbandė įgulos gyvenimo sąlygas – gultus, hamakus, ragavo jūrininkų maisto.

Vienintelis dalykas, ko nepavyko patirti jauniesiems klaipėdiečiams, – pajusti, kaip burlaivis skrodžia jūros bangas. Dėl siautusios smarkios audros laivo įgula negavo uosto tarnybų leidimo išplaukti į platesnius vandenis, tačiau ši netektis buvo „kompensuota“ senovinės patrankos šūviais.

Rusijos burlaivis „Štandart“, į Klaipėdą atplaukęs su regatos „The Culture 2011 Tall Ships Regata“ dalyviais, – vienas gražiausių istorinių laivų, plaukiojančių Baltijos jūroje. Laivas pastatytas 1999 m. jo kapitono Vladimiro Martuso iniciatyva. Tai prieš 300 metų, caro Petro I laikais, Sankt Peterburgą gynusio karinio laivo kopija.

Sakoma, jog tuomet tai buvęs vienas didžiausių Rusijos karo laivų, kurio denyje buvusios net 24 patrankos. Šiandieninio „Štandarto“ misija taiki. Įspūdinga istorinio laivo replika su jaunų žmonių įgula dalyvauja regatose, keliauja iš uosto į uostą, taip pristatydami senovinės laivybos tradicijas.

Anot „Štandarto“ kapitono, abejingų šiam laivui ir jo istorijai nėra, romantiška praeitis ypač domina jaunimą. Jauni žmonės – savanoriai sudaro ir daugumą šio laivo komandos.

Laivybos pamokos senoviniame burlaivyje jauniesiems klaipėdiečiams padarė didelį įspūdį. Kompanijos „Gridin‘s Group“ vadovas Aleksandras Gridinas įsitikinęs, jog tokia patirtis prie jūros augančiai kartai – itin vertinga.

„Tai ir pramoga, ir žinios, ir galimybė „paragauti“ tikro jūrinio gyvenimo. Kartu su vaikais galiu tik pasidžiaugti, jog Klaipėdoje turėjome retą progą ne tik pamatyti gražiausius pasaulio burlaivius, bet ir patirti, ką reiškia jūrininko gyvenimas. Juk jūra išaugina stiprius žmones, kuriems nebaisios jokios audros“, – sakė A.Gridinas.


Šiame straipsnyje: burlaiviairegata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių