Išsiųsti nauji rinkliavos už atliekas pranešimai

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) uostamiesčio gyventojams ir įmonėms išsiuntė naujus mokestinius pranešimus. Kaip žinoma, vykdant Lietuvos Respublikos Seimo, Vyriausybės ir Klaipėdos miesto tarybos sprendimus, nuo 2017 m. liepos 1 d. Klaipėdos mieste įsigaliojo dvinarė rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą, tad naujieji pranešimai apima mokėjimo laikotarpį nuo 2017 m. liepos iki šių metų pabaigos.

Pasikeitimų – nedaug

Nors pasikeitė rinkliavos skaičiavimo metodika ir sąskaitos pateikimo forma, Klaipėdos mieste dauguma gyventojų ir verslininkų už atliekų tvarkymą šiemet mokės tiek pat, kaip ir pernai.

Pagrindinis pasikeitimas, kad nuo šiol mokėjimo suma bus skaidoma į pastoviąją ir kintamąją dalį, kaip jau daugelį metų Lietuvoje vartotojams yra skaičiuojami mokesčiai tiekiant vandenį, elektrą, dujas.

Klaipėdos miesto gyventojams mokesčiai už atliekas nesikeičia, išskyrus individualių gyvenamosios paskirties namų ir sodo pastatų savininkus.

Dėl valstybėje pakeistų teisės aktų rinkliavos turi būti apvalinamos iki eurų, todėl individualių namų savininkams rinkliavos dydis suapvalinamas iki 82 eurų už vieną objektą, ir, palyginti su ankstesniu mokėjimu, didėja 31 ct už metus (už likusį 2017 m. pusmetį – 16 ct). O sodo namų savininkams dėl apvalinimo metinis mokestis didėja nuo 40,76 euro iki 41 euro.

Atsiųstame mokestiniame pranešime klaipėdiečiams yra apskaičiuota rinkliava už 2017 m. antrąjį pusmetį. Tiems, kas jau yra susimokėję vietinę rinkliavą už visus 2017 metus, papildomai mokėti nėra būtina.

Individualių namų ir sodo pastatų savininkai dėl rinkliavos apvalinimo susidariusias nepriemokas galės susimokėti kitąmet – sankcijos už keleto centų 2017 m. skolą nebus taikomos.

Rinkliavos mokėjimo tvarka taip pat nesikeičia – įmokas galima sumokėti už vieną arba iškart už kelis ketvirčius.

Atleidimo formalumai – nuo 2018 m.

Tie Klaipėdos miesto nekilnojamojo turto savininkai, kurie nesinaudoja turtu ir gali tai pagrįsti vandens bei elektros sunaudojimo parodymais, gali būti atleidžiami nuo kintamosios rinkliavos dalies mokėjimų. Tačiau pastoviąją rinkliavos dalį reikės mokėti visiems – ši Vyriausybės patvirtinta nuostata galioja visoje šalyje.

Nuo kintamosios rinkliavos dalies mokėjimo Klaipėdoje bus atleidžiama už ne trumpesnį nei 3 mėnesių laikotarpį. Anksčiau atleidimo terminas buvo kalendoriniai metai. Prašymus dėl atleidimo už 2017 m. antrąjį pusmetį KRATC pradės priimti tik 2018 metais.

Skirtingai nei iki šiol, prašantiems atleidimo nuo kintamosios rinkliavos dalies nebereikės pristatyti pažymų iš AB „Klaipėdos vanduo“ ir ESO. KRATC specialistai informaciją apie vandens ir elektros suvartojimą patikrins patys. Svarbu, kad vartotojai būtų teisingai deklaravę parodymus minėtoms bendrovėms.

Naujovė – pranešimai į e-paštą

Klaipėdos miesto rinkliavos mokėtojai gali atsisakyti spausdintų mokestinių pranešimų.

Nuo šiol KRATC turi galimybę pranešimus su mokėjimo informacija savo klientams atsiųsti į asmeninį elektroninį paštą. Norint naudotis šia paslauga pakanka adresu rinkliava@kratc.lt pateikti laisvos formos prašymą.

Iš Klaipėdos miesto mokėtojų surinkta vietinė rinkliava patenka į Klaipėdos miesto savivaldybės sąskaitą. KRATC atlieka tik administracinį darbą – pagal savivaldybės patvirtintą metodiką apskaičiuoja rinkliavą, paruošia mokestinius pranešimus ir išsiunčia juos mokėtojams.

Iš vietinės rinkliavos fondo yra apmokamas atliekų surinkimas, išrūšiavimas ir galutinis sutvarkymas sąvartyne. Taip pat dalis šios rinkliavos yra panaudojama naujų požeminių ir pusiau požeminių konteinerių aikštelių įrengimui, infrastruktūros priežiūrai ir gerinimui.

Klaipėdos miesto dvinarės rinkliavos įkainius, Klaipėdos miesto tarybos sprendimą bei kitus su rinkliava susijusius aktualius dokumentus galite rasti internete www.kratc.lt, www.klaipeda.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Klaipėdoje atliekų tvarkymo kainos vidurkis vienam 60 kv/m butui yra 14 ct už vieną dieną. Į šią kainą įeina: komunalinių atliekų surinkimas iš kiemų, konteinerių aikštelės kieme išvalymas (bet ne aplinkos šalia aikštelės), nuvežimas į Dumpių sąvartyną, žaliųjų atliekų surinkimas ir nuvežimas į Glaudėnų kompostavimo aikštelę, antrinis atliekų išrūšiavimas Dumpių gamykloje, komposto pagaminimas Glaudėnų aikštelėje (vėliau jis nemokamai dalinamas klaipėdiečiams), atliekų sudeginimas Fortum jėgainėje, šlako ir po rūšiavimo likusių netinkamų atliekų palaidojimas sąvartyne, senų uždarytų sąvartynų ekologinė priežiūra (šienavimas, teršalų monitoringas), administracinės išlaidos. Klaipėdos atliekų tvarkymo sistema laikoma ekologiškiausia ir ekonomiškiausia šalyje. Pasiektas žiedinės ekonomikos ciklas, kai šiukšlė tampa nekenksmingu žemės grumstu.

Saulei

Saulei portretas
Gerų algų reikia visiems :) O dėl šiukšlių, tai Lietuvoje sistema taip supainiota, kad nesuprasi, kas už ką atsako ir kam žmogus už ką moka. Rinkliavą renka savivaldybė, sistemą administruoja KRATC, už išrūšiuotas atliekas atsako privačios verslininkų asociacijos, už pavojingų atliekų sutvarkymą - Toksika, už maisto atliekų pūdymą (ir miesto smardinimą) - Branda. Žodžiu, 9 auklės ir aiškios tvarkos nėr. Vienintelė paguoda, kad klaipėdiečiai kasmet rūšiuoja vis geriau, atliekų sutvarkymas geriausias šalyje ir kaina už šią paslaugą, kaip kitose LT savivaldybėse, nekyla.

Saulė

Saulė portretas
Rūšiuojame šiukšles. Plastiko, popieraus ir ir kitų perdirbamų atliekų pilnas koteineris, o savartyninių šiukšlių - neliko nei pusės konteinerio. Galvojate kas nors pasikeitė. Paskambinus į Kracą, darbuotojai paiškino, kad jeigu skaičiuoti kainą pagal išrūšiuotas, gausis brangiau. Maždaug : ,,gauni sąskaitą ir mokėk. Nesigilink''. Reikia gi Kraco vadovams solidžių algų.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių